Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ενσωματωμένοι» στην ευρωεπέλαση

Γρηγοριάδης Κώστας

Με 1.100.000 ευρώ (περίπου 375.000.000 δραχμές) μαθαίνουμε ότι προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους Ελληνες μεγαλοκαναλάρχες η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, προκειμένου να εντάξουν στα προγράμματά τους εκπομπές που θα προωθούν την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αντιγράφοντας μεθόδους τύπου CNN και FOX NEWS, προσπαθούν απροκάλυπτα να χειραγωγήσουν την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού, να δημιουργήσουν τους δικούς τους «ενσωματωμένους» δημοσιογράφους, που θα εξωραΐζουν τις επελάσεις τους ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, να εντείνουν ακόμα παραπέρα τη διασπορά της ευρωπροπαγάνδας.

Αλλη μια απόδειξη ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ δεν είναι παρά η μια όψη του ίδιου νομίσματος, το οποίο, στην άλλη μεριά του έχει την καθημερινή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από το κεφάλαιο, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται από την ΕΕ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που φουντώνει η παγκόσμια κατακραυγή για την προσπάθεια των Αμερικανών να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, μέσω ελεγχομένων ΜΜΕ και δημοσιογράφους, που παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο. Προφανώς, όμως, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, η μεθοδολογία δε διαφέρει στις δυο άκρες του Ατλαντικού.

Εύστοχες συγκρίσεις

Οι Κερκυραίοι φαίνεται ότι διαθέτουν πηγαίο χιούμορ. Το επιβεβαίωσε κάτοικος του νησιού, ο οποίος σχολιάζοντας στο «ΜΕΓΚΑ» τη φημολογούμενη άφιξη της οικογένειας Γλύξμπουργκ ή «Ντε Γκρέτσια» στην Κέρκυρα, παρατήρησε πολύ εύστοχα: «Αυτές τις μέρες έχουμε στο νησί μας διάφορες ατραξιόν. Ετσι, μόλις έφυγε το τσίρκο "Μεντράνο" από την πόλη μας, θα καταφτάσει ο τέως».

Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν.

Ποια θα είναι η συνέχεια;

Σαφής ήταν η καταγγελία, σαφής και η διάψευση. Γράφει η χτεσινή «Αυριανή» στην πρώτη της σελίδα: «Δήλωση βόμβα στην "Α" της αρχιτέκτονος Λίλης Ξυναδιανού που ήταν προϊσταμένη στην ALTEC - 200.000.000 ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ για την εκλογική καμπάνια του υπουργού Πρωτόπαπα - Ολα τα τιμολόγια χρεώθηκαν και πληρώθηκαν από την ALTEC. Στη συνέχεια πέρασαν στα λογιστικά βιβλία της εταιρίας σαν δαπάνες για την προώθηση των πωλήσεών της!!!». Δήλωσε χτες ο κ. Πρωτόπαππας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου: Το δημοσίευμα είναι ολόκληρο ανυπόστατο, ψευδές και συκοφαντικό. Ποτέ δε δέχτηκα χρήματα με οποιαδήποτε μορφή από τον κ. Αθανασούλη, την ALTEC ή άλλη επιχείρηση. Ποτέ δεν έχω μιλήσει με την προαναφερόμενη αρχιτέκτονα. Ο Κουρής (σ.σ. εκδότης της «Αυριανής») είναι ψεύτης και συκοφάντης και έδωσα ήδη οδηγίες για να υποβληθούν μήνυση και αγωγή.

Αναμένουμε τη συνέχεια...

ΥΓ.: Τι εννοούσε, άραγε, ο κ. Πρωτόπαππας, όταν έλεγε χτες ότι γνωρίζει από παλιότερα τις βρώμικες μεθόδους του Κουρή; Μήπως, αναφερόταν στις... αποκαλύψεις της «Αυριανής», για τα κότερα και τις βίλες του Χαρίλαου Φλωράκη, στη δεκαετία του 1980; Γιατί, αν εννοεί αυτές ή κάποιες παρόμοιες, θέλουμε να μάθουμε πώς τις γνωρίζει, από «μέσα» ή «απ' έξω»..;

Η ακρίβεια αλά «Γκαργκάνα»

Ξέρετε, πώς αποκαλεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας - στενός φίλος του πρωθυπουργού και πανεπιστημιακού καθηγητή, Κ. Σημίτη - την ακρίβεια στην αγορά που επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όλοι εκείνοι που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών; «Μη αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς στον τομέα του λιανικού εμπορίου». Ναι, έτσι αποκαλεί ο κύριος διοικητής στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας το όργιο κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας που εκδηλώθηκε στην αγορά και κατά τη διάρκεια του 2002, με αφορμή την αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ.

Με απλά λόγια, δηλαδή, ο κύριος Γκαργκάνας - που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μίστερ λιτότητα, με τις αντιλαϊκές του προτάσεις - προσπαθεί να καθιερώσει νέο γλωσσάρι στην ελληνική γλώσσα, ακολουθώντας πιστά την τακτική των ΠΑΣΟΚων. Ταυτόχρονα με όσα ισχυρίζεται, προσπαθεί να μας πείσει πως για την ακρίβεια και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού δε φταίνε τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές αλλά οι ...μικρέμποροι!

Αξιος ο μισθός του...

Σκάνδαλα...

Μια ματιά στον ισολογισμό της εταιρίας «Αλτεκ» του 2001 (για το 2002 αναμένεται η έκδοσή του) καθιστά κάθε συζήτηση για το ποιος γεννά και αναπαράγει τα σκάνδαλα περιττή.

Σύμφωνα με τον εν λόγω απολογισμό, η εταιρία του κ. Αθανασούλη - που τυγχάνει «φίλος» ολόκληρης στρατιάς κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ - μέσα στο 2001 έκανε «μπίζνες» ύψους: 17 εκατ. ευρώ με τον ΟΤΕ, 13,5 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα, 8 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ, 5 εκατ. ευρώ με τη Στατιστική Υπηρεσία, 3,5 εκατ. ευρώ με την Αγροτική Τράπεζα, 3 εκατ. ευρώ με το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύνολο 50 εκατ. ευρώ «μπίζνες» με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είχε ο κ. Αθανασούλης.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι έχουμε μπροστά μας μια μικρή έκφραση του «δούναι και λαβείν» μεταξύ της «έξυπνης και ικανής» αστικής τάξης με το κράτος της, στο πλαίσιο του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού.

***

Αν ρίξετε μια ματιά στην ιστορία της εισόδου του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ» στο Χρηματιστήριο, κάθε συζήτηση για τη δυσωδία της «ελεύθερης αγοράς» περιττεύει.

Οταν ο Αθανασούλης συνεταιρίστηκε με τον Κουρή και το «Αλτερ» μπήκε στο Χρηματιστήριο, το μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού ήταν 5 δισ. δραχμές. Μετά από λίγους μήνες η χρηματιστηριακή αποτίμηση εκτινάχτηκε στα ...64 δισ. δραχμές (!), οι ιδιοκτήτες απέσπασαν 16 δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα, αλλά μετά από δυο χρόνια η τιμή της μετοχής από 8.000 δραχμές κατρακύλησε πλέον μεταξύ 300-500 δραχμών και όσοι κονόμησαν, κονόμησαν, όσοι κλαίνε, κλαίνε...

***

Ηταν άγνωστα όλα αυτά; Οχι βέβαια. Είναι παράνομα; Μα στο πλαίσιο του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος που ασπάζονται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο Κουρής, ο Αθανασούλης, όλα τα παραπάνω είναι νόμιμα. Επομένως τι απομένει; Απομένει το ...«ηθικό ζήτημα», τιμητές και κήνσορες του οποίου έχουν μετατραπεί οι εμπλεκόμενοι σε έναν απίστευτο διαγκωνισμό επιχειρηματικών συγκρούσεων, εκείνοι δηλαδή που θυμούνται το «ήθος» μόνον όταν δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά.

***

Στη μέση όλης αυτής της υπόθεσης έχουμε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΝΔ. Υπουργοί και βουλευτές τους, τώρα δεν ξέρουν τίποτα για το Χρηματιστήριο, αλλά τότε έστελναν τον κόσμο στα σαγόνια των αετονύχηδων μιλώντας (και οι δυο) περί «λαϊκού καπιταλισμού». Και οι δυο ήταν που έστελναν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στη Σοφοκλέους προς δόξαν των Αθανασούληδων. Και οι δυο είναι - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - που «τραμπαλίζονται» στην κρατικομονοπωλιακή «τραμπάλα» με τους καπιταλιστές, με τους οποίους συνευρίσκονται σε κότερα, σε δεξιώσεις, στα «κέντρα λήψης αποφάσεων». Σ' αυτά που στρογγυλοκάθονται μετά τις πολυδάπανες προεκλογικές τους δραστηριότητες...

***

Το πόσο παράνομο και ανήθικο είναι το σύστημά τους που γεννά τα σκάνδαλα, προκύπτει αβίαστα από το γεγονός ότι μια επιχειρηματική κόντρα προκαλεί πολιτική θύελλα και βρίσκει άμεση αντανάκλαση στο εσωκομματικό τους πεδίο. Στο ΠΑΣΟΚ, δε, ορισμένοι θεωρούν ότι αν είναι να χάσουν τις εκλογές τότε τουλάχιστον ας ξεμπερδέψουν με τη «νέα ηγετική ομάδα» που ήθελε να προωθήσει ο Σημίτης και που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο. «Ηθική» σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα μεταρρυθμιστικά... .

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ Πρωτόπαππα και Κουρή ...εμφανίστηκε ο Γκαργκάνας! Μάλλον για να μας θυμίσει τη διαφορά μεταξύ παρανόμων και νομίμων σκανδάλων.

Γιατί, αν και ανυπολόγιστα τα ποσά που (προφανώς) απομυζήθηκαν στις «σχέσεις» κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών, είναι μάλλον πολύ λίγα μπροστά στη ρεμούλα των εισφορών των εργαζομένων και το παιγνίδι των αποθεματικών των Ταμείων στη Σοφοκλέους.

Κι ενώ δεν έκλεισε χρόνο ο νόμος που αποκλήθηκε «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ζητά νέα - χειρότερα - μέτρα, όπως αυξήσεις στο όριο ηλικίας και «απελευθέρωση» της σχετικής «αγοράς», ανοίγοντας και πάλι τη σχετική συζήτηση.

Η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ δε χάνει, φυσικά, τέτοιες ευκαιρίες και αμέσως μας είπε «ο γέγονε γέγονε», υπερασπιζόμενη επί της ουσίας το ...ισχύον Ασφαλιστικό. Αλλωστε, με τη στήριξη του Πολυζωγόπουλου ψηφίστηκε, όπως θα θυμάστε.

Αναμφισβήτητα, τα παραπάνω αποτελούν ένα επικίνδυνο πολιτικά «κοκτέιλ», που τίποτε καλό δεν είναι δυνατόν να προμηνύει. Γιατί, όσο κι αν τα επιμέρους επιχειρηματικά συμφέροντα φαίνεται να τους διχάζουν, στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν να ...ενώνονται, όταν πρόκειται για την τσέπη μας. Κι ακόμη περισσότερο, όταν πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου...

Είναι και η Νέα Δημοκρατία με την «υπεύθυνη αντιπολίτευσή» της έτοιμη να συμφωνήσει σε οτιδήποτε, οπότε όλα να τα περιμένει κανείς και κυρίως τα χειρότερα.

ΟΣΟ ΓΙΑ τη σκανδαλολογία των ημερών, δεν είναι να απορεί κανείς. Βλέπετε, τα κονδύλια της Ολυμπιάδας (γιατί από εκεί ξεκινά η ιστορία) μοιράζονται ανάλογα με το ποιοι τα διεκδικούν. Ε, το συγκεκριμένο κομμάτι έπεσε στους «ντόπιους διαπλεκόμενους» και αποδείχτηκε, φαίνεται, μικρό για να τους χορτάσει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οπου τα κομμάτια είναι μεγαλύτερα, όπως και τα αντίστοιχα συμφέροντα, τηρείται «σιγή ιχθύος» και όλα έχουν επιλυθεί «νομότυπα», «με διαφάνεια» και πάντα προς το συμφέρον της χώρας.

Οσο χρειαστεί...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη Βαγδάτη έφτασε προχτές ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, ο Αμερικανός τοποτηρητής του Ιράκ. Και σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε: «Δε θα έβαζα τις 90 μέρες ως σημάδι στον τοίχο. Θα είμαστε εδώ όσο χρειαστεί και θα φύγουμε γρήγορα». Ολοφάνερη η ασάφεια στην απάντηση του Αμερικανού επάρχου. Αλλωστε, πού να ξέρει πόσο χρόνο θα χρειαστεί, για να φέρει σε πέρας τους βασικούς στόχους της υπό την καθοδήγησή του πρώτης φάσης. Και καλά, τα συμβόλαια «ανοικοδόμησης» του Ιράκ, η επανέναρξη της άντλησης του πετρελαίου, κλπ., κλπ., θα προχωρήσουν και, μάλιστα, σχετικά γρήγορα, αλλά το πέρασμα στη δεύτερη φάση προϋποθέτει και τη συναίνεση μιας ορισμένης τουλάχιστον μερίδας του ιρακινού λαού. Και για την ώρα, τα πράγματα στο μέτωπο αυτό είναι αρκετά έως πολύ δύσκολα για τις ΗΠΑ. Οι μόνοι με τους οποίους κουβεντιάζουν είναι κάποιοι «υπάλληλοί» τους -Ιρακινοί, που ζουν για δεκαετίες τώρα στις ΗΠΑ ή στη Μ. Βρετανία, όπως ο Αχμάντ Τσαλαμπί, πρόεδρος του «Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου» - και κάποια μεσαία στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος.

Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές βάσεις

Πάντως, μη νομίζετε πως οι ΗΠΑ έκαναν τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, για να φύγουν κάποτε από τη χώρα. Μπορεί κάποια στιγμή ο Τζέι Γκάρνερ, να βρει κάποιους Iρακινούς Τσολάκογλου και να περάσει το Ιράκ στη δεύτερη φάση της «δημοκρατικής ανασυγκρότησής» του, αλλά οι Αμερικανοί δε θα φύγουν. Σύμφωνα με όσα έγραψε προχτές η αμερικανική εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τέσσερις μόνιμες και μεγάλες αεροπορικές βάσεις στο έδαφος του Ιράκ. Μία στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μία στη Νασιρίγια, την Η1 κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και μία στο Μπασούρ, στο βόρειο Ιράκ. Οπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, μια μακροπρόθεσμη αμερικανική παρουσία στο Ιράκ «θα γίνει αισθητή στη Συρία και, συνδυασμένη με την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν, θα δημιουργήσει έναν πραγματικό ιστό αράχνης γύρω από το Ιράν».

Και δεν είναι μόνον αυτά. Δεκατρείς νέες αμερικανικές βάσεις έχουν «ξεφυτρώσει» τα τελευταία χρόνια σε εννιά χώρες γύρω από το Αφγανιστάν, πλαγιοκοπώντας τα νότια σύνορα της Ρωσίας και τα δυτικά - νοτιοδυτικά σύνορα της Κίνας. Τα άμεσα σχέδια των ΗΠΑ, επίσης, περιλαμβάνουν τη μεταφορά αρκετών βάσεων από τη Γερμανία, στα εδάφη των νέων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Το δόγμα του προληπτικού πολέμου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη...

Δε φτάνει η μνήμη...

«Η μνήμη ασθενεί, όσο περνάνε τα χρόνια», ενώ παράλληλα «γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια από ορισμένους να ξεχαστούν αυτές οι μέρες», σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του απριλιανού πραξικοπήματος.

Και, πράγματι, λιγοστές - ίσως, οι λιγότερες από κάθε άλλη φορά - ήταν οι σχετικές αναφορές των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Ακόμη λιγότερες ήταν οι όποιες αναφορές στο σχετικό ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ δεν έλειψαν και οι... βαθυστόχαστες αναλύσεις για τους «λιγοστούς, άφρονες αξιωματικούς» και την «ανάγκη υπεράσπισης του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, από εκφυλιστικά φαινόμενα και ακραίες συμπεριφορές». Φαίνεται πως η μνήμη ορισμένων ασθενεί πολύ πολύ γρήγορα...

Ούτε είμαστε, ούτε θα γίνουμε

«Στον κλάδο μας έγιναν απολύσεις επί αντιαμερικανισμώ. Ετσι έκρινε η εργοδοσία, έτσι έπραξε. Καλώς ή κακώς, κρίνεται! Απ' όσους έχουν ακόμα κρίση πλείονα του φόβου. Ως εδώ! Αλλά από δω και πέρα να υπάρχουν "συνάδελφοι" δημοσιογράφοι που υπαινίσσονται χρείαν απολύσεων επί αντιαμερικανισμώ ή ζητούν ευθέως αποκατάστασιν (ή εγκατάστασιν όπου δεν υπάρχει) της (νέας) τάξεως, πάει πολύ! Δεν είμαστε Αποικία του Ράμσφελντ - ούτε θα γίνουμε...».

Του Στάθη, από το «Ναυτίλο» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βάθεμα της εκμετάλλευσης

Παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δηλαδή παραμονές της μεγάλης απεργίας που η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της, ανασυντάσσεται και προβάλλει αιτήματα για μια καλύτερη ζωή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει ρεσιτάλ εφευρετικότητας για την προώθηση εργασιακών μοντέλων που γυρνάνε τα πράγματα πίσω κι απ' την εποχή που οι εργάτες διεκδικούσαν μόνιμη και σταθερή εργασία, με όσο το δυνατόν μειωμένο χρόνο και αυξημένα μεροκάματα.

Οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης πατούσαν στο γεγονός των διαρκώς αυξανόμενων τεχνολογικών επιτευγμάτων, αλλά έρχονταν επίσης σε σύγκρουση με την ανάγκη του κεφαλαίου να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο και φτηνότερα την εργατική δύναμη. Η λύση που δινόταν στην κάθε ιστορική στιγμή ήταν θέμα συσχετισμών. Οτι το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται για την προώθηση της πολιτικής του ακριβώς το γεγονός πως οι συσχετισμοί είναι σε βάρος της εργατικής τάξης, ότι οι δυνάμεις του, από κοινού με αυτές της ΝΔ και του ΣΥΝ, στο εργατικό κίνημα είναι μέρος του συστήματος για το πέρασμα της πολιτικής των επιχειρηματιών, είναι αποκαλυπτικό για το ποια συμφέροντα είναι ταγμένη να υπηρετεί η απανταχού σοσιαλδημοκρατία.

Οι «λύσεις» που προβάλλονται αυτές τις μέρες σαν φάρμακο για την ανεργία, μέσα από την πρόσληψη στο δημόσιο, όχι με όρους πρόσληψης εργαζόμενου, αλλά συνεταιρισμένων υπεργολάβων, προωθούν μια σε βάθος ανατροπή των εργασιακών σχέσεων όπως τις γνωρίσαμε και αυτό που θα μείνει από αυτήν την υπόθεση δεν είναι απλά η μερική απασχόληση. Αυτή υπάρχει. Αυτό που επιχειρείται χτυπάει τον πυρήνα της μόνιμης και σταθερής απασχόλησης, αλλά φέρνει και κάτι νέο: Από τους αυτοαπασχολούμενους ψιλικατζήδες των πρώτων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τις «προβληματικές» περνάμε σε αυτοαπασχολούμενες μεγάλες ομάδες εργατών που θα δουλεύουν κανονικότατα στην παραγωγική διαδικασία, αλλά πλέον όχι 8ωρο ή και 10ωρα, αλλά όσο η εργολαβία επιβάλλει.

Η κυβέρνηση πατάει στις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει η ανεργία στη ζωή ενός ανθρώπου και τον καλεί να μπει στο κυνήγι: Να βγει στην αγορά εργασίας σαν άγριο ζώο και να επιδιώξει να φάει τον διπλανό του. Να τρέξει, να προλάβει να στήσει μια εταιρία με δυο - τρεις άλλους και να προσφέρουν χαμηλότερη τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης τους για να πάρουν μια εργολαβία του δημοσίου, χτυπώντας ταυτόχρονα τα μεροκάματα για ολοένα φτηνότερους εργάτες. Εργολαβία όχι από αυτές που κονομάνε τα γνωστά τρωκτικά της ευρωλιγουρικής συμμορίας, αλλά εργολαβία για τη λάντζα. Θέλει φύλαξη το γυμνάσιο της γειτονιάς; Τρεις άνεργοι, όσοι χρειάζονται για τρεις βάρδιες, στήνουν μια εταιρία και ζητάνε τη δουλιά. Κι επειδή ο εργάτης δεν κατέχει από τέτοια, μεσολαβεί η εταιρία ενοικίασης εργαζόμενων, τον προσλαμβάνει, τον βάζει και υπογράφει τα χαρτιά του εταιρικού και προωθεί αυτή τη συμφωνία με το δημόσιο.

Αυτό είναι το εργασιακό μέλλον που χτίζουν γύρω μας. Κι έχουν το θράσος να το ονομάζουν αντιμετώπιση της ανεργίας, όταν αυξάνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση, κάνοντας αβάσταχτη τη ζωή των εργατών. Αλλά αυτή την πολιτική τους απαιτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ληστεία

Σιγά σιγά οδεύουμε

προς τ' άγιο το Πάσχα

με ανοιχτό το στόμα μας,

κοινώς που λένε χάσκα,

απ' τις τιμές που βλέπουμε

στην αγορά τη «λάσκα»!

* * *

Μισός μισθός ένα αρνί,

κλεψιά παντού, ληστεία

κι έτσι πολλοί την Κυριακή,

δε σας το λέω αστεία,

το Πάσχα θα περάσουνε

με... «ιερή» νηστεία!


Ο οίστρος!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ