Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικομματικό σκηνικό

Η λέξη «εκλογές» έχει ήδη μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και το επόμενο διάστημα θα κλίνεται σε όλες τις πτώσεις. Από τη μια η ΝΔ ζητάει εκλογές τώρα και από την άλλη η κυβέρνηση απαντάει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε εννιά μήνες. Απέναντί τους τα λαϊκά προβλήματα, που μένουν στο απυρόβλητο αυτής της αντιπαράθεσης. Οπως, όμως, και να έχουν τα πράγματα, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η συνείδηση του ελληνικού λαού, των εργαζομένων, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας επιχείρησης επηρεασμού της και αποπροσανατολισμού, ώστε, σε τελική ανάλυση, οι επιλογές των ψηφοφόρων να εγκλωβιστούν σε ανώδυνα για το δικομματισμό διλήμματα.

Είναι καθαρό ότι αυτή η επιχείρηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας πορείας ουσιαστικής συμπόρευσης, σε όλες τις κεντρικές επιλογές, κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, η αναγκαία, προκειμένου να συσπειρώσουν ψηφοφόρους, αντιπαράθεση και διαφοροποίησή τους επικεντρώνεται στον τρόπο διαχείρισης αυτής της πολιτικής και όχι στην ουσία της και στον αντιλαϊκό της χαρακτήρα. Οι διαφορές τους, όπου υπάρχουν αυτές, είναι διαφορές διαχείρισης γύρω από την ίδια πολιτική. Η τακτική αυτή για να προχωρήσει χρειάζεται ακροατήριο και γι' αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει μια φιλολογία γύρω από το χρόνο των εκλογών.

Στήνουν ένα σκηνικό πόλωσης, με στόχο να οδηγηθούν οι ψηφοφόροι στις κάλπες αντιμέτωποι με ένα δημοψηφισμιακού χαρακτήρα ψευτοδίλημμα, που θα έχει δύο επιλογές αναφορικά με το ποιος από τους δύο πόλους του δικομματισμού θα διαχειριστεί αυτή την πολιτική. Κάνοντας μιαν άλλη ανάγνωση, από τη σκοπιά των λαϊκών προβλημάτων, οι εκλογές, άσχετα από το χρόνο διεξαγωγής τους, μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πάνε να διαμορφώσουν, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το καινούριο. Εξάλλου, κυβέρνηση με τον ένα ή τον άλλο συσχετισμό θα υπάρξει. Το κρίσιμο είναι τι πολιτική θα εφαρμόσει και ως προς αυτό τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν δείξει τα χαρτιά τους.

Ωστόσο, η δύναμη της λαϊκής ψήφου υπάρχει και μπορεί να αναδειχτεί, αν απεγκλωβιστεί από τα ψεύτικα διλήμματα που προβάλλει ο δικομματισμός. Και πραγματικά θα αποκτήσει υπόσταση η λαϊκή ψήφος, στο βαθμό που θα μειώσει τη δύναμη και των δύο, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα άλλο «σκηνικό», δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, στην πολιτική που προβάλλει για το Λαϊκό Μέτωπο αντίστασης, αγώνα και λαϊκής εξουσίας. Μια ενίσχυση της λαϊκής αντεπίθεσης θα λειτουργεί και ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην πολιτική που θα ακολουθήσει η όποια δικομματική κυβέρνηση προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.

Μια τέτοια προοπτική είναι και η μόνη διαφορετική επιλογή για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οι εκλογές, λοιπόν, στο βαθμό που η όλη πορεία προς αυτές θα απεγκλωβίζεται από τα δικομματικά παιχνίδια, μπορεί να αποτελέσουν και ένα βήμα για τα λαϊκά προβλήματα, για την αποκάλυψη αυτών που τα δημιουργούν και για την ανάδειξη μιας άλλης προοπτικής. Ο δρόμος είναι μπροστά μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ