Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Ευρωπαίος» Σημίτης

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Σκανδιναβία

Με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΕ ο Κ. Σημίτης συναντήθηκε χτες στο Ελσίνκι - που αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην περιοδεία του στις Σκανδιναβικές χώρες - με την Πρόεδρο της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν και τη νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό Ανελι Γετεμάκι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα ζητήματα που θα τεθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, όπως η ευρωπαϊκή συνέλευση, η μετανάστευση και οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα θεσμικά ζητήματα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Φινλανδία συγκαταλέγεται στα κράτη - μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ που ετοιμάζει ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων οργάνων της Ενωσης, και αντιτίθεται στο θεσμό του προέδρου της ΕΕ.

Εξάλλου, μεταξύ άλλων, η φινλανδική πλευρά ζήτησε να εγκατασταθεί η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων της ΕΕ στο Ελσίνκι. Καθώς, ανάλογο αίτημα έχει θέσει και η Ιταλία, που προτείνει ως έδρα της υπηρεσίας την Πάρμα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να λάβει θέση, σημειώνοντας ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, βάσει των προτάσεων που θα υποβάλλουν οι δυο υποψήφιες χώρες.

Ο πρωθυπουργός χτες το βράδυ βρέθηκε στη Στοκχόλμη, όπου είχε συνομιλίες με τον Σουηδό ομόλογό του, Γκίραν Πέρσον. Σήμερα ο Κ. Σημίτης θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ