Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Ανεβαίνουν οι τόνοι

BIENNH - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τις προτάσεις της ιρανικής ηγεσίας παρέδωσε, χτες, στους εκπροσώπους των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας (τις ΗΠΑ εκπροσώπησε Ελβετός διπλωμάτης), ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι για την Τεχεράνη το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος «είναι λήξαν» καθώς, όπως υποστηρίζει, «συνεργάζεται και θα συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας». Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται «προτάσεις για διάλογο σχετικά με παγκόσμια ζητήματα, όπως είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης ειρηνικών πυρηνικών προγραμμάτων και η αποτροπή διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Την ίδια ώρα, στην έδρα της ΔΕΑΕ συνεχιζόταν η συνεδρίαση του 35ελούς Διοικητικού της Συμβουλίου. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Γκλιν Ντέιβις υποστήριξε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Ο Ντέιβις κάλεσε, όπως και ο Λευκός Οίκος, το Ιράν «να εγκαταλείψει τις παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες» και να προσέλθει σε διάλογο με τους «6».

Με τις ΗΠΑ συντάχθηκαν οι εκπρόσωποι Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας, ενώ ο απερχόμενος επικεφαλής της ΔΕΑΕ αλ Μπάρανταϊ κάλεσε, πάλι, την Τεχεράνη «ν' ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση διαλόγου του Προέδρου Ομπάμα». Αν και η ιρανική ηγεσία δεν έχει αντιδράσει, χτες, ο αρχηγός του ιρανικού ΓΕΣ, στενός συνεργάτης του θρησκευτικού ηγέτη Χαμενεΐ, δήλωνε ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι πιο ρεαλιστής ως προς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Στη Μόσχα για Ιράν ο Νετανιάχου;

Μυστικό ταξίδι - αστραπή πραγματοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τη Δευτέρα, στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν προκειμένου να του ζητήσει να επανεξετάσει τις συμφωνίες πώλησης όπλων με Ιράν και Συρία, κατά την ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντότ Αχαρονότ». Η πληροφορία διαψεύδεται κατηγορηματικά και από τα δύο πρωθυπουργικά γραφεία, με το Τελ Αβίβ να επιμένει ότι ο Νετανιάχου βρισκόταν στο αρχηγείο της Μοσάντ.

Οξυνση εσωτερικά

Σε δύο νέες συλλήψεις υψηλόβαθμων συνεργατών των «μεταρρυθμιστών» προεδρικών υποψηφίων, Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, προχώρησαν, χτες, οι ιρανικές αρχές ασφαλείας, μια μέρα μετά τις ανάλογες συλλήψεις, την επιδρομή και το σφράγισμα της έδρας του κόμματος του Καρουμπί και του κοινού γραφείου των δύο για τα στοιχεία περί βασανισμών συλληφθέντων στις μετεκλογικές αναταραχές. Οι Μουσαβί - Καρουμπί προειδοποίησαν για «χειρότερες μέρες» και κάλεσαν τους οπαδούς τους «να μην προκαλούν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ