Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Μαϊμούδες» και «γύφτοι»...

Είχα δίλημμα: Αξίζει ν' ασχοληθώ, στα «ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ», με τη «μαϊμουδιά» που διοργάνωσε προψές το «Μέγκα», αποκαλώντας τη «μουσικά βραβεία Αρίων»; Η πρώτη σκέψη μου ήταν πως δε χρειάζεται να μεταφέρω στους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» ένα ασήμαντο συμβάν, το οποίο εγώ - λόγω και μιας επαγγελματικής διαστροφής - παρακολούθησα από την τηλεόραση, χαραμίζοντας τρεις ώρες από τη ζωή μου. Και δε θα το έκανα, αν δεν έβλεπα κάτι που προσβάλλει όχι μόνον εμένα, αλλά, νομίζω, όλους τους νοήμονες Ελληνες. Αναφέρομαι στην ανίερη ενέργεια να δοθεί ένα από τα φτηνά «μουσικά βραβεία», που μοιράζονται αφειδώς κάθε χρόνο, σ' αυτή την εκδήλωση, σ' ένα σημαντικό καλλιτέχνη και Ανθρωπο, τον «μεγάλο απόντα και λείποντα» Μάνο Λοΐζο. Αυτό το άπλωμα του «μαλλιαρού χεριού της μαϊμούς» προς τις πραγματικές καλλιτεχνικές αξίες, δεν μπορεί να μην επισημανθεί και καταγγελθεί.

Δικαίωμα των «μαϊμουδολόγων» να συνευρίσκονται, να συνδιασκεδάζουν και ν' αλληλοβραβεύονται όταν, όπου κι όπως θέλουν. «Μαγγιά τους» που καταφέρνουν να παίρνουν μαζί τους και κάποιους από την «άλλη όχθη», όπως ο ακριβός μας Νιόνιος, που, φοβούμενος μη γίνει «γερο - γρουσούζης» αν αρνηθεί τη χυδαιότητα, δέχεται να μετατραπεί σε «άλλοθι του μαϊμουδισμού». «Με γεια τους με χαρά τους», που έχουν στο πλευρό τους πολιτικούς σαν τον Λαλιώτη και τον Βενιζέλο, τον Μεϊμαράκη και τον Παυλόπουλο. Δεν έχουν, όμως, το δικαίωμα να μαγαρίζουν το όνομα και ν' αμαυρώνουν τη μνήμη ενός Καλλιτέχνη που τίμησε την τέχνη του, ενός Ανθρώπου που έζησε προσφέροντας, ενός Επαναστάτη που «έφυγε», αφήνοντας κληρονομιά μας το καθαρό πρόσωπό του και το καθάριο έργο του.

Ας χοροπηδάνε στην πίστα, σαν τους ανθρωποφάγους γύρω από το καζάνι, οι βραβεύοντες. Ας συμπεριφέρονται σαν τις πόρνες την ώρα που πληρώνονται για την προσφορά τους, οι βραβευμένοι. Ας αμολάνε αμέτρητες «κοτσάνες», οι χαζοχαρούμενοι παρουσιαστές. Ας χειροκροτάνε, όρθιοι, την καλλιτεχνική κενότητα και την αφόρητη ιλαρότητα, οι «πριβέ» προσκαλεσμένοι. Δικαίωμα όλων αυτών ν' αντιγράφουν τον «πολιτισμό» των σύγχρονων βαρβάρων, που «φτιάχνονται» σκοτώνοντας μωρά και «διασκεδάζουν» αρπάζοντας πολιτιστικούς θησαυρούς από τη γη που κυριεύουν. Δεν έχουν, όμως, το δικαίωμα ν' αυθαιρετούν αναμειγνύοντας τα ανόμοια, «τσουβαλιάζοντας» τα διαφορετικά. Γιατί τα βρώμικα «ρούχα» στον ίδιο «κάδο», λερώνουν τα καθαρά.

Να ξέρουν, όμως, οι «μαϊμουδολόγοι» ότι δε θα μπορέσουν, εύκολα, να μετατρέψουν τους Ελληνες σε «φαν» των αοιδών της νύχτας. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει μπολιαστεί με τη γνήσια μουσική δημιουργία, που αποτελεί μια από τις θαυμαστές κατακτήσεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ γεννήθηκαν συνθέτες, όπως ο Σκαλκώτας και ο Μητρόπουλος, ο Θεοδωράκης και ο Χατζιδάκις, ο Τσιτσάνης και ο Βαμβακάρης. Εδώ έγραψαν μουσικούς στίχους ο Ρίτσος και ο Ελύτης, ο Γκάτσος και ο Βίρβος. Εδώ τραγούδησαν ο Μπιθικώτσης και ο Καζαντζίδης. Αυτή τη «μουσική κληρονομιά» της Ελλάδας δεν πρόκειται να την «ξεριζώσει» κανείς. Ας το καταλάβουν αυτό και οι «μαϊμούδες» που χοροπηδούν και οι «γύφτοι» που βαρούν τα ντέφια...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα διαμαρτυρία από μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία(2022-04-05 00:00:00.0)
40ό Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας(2017-11-25 00:00:00.0)
Ο κοινωνικός ρόλος της Τέχνης είναι λαϊκό δικαίωμα(2011-06-19 00:00:00.0)
Παρα-μορφωτικός αντικομμουνισμός(2006-09-29 00:00:00.0)
Η μελωδία του μέλλοντος(2001-08-08 00:00:00.0)
Μαθητικοί μουσικοί αγώνες(1997-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ