Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
Ψήφος για συντονισμένους αγώνες

«Ψήφος στην Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών (ΠΑΜΕ) σημαίνει αγώνας για την αλλαγή της αντιλαϊκής - ανθυγιεινής πολιτικής της κυβέρνησης προς όφελος των χρηστών Υγείας και των εργαζομένων, με στόχο η Υγεία να εξασφαλίζεται από το κράτος ισότιμα και δωρεάν σε όλους».

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ρ», το μέλος του ΔΣ του σωματείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Κώστας Ψώφιος, ενόψει τον εκλογών που θα διεξαχθούν στο νοσοκομείο στις 28 - 29 - 30 Μάη για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, με αιχμή την εντατικοποίηση της δουλιάς και τις ελλείψεις προσωπικού, επισήμανε πως «πέρα από τη σωματική και ψυχική εξάντληση των εργαζομένων, καθιστούν σε ορισμένα τμήματα και επικίνδυνη τη νοσηλεία των χρηστών Υγείας. Στην Παθολογική Κλινική (ένα τμήμα) για παράδειγμα που έχει δύναμη 27 κρεβάτια, υπάρχουν κι άλλα 27 κρεβάτια στο διάδρομο, για τα οποία τη νοσηλεία των ασθενών καλούνται να επιμεληθούν δύο νοσηλεύτριες ανά βάρδια (απόγευμα και νύχτα). Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν με λίγα κρεβάτια, όπως στη Μονάδα Εμφραγμάτων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να στέλνουν ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση (αγγειοπλαστική, «μπαλονάκι») να νοσηλευτούν σε άλλες κλινικές (οφθαλμολογική, αιματολογική) αλλά να τους περιθάλπουν νοσηλευτές άλλης ειδικότητας που δε γνωρίζουν αντικειμενικά πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Επίσης, υπάρχουν τμήματα που οι εργαζόμενοι κάνουν έξι με εφτά νύχτες το μήνα (το όριο είναι δύο) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού δε γνωρίζει αν θα πάρει την καλοκαιρινή άδεια καθώς η διοίκηση χρωστά ρεπό και άδειες από τον περασμένο χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών - απογευματινών ιατρείων στο νοσοκομείο υπογράμμισε πως «σπρώχνουν τους ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία όπου καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 90 ευρώ προκειμένου πολλές φορές να κλείσουν ραντεβού για να χειρουργηθούν καθώς η αναμονή για ραντεβού με τον ίδιο γιατρό στο νοσοκομείο μπορεί να αγγίξει και τέσσερις μήνες σε ορισμένα τμήματα».

«Πιστεύουμε - συνέχισε ο συνδικαλιστής - ότι η κυβέρνηση με την πολιτική επιλογή που έχει κάνει για τη δημόσια Υγεία έχει βάλει όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία αλλά και όλο το λαό στην αντίπερα όχθη, καθώς μετατρέπει ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για το επίπεδο και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους χρήστες Υγείας».

«Καλούμε, κατέληξε, τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν την παράταξή μας ώστε τα σχέδια της κυβέρνησης για την ισοπέδωση της δημόσιας Υγείας να ανακοπούν από τη συντονισμένη πάλη των εργαζομένων, όχι μόνο των νοσοκομείων αλλά και των άλλων εργαζομένων, καθώς και με όλο το λαό ώστε η Υγεία να παραμείνει δημόσιο αγαθό που θα προσφέρεται δωρεάν και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των χρηστών Υγείας στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και ταυτόχρονα να τιμωρήσουν όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις που βρίσκονται στο ΔΣ και όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν αυτή την κυβερνητική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ