Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέες «βολές» από τις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η ιρανική ηγεσία προωθεί, εκτός από πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, και προγράμματα βιολογικών και χημικών απαγορευμένων όπλων, υποστήριξε, στη Διεθνή Υπηρεσία για τα χημικά όπλα στη Χάγη, ο Αμερικανός διπλωμάτης Στέφεν Ρέιντμεϊκερ, επικαλούμενος πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι ισχυρισμοί του Ρέιντμεϊκερ συνέπεσαν με τις πληροφορίες που διοχέτευσε στην αμερικανική «Ουάσινγκτον Ποστ» η αντικαθεστωτική ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ», που εδρεύει στο Ιράκ και από την προηγούμενη βδομάδα άρχισε να παραδίδεται στα αμερικανικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει, ήδη, προχωρήσει αρκετά στην παραγωγή άνθρακα και του μικροβίου της ευλογιάς.

Η οργάνωση δεν παρουσίασε καμία απόδειξη του αληθούς των καταγγελιών της, που, όμως, φαίνεται ότι υιοθετήθηκαν πάραυτα από την αμερικανική ηγεσία. Αλλωστε, μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, επαναλάμβανε τους ισχυρισμούς της ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου και ότι η Τεχεράνη παρέχει καταφύγιο σε μέλη της «αλ Κάιντα». Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν «στοιχεία» που να εμπλέκουν το Ιράν στην τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, στις αρχές της βδομάδας, και, εκ πρώτης όψεως, αποδίδεται στην «αλ Κάιντα».

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, διέψευσε, χτες, κατηγορηματικά τις νέες αμερικανικές κατηγορίες περί παροχής καταφυγίου σε μέλη της «αλ Κάιντα». Επανέλαβε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών και κατέστησε σαφές ότι η Τεχεράνη δε διαθέτει ούτε απεργάζεται όπλα μαζικής καταστροφής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ