Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΗΝΩΝ
Χωρίς τις «Πολύχρυσες Μυκήνες»

Αντίγραφο της Μάσκας του Αγαμέμνονα θα εκτεθεί στο Μουσείο Μυκηνών
Αντίγραφο της Μάσκας του Αγαμέμνονα θα εκτεθεί στο Μουσείο Μυκηνών
Μουσείο σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο απόκτησαν οι Μυκήνες και θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο. Το κτίριο έχει έκταση 2.000 τ.μ., αλλά οι εκθεσιακοί του χώροι περιορίζονται σε 380 τ.μ., όπου θα παρουσιαστούν 1.700 αντικείμενα, από τα 28.000 καταγεγραμμένα. Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και τις αποθήκες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών.

Η επιλογή του εκθεσιακού υλικού τελείωσε, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης των αντικειμένων και τοιχογραφιών που θα παρουσιαστούν. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις αίθουσες, χωρίς, όμως, τον «χρυσό» των Μυκηνών από τον Ταφικό Κύκλο Α που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ). Ετσι, η αρμόδια Εφορεία αναζήτησε τη λύση των αντιγράφων. Και, βέβαια, χωρίς τις τοιχογραφίες που βρίσκονται στις αποθήκες του ΕΑΜ.

Η πρώτη αίθουσα θα φιλοξενήσει ευρήματα των ανασκαφών στην Ακρόπολη των Μυκηνών και στην ευρύτερη περιοχή, με τρόπο που να αναδεικνύεται η δημόσια και ιδιωτική ζωή των Μυκηναίων (οχύρωση, θρησκευτικό κέντρο, ανάκτορο, εργαστήρια, οικίες). Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται η μεταθανάτια ζωή με υλικό από τα μεγάλα ταφικά σύνολα (Ταφικός Κύκλος Β) και τα ταφικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Καθώς τα ευρήματα του Ταφικού Κύκλου Α βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα αναπαραχθούν τα πιστά αντίγραφα που έκανε ο Ζιλιερόν και βρίσκονται στη Γερμανία. Στην τρίτη αίθουσα θα αναπτυχθούν σε ενότητες η πτώση του μυκηναϊκού κόσμου, τα επιτεύγματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, με αναφορές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και, τέλος, τα επιτεύγματα που επέδρασαν στη δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων.

Στον προθάλαμο του Μουσείου θα εκτεθεί το υλικό των ανασκαφών στον αύλειο χώρο του Μουσείου και εποπτικό υλικό που θα αναφέρεται στους μύθους των Μυκηνών, στην ιστορία του χώρου από το τέλος της κατοίκησής του ως την εποχή των ανασκαφών και στην ιστορία των ανασκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ