Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Ευρωαυταπάτες...

«

Πριν αλέκτωρα φωνήσαι...» η υπαρκτή ψοφοδεής Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού υποτάχθηκε στην αμερικανική αποκλειστική διαχείριση του Ιράκ εφ' όλης της ύλης. Αυτό μεταφράζεται ως ευρω-ενωσιακή υποταγή στον αμερικανικό μιλιταρισμό.

Ταυτόχρονα η ευρω-ενωσιακή αλαζονεία περισσεύει σε δηλώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας και της Κούβας, ευθυγραμμιζόμενη με την ιμπεριαλιστική πολιτική του αμερικανικού καπιταλισμού. Πίσω από αυτή τη διάφανη κουρτίνα της φαινομενικά αστικο-φιλελεύθερης και ουσιαστικά ιμπεριαλιστικής συμμαχίας των ευρω-ατλαντιστών βρίσκεται η συμμόρφωση στις συμβατικές συμφωνίες των κυρίαρχων δυνάμεων του πλανήτη. Εχει επανειλημμένα τονιστεί ότι οι ενδοσυμμαχικές ισορροπίες διαμορφώνονται κάθε φορά μέσα από παλινωδίες και έντονες αγκωνιές. Αυτή η συνεχής αντιφατική αστάθεια είναι τρόπος ύπαρξης της δυτικής συμμαχίας. Κάθε φορά που μπαίνει στην ημερήσια διάταξη η επικυριαρχία αγορών και γεωστρατηγικών χώρων η φαινομενική αστάθεια γίνεται εντονότερη και περνά από διάφορες φάσεις.

Στο τέλος, όμως, καταλαγιάζει στο γνωστό κανάλι της δύναμης και του ρόλου του καθένα, όπως αυτός προσδιορίζεται στη συμμαχική πραγματικότητα. Η πορεία της επέμβασης στο Ιράκ έδειξε για πολλοστή φορά αυτή την αλήθεια. Πολλοί νόμισαν ότι η διαφωνία του γαλλο-γερμανικού άξονα έναντι των ΗΠΑ θα θανατώσει την αμερικανική επικυριαρχία έναντι των εταίρων του ευρω-ατλαντισμού και θα δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό ευρω-ενωσιακό ιμπεριαλιστικό άξονα. Διαψεύστηκαν, προς απογοήτευσή τους. Επαναλήφθηκε το γνωστό τροπάρι της προσκόλλησης του ευρω-ενωσιακού καπιταλισμού στον αμερικανικό κι η παραμονή του στο ρόλο του δεύτερου στην πλανητική ιμπεριαλιστική κυριαρχία.

Ο ευρω-ενωσιακός τσιφούτης, αφού μέτρησε τα γρόσια στο χρηματιστηριακό σεντούκι κι έξυσε τα γένια του, ανακάλυψε για πολλοστή φορά τη θαλπωρή της αμερικανοκίνητης ευρω-ατλαντικής αγκάλης σε αντίθεση με τις άβολες αντι-αμερικανικές περιπέτειες. Αναλογιζόμενος ψύχραιμα το καπιταλιστικό του συμφέρον κι ότι αυτό πραγματοποιείται στις υπαρκτές συνθήκες της αμερικανικής επικυριαρχίας, βολεύτηκε σε ό,τι κατορθώσει να αποσπάσει από τη λεία του Ιράκ. Αλλωστε το πολεμικό εγχείρημα των ΗΠΑ παραμένει σε εξέλιξη σε συνέπειες και προεκτάσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι ο ευρω-ενωσιακός καπιταλισμός θα παραμείνει ήσυχος. Αντίθετα, θα συνεχίσει τον υπόγειο διπλωματικό πόλεμο που, άλλωστε, εντάσσεται στο πλαίσιο του αναγνωρισμένου τρόπου λειτουργίας της δυτικής συμμαχίας.

Αυτή η χαμαιλεόντεια στάση διευκολύνει και την επανασυγκόλληση στην ΕΕ παραδοσιακών καπιταλιστικών κρατών, Αγγλίας - Ισπανίας, που είχαν ανοιχτά κι ενεργά ταχθεί στην πλευρά των Αμερικανών κόντρα στο γαλλογερμανικό άξονα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί η μέχρις αηδίας δουλοπρεπής φιλο-αμερικανική στάση των κυβερνήσεων των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών. Αναρωτιέται κανείς τι μέλλον επιφυλάσσουν για τους λαούς τους αυτοί οι κοινοί πράκτορες. Ας σημειωθεί μόνο ότι οι αμερικανόπνευστες αυτές κυβερνήσεις ήταν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό δείχνει εκτός από την πολιτική τους ποιότητα (εάν υπάρχει ίχνος τέτοιας) και την πολιτική ποιότητα της ευρω-ενωσιακής πραγματικότητας. Ασφαλώς, αυτά τα γεγονότα απογοητεύουν τους ντόπιους ευρωλάγνους της Ελλάδας, αν κι αποφεύγουν να το δείξουν. Ας είναι προετοιμασμένοι και για τα χειρότερα. Για την ώρα, η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού μαζί με τους τρόφιμους υποστηρικτές της, εναγκαλίζεται την αμερικανική πολεμική επέμβαση στο Ιράκ δίνοντας, μάλιστα, διαβατήριο απαλλαγής δια μέσου του ΟΗΕ. Περιμένουν να δουν τις μετέπειτα αμερικανικές κατακτητικές ενέργειες για να προσαρμόσουν τη στάση τους με το αζημίωτο. Από μια άποψη αυτό είναι κατανοητό να συμβαίνει από δυνάμεις της ίδιας ιμπεριαλιστικής ποιότητας έστω και δεύτερου ρόλου.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ