Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αυτοανακηρύξεις και διαδηλώσεις

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αντιμέτωπες με διαδηλώσεις δυσαρεστημένων σιιτών και με ουρές Ιρακινών εργαζομένων σε διάφορους τομείς, οι οποίοι ζητούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις στην ιρακινή πρωτεύουσα. Επίσης, ο αυτοανακηρυχθείς κυβερνήτης της πόλης, μέλος του φιλοαμερικανικού «Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου», συνεχίζει απτόητος το «έργο» του, έχοντας σειρά επαφών με εκπροσώπους των διαφόρων εργασιακών κλάδων, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής πολιτικής διοίκησης κατοχής, Τζέι Γκάρνερ, δεν τον «αναγνώρισε».

Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτός στο κέντρο της Βαγδάτης, ο σιίτης κληρικός Σέικ Μοχάμαντ αλ Φαρτούζι, εκπρόσωπος της ισχυρότατης Χάουζα της Ουλεμά, που εδρεύει στη Νατζάφ, τον οποίο κρατούσαν, σύμφωνα με ιρακινές πηγές, οι αμερικανικές δυνάμεις από την Κυριακή. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες ογκώδεις διαδηλώσεις των Σιιτών της Βαγδάτης μπροστά στο ξενοδοχείο «Palestine» των ξένων δημοσιογράφων, όπου έχει εγκατασταθεί το προσωρινό κέντρο πολιτικής διοίκησης των Αμερικανών, με κύριο σύνθημα «ναι στο Ισλάμ, ναι στην ιρακινή ενότητα, όχι στον Σαντάμ, όχι στις ΗΠΑ».

Στο ξενοδοχείο «Palestine» βρέθηκε, χτες το πρωί, και ο αυτοανακηρυχθείς κυβερνήτης της Βαγδάτης, Μοχάμεντ Μοχσέν αλ Ζουμπάιντι, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με τους διευθυντές των ιρακινών δημοσίων υπηρεσιών, των τραπεζών, των υπηρεσιών Υγείας και εκπαίδευσης. Ενδεικτικό του κλίματος απέναντι στην αμερικανική διοίκηση είναι ότι ο διευθυντής της επιτροπής ηλεκτρικής ενέργειας της Βαγδάτης, Μουμτάζ Αγιούμπ, δήλωνε ότι «όλοι οι Ιρακινοί μαζί προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την καθημερινή ζωή του λαού μας, και δε μας ενδιαφέρει τι λένε οι Αμερικανοί». Ο Ζουμπάιντι, παρά το γεγονός ότι δεν τον «αναγνωρίζουν» οι μέντορές του, επιμένει στη συνέχιση του έργου του, επιβλέποντας την πρόοδο των 22 επιτροπών που έχει διορίσει και τονίζοντας ότι το έργο του «δεν είναι κυβερνητικό αλλά συντονιστικό».


Associated Press

Οπως δήλωναν οι υπεύθυνοι της ιρακινής υπηρεσίας ηλεκτρισμού, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται πυρετωδώς και εκτιμούσαν ότι μέχρι τα τέλη της βδομάδας δεν αποκλείεται να έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο σύνολο της χώρας. Μικρά βήματα βελτίωσης της κατάστασης στα νοσοκομεία της Βαγδάτης διαπιστώνει, σε νέα ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, τονίζοντας ότι τουλάχιστον, έστω και με αργότατους ρυθμούς, έχουν αρχίσει να υπολειτουργούν τα περισσότερα νοσοκομεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε, χθες, εκτάκτως 10 εκατομμύρια ευρώ για τις ιατρικές ανάγκες κυρίως παιδιών, ενώ έγινε γνωστό ότι αναμένεται από το Ιράν η πρώτη αεροπορική πτήση του Ερυθρού Σταυρού με φάρμακα και τρόφιμα. Η Unicef, από την πλευρά της, απευθύνει επείγουσα έκκληση για επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αποκατάσταση των υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι από τις επιδημίες είναι περισσότεροι από ορατοί.

Ενημερώσεις και διαψεύσεις

Περισσότερα από 800 γιλέκα για κομάντος αυτοκτονίας ανακάλυψαν οι αμερικανικές δυνάμεις, υποστήριξε, χτες, από το στρατηγείο της Ντόχα, ο ταξίαρχος, Βίνσεντ Μπρουκς. Ο Μπρουκς επιβεβαίωσε, επίσης, τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, σε κτίριο που ανήκε στο κόμμα Μπάαθ. Ο Αμερικανός αξιωματικός επισήμανε ότι ο αμερικανικός στρατός δε μειώνει την παρουσία του στο Ιράκ, όπως πολλοί έσπευσαν να συμπεράνουν μετά την αποχώρηση των πεζοναυτών από τη Βαγδάτη και την αντικατάστασή τους από άνδρες του πεζικού, αλλά απλώς «τις αναδιατάσσει». Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έσπευσε, χθες, να διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν, τουλάχιστον, 4 στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ