Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο καπιταλισμός έφερε έκρηξη στη χρήση ναρκωτικών

Με δηλώσεις του ο διευθυντής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, Βίκτορ Ιβανόφ, σημείωσε πως η υπηρεσία την οποία διευθύνει, παρατηρεί αύξηση στη διακίνηση ναρκωτικών στη Ρωσία, καθώς και αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ναρκομανείς. Μέσα στον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια αύξηση των καταγεγραμμένων ναρκομανών, κατά 1,5-2%, την οποία ο Β. Ιβανόφ αποδίδει στην οικονομική κρίση και στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας.

Οπως σημειώνει ο διευθυντής της υπηρεσίας, παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. Ετσι, μία στις δέκα καταδίκες στη χώρα έχει σχέση με τα ναρκωτικά, ενώ στη Νότια Ρωσία μία στις τέσσερις.

«Περίπου το 20% των ανθρώπων στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη είναι εξαρτημένοι, που ασχολούνταν με τη διακίνηση ναρκωτικών για να βγάλουν τη δόση τους», υπογράμμισε ο Ιβανόφ.

Τα ετήσια κέρδη των εμπόρων ναρκωτικών στη Ρωσία υπολογίζονται στα 76 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο βασικός λόγος αυξημένης πίεσης του ρεύματος ναρκωτικών στον πληθυσμό της χώρας, κατά τα λόγια του Β. Ιβανόφ, είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου σήμερα παράγεται πάνω από το 90% όλων των ναρκωτικών στον κόσμο. Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε πως «αυξάνει και η μερίδα των συνθετικών ναρκωτικών στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. Το 2008 τα όργανα ασφαλείας ανακάλυψαν 43 παράνομα χημικά εργαστήρια καθώς και 4.506 σημεία παράνομης κατασκευής και επεξεργασίας ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών». Το 2008 κατασχέθηκαν περίπου 8,2 χιλιάδες παρτίδες ναρκωτικών (πάνω από 38 τόνοι).

Στο πρόβλημα των ναρκωτικών αναφέρθηκε την Τρίτη και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Σύμφωνα με τα λόγια του, μόνο τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των ναρκομανών στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 60%. Ο Ντ. Μεντβέντιεφ χαρακτήρισε το πρόβλημα των ναρκωτικών «απειλή για την ασφάλεια της χώρας», σημειώνοντας πως τα 2/3 των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά είναι νέοι κάτω των 30 χρόνων. Ως μέτρα καταπολέμησης ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε την πιο αυστηρή νομοθεσία, τον εκσυγχρονισμό των μέσων των κατασταλτικών μηχανισμών, καθώς και τον υποχρεωτικό έλεγχο όλων των μαθητών και σπουδαστών όλων των βαθμίδων της ρωσικής εκπαίδευσης. Μέτρα που, ωστόσο, δε λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές αιτίες του προβλήματος των ναρκωτικών, όπως είναι οι κραυγαλέες κοινωνικές αντιθέσεις, τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ρωσική νεολαία (όπως η ανεργία) καθώς και η αλλαγή του τρόπου ζωής της, η διαπαιδαγώγησή της με τα «ιδανικά» του «βολέματος», της «φυγής», που προωθεί το καπιταλιστικό κατεστημένο. Αλλη μια απόδειξη των αρνητικών συνεπειών που είχε, για τη νεολαία ιδιαίτερα, η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση Μεντβέντιεφ στον Λουκασένκο(2010-10-06 00:00:00.0)
Προεδρικές προειδοποιήσεις για την Αρκτική(2010-03-18 00:00:00.0)
Το 1/5 της παγκόσμιας ηρωίνης διατίθεται στη Ρωσία(2009-10-25 00:00:00.0)
Πρόταση για νέο πρωθυπουργό(2007-09-14 00:00:00.0)
Ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών(2006-04-05 00:00:00.0)
Αγκαλιά με τα ναρκωτικά...(2003-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ