Σάββατο 17 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πυρά κατά της ιρανικής αυτοκινητοπομπής

Ελιγμοί Μάλικι στο βορρά απέναντι στους ισλαμιστές

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αμνηστία προσέφερε στους ενόπλους ισλαμιστικών οργανώσεων, ακόμη και αν συνεργάζονται με την «αλ Κάιντα», ο Ιρακινός πρωθυπουργός, που επιβλέπει προσωπικά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον τους, στο βόρειο Ιράκ, με επίκεντρο τη Μοσούλη. Ο Νούρι αλ Μάλικι προσέφερε και χρηματική αποζημίωση σε όσους καταθέσουν τα όπλα εντός 10ημέρου «εφόσον δεν έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις κατά πολιτών».

Στο μεταξύ, οξύνεται η ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και της σιιτικής κυβέρνησης Μάλικι, μετά από μια μεγάλη περίοδο «φιλίας», εξαιτίας της υποστήριξης, όπως υποστηρίζει η Βαγδάτη, της ιρανικής ηγεσίας προς τους σιίτες μαχητές, κυρίως του Μουκτάντα Σαντρ. Τελευταίο περιστατικό, τα χθεσινά πυρά που δέχτηκε αυτοκινητοπομπή της ιρανικής πρεσβείας, στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ιρανοί διπλωμάτες και δύο διπλωματικοί υπάλληλοι.

Η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ, «γιατί με την πολιτική τους ενθαρρύνουν τις επιθέσεις κατά ιρανικών συμφερόντων». Οι κατοχικοί διέψευσαν κάθε εμπλοκή τους. Πηγές, όμως, προσκείμενες στην ιρακινή κυβέρνηση υποστήριζαν ότι η ανταλλαγή πυρών έγινε με Ιρακινούς στρατιώτες, επειδή οι Ιρανοί φύλακες δεν είχαν ταυτότητες να επιδείξουν σε σημείο ελέγχου και αποπειράθηκαν να περάσουν διά της βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ