Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συντονισμός δράσης και άμεσο καθήκον αλληλεγγύης

Η ανταλλαγή εμπειριών, η δημιουργία συμμαχιών και η ενίσχυση του ρόλου των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων στα διεθνή κινήματα κατά του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης θα απασχολήσουν τη Διεθνή Συνάντηση που πραγματοποιείται στην Αθήνα την 20ή και την 21η Ιούνη 2003 και θα ολοκληρωθεί με συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

Αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζεται η συμμετοχή στη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που διοργανώνει το ΚΚΕ στην Αθήνα, καθώς σ' αυτήν θα προσέλθουν αντιπροσωπείες από τουλάχιστον 66 κόμματα από πολλές χώρες του κόσμου, που μπορούν να χαρακτηριστούν «καυτά σημεία». Το θέμα που πραγματεύεται η συνάντηση αυτή, «Τα κινήματα κατά του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης και οι κομμουνιστές», έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για όλους. Η έμφαση δίδεται πλέον στη συζήτηση, την ανταλλαγή εμπειριών και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη νέα πραγματικότητα που συναποτελούν από τη μια πλευρά η αυξημένη επιθετικότητα των κέντρων εξουσίας που εκφράζουν τα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου, η ένταση των κατακτητικών/ ιμπεριαλιστικών πολέμων και η όξυνση των αντιθέσεων, κι από την άλλη πλευρά η αξιοσημείωτη ανάπτυξη κινημάτων, με χαρακτήρα αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό. Στο επίκεντρο τίθενται έτσι θέματα συντονισμού της δράσης, η αναζήτηση σαφών κατευθύνσεων, η δημιουργία ουσιαστικών συμμαχιών και η αλληλεγγύη.

Η σημερινή συγκυρία, εξέλιξη της κατάστασης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται από την κατοχή του Ιράκ, την αναζήτηση νέων «στόχων», πιέσεων ή/και ενόπλων επεμβάσεων, όπως η Συρία, το Ιράν, η ΛΔ Κορέας και η Κούβα, αλλά και προσπάθειες «διευθέτησης εκκρεμοτήτων» προς όφελος των συμφερόντων ιμπεριαλιστικών κέντρων, π.χ. της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Η ανάδειξη των αντιιμπεριαλιστικών - αντικαπιταλιστικών κινημάτων, επιπλέον, συνεπιφέρει μια «αντισυσπείρωση» της αντίδρασης, μια έξαρση των μέτρων καταστολής. Η αξιολόγηση όλων αυτών των τάσεων, η αναζήτηση κοινών θέσεων και ο συντονισμός της δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και της συμμαχίας τους με δυνάμεις που αντιπαλεύουν τη λεγόμενη Νέα Τάξη προκύπτει έτσι ως αδήριτη ανάγκη. Οι φαινομενικά αντίρροπες τάσεις της αύξησης του εθνικισμού και του θρησκευτικού φανατισμού (Ασία, Μέση Ανατολή), της στρατιωτικής/οικονομικής ολοκλήρωσης (Ευρώπη, Αμερικανική ήπειρος) αλλά και της αύξησης της επιθετικότητας των ισχυρών στο επίπεδο της απόκτησης πόρων και στο επίπεδο του πολιτικού/ιδεολογικού ελέγχου θέτουν νέα ζητήματα.


«Για εμάς», συνοψίζει ο Μπ. Αγγουράκης, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, «υπάρχει το θέμα της δράσης, η πρόκληση του να προσδοθεί στο αντιπολεμικό κίνημα ένας αντιιμπεριαλιστικός και αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας, και η ανάγκη της αλληλεγγύης με κόμματα και λαούς ολόκληρους οι οποίοι βρίσκονται υπό βίαιο διωγμό ή αντιμετωπίζουν βάρβαρες επιθέσεις». Ακόμη, στη σύνοδο των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων θα τεθεί το ζήτημα του επόμενου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, στη μεγάλη διεθνή κινητοποίηση την 21η Ιούνη και ειδικά τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» αποτελεί επιπλέον ευκαιρία άντλησης πολύτιμης εμπειρίας, όσον αφορά το παγκόσμιο κίνημα κατά του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης.

Στο περιθώριο της Συνάντησης θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση η Ομάδα Εργασίας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, στην οποία συμμετέχουν το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, το ΚΚΕ, το ΚΚ Ισπανίας και το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας.

  • Όταν η εφημερίδα βρισκόταν στο τυπογραφείο ανακοινώθηκε η συμμετοχή ακόμα 2 κομμάτων: Του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚ Λουξεμβούργου, ανεβάζοντας τον αριθμό των συμμετοχών στις 66.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη συμμετοχή 91 κομμάτων αρχίζει την Παρασκευή(2018-11-21 00:00:00.0)
Μεγάλη η Διεθνής Διάσταση του 18ου Συνεδρίου(2009-02-22 00:00:00.0)
Τα κινήματα και οι κομμουνιστές(2003-06-15 00:00:00.0)
Στο Λονδίνο η Αλέκα Παπαρήγα(2003-06-13 00:00:00.0)
Η διεθνής κατάσταση μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001(2002-06-23 00:00:00.0)
Την Παρασκευή η εναρκτήρια συνεδρίαση(1999-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ