Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τίμησε τους νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα

Motion Team

Τους αγωνιστές που έπεσαν στην πάλη για την ανατροπή της ξενοκίνητης δικτατορίας του '67, τους αγωνιστές που βασανίστηκαν, σύρθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες τίμησαν χθες οι συναγωνιστές τους, οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησαν με πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Με συνθήματα, κρατώντας ψηλά τα κόκκινα λάβαρα και τα πανό, κατευθύνθηκαν προς το τότε άντρο βασανιστηρίων της Ασφάλειας στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη). Εκεί πραγματοποίησαν συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πρωτοπόρων αγωνιστών κομμουνιστών που δολοφονήθηκαν - του Γιώργη Τσαρουχά, του Γιάννη Χαλκίδη, του Βασίλη Μπεκροδημήτρη... Και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, για να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από το Ιράκ, να βγει η Ελλάδα από το Σφαγείο, να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα, για Βαλκάνια της ειρήνης, των ισότιμων σχέσεων χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

«Η χούντα, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στα ξένα μονοπώλια, για να αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο. Ολοκλήρωσε τη μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανονατοϊκό πυρηνικό προγεφύρωμα κατά των σοσιαλιστικών χωρών και των αραβικών λαών», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Μ. Κωνσταντινίδης. Και συμπληρώνοντας το σύνθημα που βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι», σημείωσε: «Το ΝΑΤΟ, όπως γράφει η ταυτότητά του, είναι ιμπεριαλιστικός οργανισμός, πιο ολοκληρωμένο το σύνθημα θα ήταν: "ιμπεριαλισμός σημαίνει χούντες και πολέμοι". Κι όχι μόνο. Γιατί στα σπλάχνα του ιμπεριαλισμού, εκεί όπου εκτρέφονται χούντες και κυοφορούνται πόλεμοι, εκεί χαράζεται η βάρβαρη πολιτική που καταδικάζει τους λαούς στη φτώχεια και την πείνα, την ανεργία και τη δυστυχία, για να συσσωρευτούν αμύθητα κέρδη στα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο. Να γιατί οριστική απόκρουση του κινδύνου που μας απειλεί με τη μορφή της χούντας, του πολέμου, του αυταρχισμού και της εκμετάλλευσης δεν είναι δυνατή χωρίς την απαλλαγή από τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, χωρίς τη λαϊκή εξουσία και παραπέρα την οικοδόμηση του σοσιαλισμού», κατέληξε.

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Στη μνήμη των αγωνιστών και των θυμάτων της λαομίσητης δικτατορίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η νεολαία και η εργατιά της Θεσσαλονίκης ύμνησαν τη θυσία των ηρώων, σιγοτραγουδώντας το «επέσατε θύματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ