Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πρωθυπουργικές αλχημείες

Αν ήσουνα γιάπης, που περνάει καθημερινά τις ώρες του στη Σοφοκλέους, παρατηρώντας με αγωνία τα σκαμπανεβάσματα του δείκτη στο Χρηματιστήριο, κι άκουγες τον πρωθυπουργό να μιλάει για τεράστια ανάπτυξη και περισσό πλούτο, που συσσωρεύεται στην ελληνική περιφέρεια, επί «εκσυγχρονισμού» - όπως ισχυρίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βόλο - μπορεί και να τον πίστευες. Αν, όμως, ζεις στο χωριό, είσαι αγρότης ξεκληρισμένος από τη γη σου, άνεργος των κλειστών εργοστασίων, βιοτέχνης χρεοκοπημένος, συνταξιούχος πεινασμένος, άρρωστος παρατημένος στο ράντζο ενός άθλιου νομαρχιακού νοσοκομείου, μαθητής απογευματινής βάρδιας σε σχολείο όπου πέφτουν οι σοβάδες, τότε είτε θα αγανακτούσες για τον εξόφθαλμο και προκλητικό εμπαιγμό σου από τον Κ. Σημίτη, ή θα γελούσες πικραμένα για τα... κρύα και άνοστα αστεία του.

Για «πακτωλό» χρημάτων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, που διοχετεύονται στην περιφέρεια, μίλησε ο πρωθυπουργός. Πράγματι, αρκετοί από τους κοινοτικούς πόρους πάνε στην περιφέρεια. Το θέμα, όμως, είναι πού και πώς χρησιμοποιούνται και ποιοι τους τσεπώνουν. Αναφέρθηκε ο Κ. Σημίτης σε μεγάλα έργα που κατασκευάζονται. Αλλά αυτά αφορούν σε δρόμους και λιμάνια, που γίνονται για τη διευκόλυνση του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ώστε να καλύψει τις διαμετακομιστικές ανάγκες και ελάχιστα αφορούν στην παραγωγική ανάπτυξη. Κάποια απ' τα κονδύλια πάνε για «καινοτόμες» δραστηριότητες, όπως ο... αγροτουρισμός σε χωριά που έχουν ερημώσει και για σεμινάρια κατάρτισης που μετατρέπουν μεταλλεργάτες σε... κομμωτές και μόδιστρους. Ποιοι ωφελούνται; Κυρίως, αν όχι αποκλειστικώς, οι μεγαλοεργολάβοι, οι «μιζαδόροι» των έργων και οι «αετονύχηδες» των σεμιναρίων.

Προκειμένου να δείξει ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας ευημερούν, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, των τηλεφωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ και των αγορών αυτοκινήτων. Υπάρχουν, φυσικά, και στην περιφέρεια οι λίγοι, που ζουν πλουσιοπάροχα. Ομως, οι πολλοί υποφέρουν. Οπως οι χρεοκοπημένοι στην ΑΤΕ αγρότες, οι άνεργοι, που σε μερικές περιοχές το ποσοστό τους είναι διπλάσιο από το μέσο όρο στη χώρα μας, οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που ζουν με τη σύνταξη των 40.000 δρχ., οι μικροεπαγγελματίες του χωριού και οι μικροβιοτέχνες της πόλης, που βάζουν «λουκέτα» στα μικρομάγαζά τους.

Υποστήριξε ο Κ. Σημίτης ότι η ισόρροπη ανάπτυξη οδηγεί στη σύγκλιση ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια. Ομως, αυτή η... σύγκλιση μοιράζει τη φτώχεια. Και τα στοιχεία δείχνουν πως μια περιφέρεια της χώρας μας, η Ηπειρος, είναι η φτωχότερη της ΕΕ, ενώ οι 7 πρώτες από τις 15 πιο φτωχές κοινοτικές περιφέρειες είναι ελληνικές. Αλλωστε, η περιφέρεια δεν έχει να «ζηλέψει» από το «κέντρο», αφού και στην Αθήνα και στις άλλες μεγαλουπόλεις τα ίδια προβλήματα ανεργίας και φτώχειας υπάρχουν και μαζί μ' αυτά κι άλλα, όπως της συγκοινωνιακής ταλαιπωρίας, της μεγαλύτερης γραφειοκρατίας και εγκληματικότητας, της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Επομένως, η εξισορρόπηση ανάμεσα στο «κέντρο» και την περιφέρεια, μάλλον σε μεγαλύτερα προβλήματα για τους κατοίκους της δεύτερης οδηγεί. Φυσικά, ο πρωθυπουργός έδωσε πολλές υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες» προς τους κατοίκους της περιφέρειας, ευελπιστώντας να τους ξεγελάσει για να υφαρπάσει την ψήφο τους. Ψήφος, όμως, που θα παραμείνει δυσεύρετη για το ΠΑΣΟΚ, καθώς στην ελληνική ύπαιθρο δεν υπάρχουν πολλοί που τρώνε «κουτόχορτο»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ