Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Στυλοβάτης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Μέσα σε κλίμα αντικομμουνιστικής έξαρσης, που θύμισε εποχές ψυχρού πολέμου, ξεκίνησε χτες στην Πράγα το 10ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Ολοι οι ομιλητές -η ελίτ της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας - ξεκίνησαν τις ομιλίες τους με αναφορές του τύπου «το πρώτο δημοκρατικό συνέδριο που γίνεται σε ανατολική χώρα μετά από 50 χρόνια ανελευθερίας...» κλπ. Καταντάει οξύμωρο, αλλά φαίνεται ότι αυτοί που πανηγυρίζουν για τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, αυτοί που θεωρούν «τελειωμένη υπόθεση» το σοσιαλισμό, δε νιώθουν και τόσο σίγουροι για την πορεία τους, ώστε συνεχίζουν τα αντικομμουνιστικά τους ξόρκια.

Στον αντικομμουνισμό αυτό εκτός από την ηγεσία της ΣΕΣ, πρωτοστάτησαν στελέχη των τσέχικων συνδικάτων, αλλά και της τσέχικης κυβέρνησης. Ο δε υπουργός Εργασίας της Τσεχίας, Ζ. Σκρόματς, ένιωσε την ανάγκη να διακηρύξει από το βήμα την υποταγή της χώρας του στις πολυεθνικές της ΕΕ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η πολιτική της τσέχικης κυβέρνησης έχει εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες για τους εργοδότες και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, δεσμεύτηκε ότι η κοινωνική ασφάλιση θα έρθει στα «μέτρα» της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης και καυχήθηκε για την «κοινωνική ειρήνη στην Τσεχία». Μάλιστα, δήλωσε ικανοποιημένος, γιατί όπως είπε οι ξένοι εργοδότες που ήρθαν μετά τις ανατροπές, έχουν φέρει μια νέα κουλτούρα και θετική προοπτική στη χώρα του.

Η επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου εξήρε το «φιλειρηνικό» χαρακτήρα της ΕΕ, λέγοντας ότι η ΕΕ ωριμάζει σαν η μεγαλύτερη ειρηνική οντότητα στον κόσμο. Προφανώς, το αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας δεν έγινε από στρατιώτες χωρών της ΕΕ, αλλά από Αρειανούς... Εσπευσε μάλιστα να δώσει συγχαρητήρια στην ηγεσία της ΣΕΣ γιατί: Στήριξε το κοινωνικό πρωτόκολλο του Μάαστριχτ, στήριξε και στηρίζει την «τριμερή συνεργασία» - την αποκάλεσε «πυλώνα» για την πορεία της ΕΕ. Στήριξε τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Αποκαλύπτοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η ΣΕΣ είναι το μακρύ χέρι της Κομισιόν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης, ότι είναι ο στυλοβάτης όλων των ανατροπών και των επιθέσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά δε, της «δημοκρατικότητας» που διέπει τη ΣΕΣ, αλλά και το επίπεδο της συζήτησης σε αυτά τα φόρα είναι και τα εξής γεγονότα: Ο απολογισμός της τρίχρονης δράσης της Συνομοσπονδίας μαζί με τη συζήτηση δεν ξεπέρασε τα 90 λεπτά. Η διάρκεια της ομιλίας των 12 ομιλητών που ανέβηκαν στο βήμα δεν ξεπέρασε τα 4 λεπτά!

Παρότι ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ήταν μέσα στους πρώτους ομιλητές που γράφτηκαν στον κατάλογο, το προεδρείο δεν του έδωσε το λόγο. Ως πρόφαση επικαλέστηκαν ότι από κάθε χώρα μιλάει ένας ομιλητής. Ετσι από την Ελλάδα μίλησε μόνο ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το γεγονός πως ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της ΣΕΣ, οι ομιλητές που έπαιρναν το λόγο έδιναν συγχαρητήρια στον καινούριο πρόεδρο και στον νέο ΓΓ της ΣΕΣ.

Στο προεδρείο του συνεδρίου, εκτός από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, είναι και η Φ.Σιάνου, στέλεχος του ΣΥΝ, που αν και δεν έχει οριστεί εκπρόσωπος από κανένα ελληνικό συνδικάτο, εξ οφίτσιου η ηγεσία της ΣΕΣ της παρέχει συνδικαλιστικό θώκο.

Κατά την ψηφοφορία για τον απολογισμό ψήφισαν 640 τακτικοί αντιπρόσωποι. Ο μοναδικός αντιπρόσωπος που καταψήφισε τον απολογισμό ήταν ο Γιώργος Μαυρίκος από το ΠΑΜΕ, ενώ υπήρξαν και 11 αποχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ