Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ «ΑΥΤΟΒΑΖ»
Σκληρός ταξικός αγώνας στο γιγάντιο εργοστάσιο

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κατασκευής αυτοκινήτων υπεράσπισαν το δικαίωμά τους για 8ωρη εργάσιμη μέρα

Οπως γράφει σε άρθρο της η εβδομαδιαία ιστο-εφημερίδα communist.ru, σοβαρή εργατική κινητοποίηση, και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο εργοστάσιο της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας «ΑΥΤΟΒΑΖ», στην πόλη Τολιάτι. Το εργοστάσιο χτίστηκε το 1967-'71 και κατασκευάζει τα γνωστά αυτοκίνητα «LADA».

Οι εργαζόμενοι της βασικής αλυσίδας του τμήματος συναρμολόγησης πραγματοποίησαν οργανωμένη αποχή από την εργασία, ανατρέποντας τις προσπάθειες της διεύθυνσης του εργοστασίου, αυθαιρέτως, να εφαρμόσει την 9ωρη εργάσιμη μέρα, καταργώντας το 8ωρο.

Τα σχέδια της 9ης ώρας

Οπως γράφει το communist.ru: «Η αύξηση της εργάσιμης μέρας για μια ώρα θα έδινε τη δυνατότητα στους εκμεταλλευτές να στύψουν από τους εργαζομένους επιπρόσθετο κέρδος μέχρι και 25 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Γι' αυτό το λόγο η διεύθυνση, χρησιμοποιώντας τους πιο άγριους τρόπους, προσπάθησε να υποχρεώσει τους εργαζομένους να δουλεύουν 9 ώρες την ημέρα. Χρησιμοποιώντας το άρθρο 99 του νέου εργατικού κώδικα, που επιτρέπει αύξηση της εργάσιμης μέρας με τη θέληση του εργαζόμενου, η διεύθυνση εξέδωσε εντολή για την εφαρμογή 9ωρης βάρδιας για τους εργαζομένους. Αλλά εμφανίστηκε ένα προβληματάκι: Οι εργαζόμενοι θα έπρεπε εθελοντικά να απαρνηθούν το 8ωρο τους».

Οπως σημειώνεται στο άρθρο, προς βοήθεια των εκμεταλλευτών, όπως συνήθως, ήρθαν τα αστικά συνδικάτα, που εντάσσονται στη λεγόμενη «Ομοσπονδία των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας» (ΟΑΣΡ). Στο εργοστάσιο, αυτήν την Ομοσπονδία την εκπροσωπεί το συνδικάτο «Αυτοκίνητο-Γεωργική Μηχανουργία» (ΑΓΜ). Η ηγεσία του ΑΓΜ, τάχα εξ ονόματος της πλειοψηφίας των εργαζομένων, «επικύρωσε» τη διαταγή της διεύθυνσης για την αύξηση βάρδιας κατά μια ώρα, βάζοντας την υπογραφή της φαρδιά - πλατιά κάτω από την απόφαση της διεύθυνσης.

Η αντίδραση του εργατικού συνδικάτου

Ομως, τα σχέδια αυτά τα κατεδάφισε το εργατικό συνδικάτο του εργοστασίου με την επωνυμία «Ενότητα». Η διαφορά των εργατικών συνδικάτων, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από το 1992 στη Ρωσία, από αυτά που εντάσσονται στη δύναμη της ΟΑΣΡ, είναι μόνο μια: Στις γραμμές του συνδικάτου μπορούν να ενταχθούν μόνο μισθωτοί εργαζόμενοι κι όχι το διευθυντικό και στελεχικό δυναμικό της επιχείρησης. Το τελευταίο διάστημα, αυτά τα εργατικά συνδικάτα, που είτε ανήκουν στη Συνομοσπονδία «ΖΑΣΙΤΑ» (δηλαδή «Υπεράσπιση»), είτε στη λεγόμενη «Συνομοσπονδία των Κοινωνικών Συνδικάτων», παρά ακόμη το μικρό τους μέγεθος σε σχέση με τα εκατομμύρια μέλη των «επίσημων» συνδικάτων, κάνουν αισθητή τη διαφορά και δράση τους. Κοινό χαρακτηριστικό τους: Η αναγνώριση ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με το διευθυντικό προσωπικό και τους νέους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων!

Οι εργαζόμενοι του «ΑΥΤΟΒΑΖ» είναι από τις πρώτες εργατικές κολεκτίβες στη Ρωσία, όπου βρέθηκαν αρκετοί εργάτες έτοιμοι να αναγνωρίσουν πως μπορούν να έχουν αποτελέσματα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους μόνο μέσα από τον οργανωμένο και πεισματώδη αγώνα τους. Γι' αυτό ήδη εδώ και χρόνια με πρωτοβουλία των εργαζομένων στο εργοστάσιο δημιουργήθηκε το εργατικό συνδικάτο «Ενότητα».

Το εργατικό συνδικάτο «Ενότητα» είχε οργανώσει για το παραπάνω ζήτημα των σχεδίων κατάργησης του 8ωρου μια πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων στα τμήματα του εργοστασίου, διεξάγοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα γενικές συνελεύσεις στα 92 συνεργεία. Στις συνελεύσεις αυτές πήραν μέρος περίπου 3.000 εργάτες. Στις συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση να απαιτήσουν από τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία να αποσύρει την υπογραφή της από την εντολή της διεύθυνσης, με την οποία καταργούνταν το 8ωρο. Ακόμη και κάποια απλά μέλη του συνδικάτου ΑΓΜ υποστήριξαν τα αιτήματα του εργατικού συνδικάτου «Ενότητα». Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία του ΑΓΜ επίμονα στεκόταν στο πλευρό των εκμεταλλευτών, χειροπιαστά επιβεβαιώνοντας την προδοσία των συμφερόντων των εργαζομένων. Σαν αποτέλεσμα, άρχισε η μαζική έξοδος των εργατών από το ΑΓΜ. Μερικοί από αυτούς με κάθε επισημότητα εντάχθηκαν στο συνδικάτο «Ενότητα».

Στη συνέχεια, το εργατικό συνδικάτο εξέδωσε μεγάλο αριθμό προκηρύξεων, εξηγώντας την ουσία της αντεργατικής εντολής της διεύθυνσης, αλλά και του προδοτικού ρόλου του αστικού συνδικάτου ΑΓΜ, όπως και την τακτική που θα πρέπει να χαράξουν οι εργαζόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί. Κυριολεκτικά, όλοι οι τοίχοι του εργοστασίου γέμισαν με αυτοκόλλητα με τη φράση: «ΕΓΩ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΩ ΤΗΝ 9η ΩΡΑ!». Τα ίδια αυτοκόλλητα κολλήθηκαν και στις φόρμες εργασίας.

Την ημέρα που η εντολή κατάργησης του 8ωρου άρχισε να ισχύει, πριν τελειώσει η συνηθισμένη βάρδια, στο εργοστάσιο κατέφθασαν ξαφνικά διευθυντικά στελέχη διάφορων επιπέδων. Ολοι τους προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους να μείνουν και να δουλέψουν και την 9η ώρα. Οταν όμως όλες οι προσπάθειές τους απέτυχαν, τότε ήρθε η ώρα των απειλών: «Οποιος δε μείνει την 9η ώρα, θα απολυθεί!», ήταν ο εκβιασμός τους. Τα μέλη του εργατικού συνδικάτου «Ενότητα» έκαναν αντιπροπαγάνδα, προσπαθώντας να εμψυχώσουν ηθικά τους εργάτες. Η διεύθυνση, τελικά, κατέφυγε στη βοήθεια της ιδιωτικής αστυνομίας του εργοστασίου. Μερικά μέλη του συνδικάτου συλλήφθηκαν.

Οπως σημειώνεται στο άρθρο του communist.ru: «Αυτά τα μέτρα καταπίεσης από τη μεριά των εκμεταλλευτών το μόνο που κατάφεραν ήταν να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα των εργατών στην υπεράσπιση του δικαιώματός τους για 8ωρη εργάσιμη μέρα. Ετσι, όταν τελείωσε η κανονική βάρδια, στο τμήμα συναρμολόγησης του εργοστασίου δεν έμεινε κανένας εργαζόμενος. Η πράξη διαμαρτυρίας που οργάνωσε το εργατικό συνδικάτο "Ενότητα" τελείωσε με την πραγματική νίκη των εργαζομένων».

Νέοι εργατικοί ηγέτες

«Η αναπόφευκτη άνοδος της ταξικής πάλης αναδεικνύει νέους εργατικούς ηγέτες», σημειώνει η εφημερίδα «Τρουντοβάγια Ρωσία». Απαραίτητο στοιχείο είναι, σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, η επιμόρφωσή τους και η ανταλλαγή εμπειριών, ο συντονισμός τους.

Στις 17 με 20 Απρίλη 2003, στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, με απόφαση της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για εργατικά στελέχη του Κόμματος, με κύριο προσανατολισμό τη δράση των κομμουνιστών στα συνδικάτα. Οπως γράφει η εφημερίδα του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ «Τρουντοβάγια Ρωσία», στα σεμινάρια πήραν μέρος εργατικά στελέχη από τη Μόσχα, το Λένινγκραντ, το Τβερ, την Ουφά, το Σβερντλόφσκ, το Γκόρκι, την Τιουμέν, την Τούλα, το Κίροφ, τη Σαμάρα κ.ά. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στη συγκρότηση των νέων εργατικών συνδικάτων «ΖΑΣΙΤΑ», στις σχέσεις συνεργασίας τους με την οργάνωση «Κοινωνικά συνδικάτα», αλλά και την αντιπαράθεσή τους με τα «επίσημα» συνδικάτα της ΟΑΣΡ.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι συμμετέχοντες στη διάρκεια 4 ημερών είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν γνώμες και εμπειρίες από τους αγώνες του εργατικού κινήματος στη Ρωσία, αλλά και να πάρουν ο καθένας από ένα «πακέτο» έντυπων υλικών και CD, με στόχο στις περιοχές τους να μπορέσουν να οργανώσουν αντίστοιχα σεμινάρια.

«Μόνον όταν οι κομμουνιστές θα δρουν μέσα στις εργατικές κολεκτίβες, μαζί με τους εργάτες, στους αγώνες, θα καταφέρουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και να αυξήσουν το κύρος των κομμουνιστών, εξασφαλίζοντας και τον ταξικό προσανατολισμό των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος», σημειώνει η εφημερίδα.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ