Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΜΟΙ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»
Βήμα προσαρμογής στις αντιδραστικές δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Συνάντηση υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της τρόικας της ΕΕ και βαλκανικών χωρών έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη

Μέτρα για τη γρήγορη προσαρμογή των θεσμών «Ασφάλειας» και «Δικαιοσύνης» καθώς και την αποτελεσματικότερη παρέμβαση και δράση της Ευρωαστυνομίας στις βαλκανικές χώρες, που βρίσκονται σε διαδικασία σύνδεσης με την ΕΕ, συζητήθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη στη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της τρόικας της ΕΕ με τους ομολόγους τους των βαλκανικών χωρών που έγινε πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Εξάλλου, ανακοινώθηκε πως η Σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης θα αποτελεί τη μόνιμη έδρα «διαρκούς επιμόρφωσης» των δικαστών των βαλκανικών χωρών σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και ευρωπαϊκών θεσμών. Πραγματοποιήθηκε έτσι άλλο ένα βήμα στη διαδικασία προσαρμογής των χωρών αυτών στις νέες αντιδραστικές δομές που προωθεί η ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, της Europol και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων από Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία - Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ρουμανία, και Τουρκία.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

- Η κατάρτιση και παρουσίαση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, ενός «καταλόγου επιτευγμάτων με μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη βάση των αυτοδεσμεύσεων που ανέλαβαν στη διάσκεψη του Λονδίνου οι χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία - Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη).

- Η κατάρτιση Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος σε μεσοπρόθεσμη βάση με την υποστήριξη της ΕΕ.

- Η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωαστυνομίας στην περιοχή, για την αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων δράσης και την άμεση υλοποίηση αυτών που έχουν αποφασιστεί στο πολιτικό επίπεδο. Η εισαγωγή της απαραίτητης νομοθεσίας από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της Ευρωαστυνομίας και των χωρών αυτών.

- Η συνεργασία των αρμόδιων αρχών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με του Αξιωματικούς Συνδέσμους των χωρών - μελών της ΕΕ, στα πλαίσια δημιουργίας του δικτύου των Αξιωματικών Συνδέσμων.

- Η ανάθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας της εξέτασης των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να φιλελευθεροποιηθεί το καθεστώς θεωρήσεων στον ενδοβαλκανικό χώρο, με την υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ