Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις μετά τους ισχυρισμούς Πομπέο περί «Αλ Κάιντα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τις αστήρικτες προχτεσινές αιτιάσεις του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, περί «βάσης» και σχέσεων της «Αλ Κάιντα» με την κυβέρνηση του Ιράν, επικρότησε χτες ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, τροφοδοτώντας τα προσχήματα για νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο.

«Το ιρανικό καθεστώς είναι ο μεγαλύτερος κρατικός χορηγός τρομοκρατίας και έχουν γίνει ασφαλές καταφύγιο για την "Αλ Κάιντα", τους αρχιτέκτονες των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη», έγραψε ο Γκρέιαμ σε μήνυμα που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα αντιληφθεί την «αληθινή φύση του ιρανικού καθεστώτος» πριν συσχετιστεί μαζί του «για δεύτερη φορά».

Η τοποθέτηση του Γκρέιαμ υπέρ της επιλογής Πομπέο να ρίξει «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με το Ιράν, μία βδομάδα πριν ορκιστεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεν φάνηκε να βρίσκει μιμητές.

Η «συμβουλή» του Κίσινγκερ

Από την άλλη, εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο υπέργηρος Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών επί Νίξον, και τάχθηκε κατά της επαναφοράς των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας πως είναι πεπερασμένη και αδύναμη για αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Εκτίμησε δε ότι αν δεν γίνουν νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία, είναι πιθανό «να γεμίσει η Μέση Ανατολή πυρηνικά όπλα».

Οι αντιδράσεις στο Ιράν

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ σχολίασε ότι οι αιτιάσεις του Αμερικανού ομολόγου του είναι «ψέματα πολεμοκάπηλων» . Υπενθύμισε δε ότι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ δεν τις έκαναν Ιρανοί, αλλά ως επί το πλείστον Σαουδάραβες. «Με αυτά τα μυθεύματα περί αποχαρακτηρισμένων πληροφοριών (σ.σ. των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών) και τους ισχυρισμούς περί "Αλ Κάιντα", ο Πομπέο τελειώνει αξιολύπητα την καταστροφική του καριέρα, με ακόμα περισσότερα ψέματα πολεμοκαπηλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαρίφ.

Κατά τ' άλλα, χτες το ιρανικό Πολεμικό ναυτικό ξεκίνησε κοντά στον Κόλπο του Ομάν ναυτικά γυμνάσια με χρήση πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Τα γυμνάσια αυτά θεωρούνται από τα μεγαλύτερα του είδους και είναι τα πρώτα της νέας χρονιάς, ενώ λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», πυρηνικά υποβρύχια και αντιτορπιλικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ