Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το κόστος της συνόδου

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Σύνοδος Κορυφής στη Χαλκιδική πέρασε ήδη στην Ιστορία κι από σήμερα την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Ιταλία, γράφουν οι εφημερίδες. Και πράγματι έτσι είναι. Διαβάσαμε, όμως, μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη σύνοδο της Χαλκιδικής και σας τα μεταφέρουμε.

Το οικονομικό κόστος, λοιπόν, της συνόδου ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια ευρώ (πλέον των 5 δισ. δραχμών). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα 6,3 εκατ. ευρώ για τις επιπλέον κατασκευές στο χώρο του «Πόρτο Καρράς» και στον περιβάλλοντα χώρο, τα 6 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Τύπου και τα 2,8 εκατομμύρια για τη φιλοξενία. Το συνολικό κόστος, βέβαια, είναι αρκετά μεγαλύτερο. Στα 15 και πλέον εκατ. ευρώ πρέπει να προσθέσετε το κόστος μετακίνησης δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών, άλλων κατασταλτικών ή στρατιωτικών δυνάμεων, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, τη σχετική διαφημιστική εκστρατεία, κλπ., κλπ. Για παράδειγμα, κάθε πτήση των ελικοπτέρων «Σινούκ», που μετέφεραν τους συμμετέχοντες στη σύνοδο από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο «Πόρτο Καρράς» και το αντίθετο, κόστιζε 1,5 εκατ. δραχμές.

Κι όλ' αυτά, για να αποκτήσουμε -μαζί με τους υπόλοιπους λαούς των χωρών-μελών - ένα σχέδιο αντιδραστικού ευρωπαϊκού Συντάγματος και το γνωστό σε όλους πλέον «δόγμα Σολάνα». Πληρώσαμε, δηλαδή, και μάλιστα πολύ ακριβά, για να μας πάρουν τα μέτρα των μελλοντικών και επιπρόσθετων αλυσίδων, που θέλουν να μας φορέσουν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ