Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΝΕΟΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουμε αγωνιστικά, τραγουδάμε αντιπολεμικά

Motion Team

«Συνεχίζουμε αγωνιστικά, τραγουδάμε αντιπολεμικά», διακήρυξαν οι μαθητές και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία που πραγματοποίησαν το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη πλατεία άρχισε να δέχεται από νωρίς το απόγευμα τα νιάτα, παλλόμενα από αντιπολεμικό πάθος, που εκφραζόταν με τα συνεχή συνθήματα του μαθητόκοσμου, τα μεγάλα πανό, τα κόκκινα λάβαρα και τη νεανική φλόγα που κυριάρχησε σ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Το αντιπολεμικό πάθος εκφράστηκε ακόμα και στα τραγούδια του αγώνα και στη μουσική των έντονων, νεανικών ρυθμών και χρωμάτων.

Οι μαθητές και οι νεολαίοι της πόλης κατέθεσαν ψυχή με τη συναυλία αυτή του Σαββάτου. Διακήρυξαν ότι «είμαστε κι εμείς εδώ. Θα είμαστε εδώ και στο μέλλον. Θα τους κάνουμε να μας φοβούνται διαρκώς, να φοβούνται την ψυχή της νεολαίας που αμφισβητεί την κυριαρχία των ιμπεριαλιστών, που διεκδικεί μια ζωή με δικαιώματα, μια ζωή ειρηνική».

Στην αντιπολεμική συναυλία τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα από τα 7ο και 5ο ΕΛ Καλαμαριάς, 1ο και 3ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, 21ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, 10 ΤΕΕ «Ευκλείδη», 3ο ΕΛ Χαριλάου, ΕΛ Πανοράματος, 2ο ΕΛ Νεάπολης, ΕΛ Θέρμης, 1ο ΤΕΕ Σταυρούπολης.


Motion Team

Συμμετείχαν ακόμα τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και ΧΡΟΝΙΡ, καθώς και τα γνωστά συγκροτήματα DE FACTO, «Μαύρη Μαγιονέζα» και «Μωρά στη Φωτιά». Παρουσιάστηκαν ακόμα με αγαπημένα τους τραγούδια στη συναυλία οι γνωστοί καλλιτέχνες Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Κώστας Πρατσινάκης, Βασίλης Κασούρας και ο Αγάθωνας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ, Νίκος Αγαθαγγέλου, υπογράμμισε: «Χαιρετίζουμε το συγκλονιστικό διαρκές "παρών" των νέων στο αντιπολεμικό κίνημα... Και είναι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες της ΕΕ που έδωσαν "γην και ύδωρ" σ' αυτόν τον πόλεμο. Οι ιμπεριαλιστές όμως ξέρουν καλά και κάτι άλλο: Οτι αυτό που μπορεί να τους σταματήσει, να τους ανατρέψει, είναι το διαρκές κίνημά σας. Το κίνημα το δικό σας και των εργαζομένων στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες της Γης. Γι' αυτό, λοιπόν, μη σταματήστε. ΚΗΡΥΞΕΤΕ τον δικό σας πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, στο μέτωπο της ειρήνης, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της εργασίας, της Παιδείας...».

Δηλώσεις καλλιτεχνών

Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος στη συναυλία πρόσθεσαν τη δική τους φωνή αντίστασης στη «νέα τάξη». Ορισμένοι από αυτούς έστειλαν το μήνυμά τους και μέσα από τις δηλώσεις τους στο «Ρ»:

Λ. Μαχαιρίτσας: «Ηρθα γιατί έπρεπε, γιατί αν δεν κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα, κάποια στιγμή θα είναι αργά. Δηλαδή, ήδη μας έχουν πιάσει στον ύπνο, έλεος. Οι μαθητές όμως δε "μασάνε" και καλά κάνουν».

Δ. Ζερβουδάκης: «Τα παιδιά, νομίζω, κάνουν τη διαφορά και για μας είναι πολύ μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε εδώ, να ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή αυτών των παιδιών».

Γ. Ζουγανέλης: «Είναι τιμητικό για μένα να παραβρίσκομαι σε τέτοιες εκδηλώσεις, να συνυπάρχω με νέους ανθρώπους, με δυνατά μυαλά, με ανθρώπους που θέλουν να αντισταθούν στο κατεστημένο. Ενώνω τη συνείδησή μου και το μυαλό μου και τη φωνή μου ενάντια στη βαρβαρότητα και ενάντια στα κακώς κείμενα στην Ελλάδα».

Αγάθωνας: «Τα παιδιά είναι καλύτερα από εμάς και καταλαβαίνουν περισσότερα. Είναι χρέος μας να είμαστε στο πλευρό τους πολύ περισσότερο όταν πρόκειται να εκφραστεί η αντίθεση όλων ενάντια στον πόλεμο. Οταν μου είπαν να τραγουδήσω στη συναυλία, είπα ότι μόνο άμα είμαι του θανατά δε θα έρθω...».

Μ. Ανδρουλιδάκης: «Ηρθα κι εγώ να ενώσω τη φωνή μου μαζί με όλον αυτόν τον κόσμο, ενάντια σ' αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ αυτή τη στιγμή. Ενάντια σ' όλα αυτά που οργανώνονται να γίνουν και στο μέλλον. Πιστεύω ότι μπορούμε ν' αντισταθούμε».

Ν. Κασούρας: «Ολοι ψέματα μας λένε ότι τελείωσε ο πόλεμος. Υπάρχει πολύ μεγάλη αντίδραση του κόσμου ενάντια στον πόλεμο και μακάρι έτσι να είναι πάντα».

Συγκρότημα DE FACTO: «Πρέπει να γίνονται όχι μόνο συναυλίες αλλά και πορείες. Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε να πέσουν αυτοί που κάνουν τους πολέμους. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπολεμικές δράσεις από μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους(2022-04-20 00:00:00.0)
Πολύμορφες δημιουργικές γιορτές σε όλη τη χώρα(2018-04-20 00:00:00.0)
Ολοταχώς και στη Θεσσαλονίκη(2006-09-12 00:00:00.0)
«Συνεχίζουμε αγωνιστικά, τραγουδάμε αντιπολεμικά»(2003-04-18 00:00:00.0)
Με μουσικές μελωδίες ενάντια στον πόλεμο(2001-10-26 00:00:00.0)
Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις του(2001-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ