Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Προπέτασμα καπνού για την επερχόμενη λαίλαπα

Με μέτρα «ασπιρίνες» και μικροβελτιώσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να επιδείξει έργο στον τομέα παροχής υπηρεσιών, κυρίως της Υγείας, στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, προσπαθώντας να «θολώσει τα νερά» μπροστά στη λαίλαπα των αρνητικών επιπτώσεων της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, συνολικά των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος ανακοίνωσαν χτες δέσμη δέκα μέτρων για την «απλοποίηση των διαδικασιών» για την παροχή διαφόρων υπηρεσιών υγείας και «τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων». Τα μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών αφορούν μικροβελτιώσεις στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις μετακινήσεις των ασφαλισμένων, διευκολύνσεις στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, απλοποίηση των διαδικασιών για κάποιες παροχές σε είδος και χρήμα. Ακόμη, τη λειτουργία των εργαστηρίων του ΙΚΑ όπου υπάρχουν μαγνητικοί, αξονικοί τομογράφοι και μαστογράφοι σε δυο βάρδιες και την ένταξή τους στο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού «184» και μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες.

Στη συνέντευξη ακούστηκαν ακόμα, για πολλοστή φορά, εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται, για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, έναν ακόμα τομέα του ΙΚΑ που δίνεται στους ιδιώτες. Πρόκειται για εξαγγελίες που είναι άγνωστο αν τελικά θα εφαρμοστούν και, ακόμη και αν γίνουν πράξη, θα αποτελούν «σταγόνα» στον ωκεανό των αναγκών των ασφαλισμένων, που καταταλαιπωρούνται και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να «φορτώσει» στο ΙΚΑ, με την υπάρχουσα ελλιπή υποδομή και προσωπικό, το 95% των ασφαλισμένων της χώρας.

Στη συνέντευξη, παρουσιάστηκε επίσης έρευνα αξιολόγησης του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού «184», που επίσης έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρία. Η έρευνα αποδεικνύει αυτό που καταγγέλλουν γιατροί και ασφαλισμένοι, ότι δηλαδή οι ουρές που υπήρχαν στα ιατρεία απλά μεταφέρθηκαν στο σπίτι, ενώ η επίσκεψη στο γιατρό εξακολουθεί να είναι δέκα λεπτά!

Η λύση των προβλημάτων των ασφαλισμένων, βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει μέσα από μικροβελτιώσεις, αλλά από την πάλη για ενιαίο δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα προσφέρεται ισότιμα σε όλους τους κατοίκους της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ