Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Αγωνιστικός γιορτασμός!

Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενες γυναίκες έδωσαν αγωνιστικό «παρών»

Εργαζόμενες, άνεργες, φοιτήτριες, συνταξιούχες, γυναίκες από διάφορους χώρους δουλιάς συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, προκειμένου να γιορτάσουν αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Με συνθήματα όπως «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», «Αγωνιζόμαστε για όλα όσα μας ανήκουν», «8η Μάρτη, πορευόμαστε στα χνάρια της ταξικής πάλης», οι γυναίκες δήλωσαν το «παρών» στον αγώνα που ξεκίνησε το 1857 από τις υφάντριες της Νέας Υόρκης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τη συγκέντρωση, άνοιξε ο Γ. Μπουλούγαρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος χαιρέτισε «το σύνολο των γυναικών της εργατικής τάξης, που παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρεμβάλλουν τα κόμματα της ευρωυποταγής και της εργοδοσίας, αντιστέκονται, αγωνίζονται, στέκονται όρθιες, κρατώντας ψηλά το λάβαρο του αγώνα». Ο Γ. Μπουλούγαρης, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και στις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, αλλά και οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, κάλεσε τις γυναίκες να συσπειρωθούν στα σωματεία και να στηρίξουν το ΠΑΜΕ, για τη δημιουργία ενός ρωμαλέου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. «Σας καλούμε στις 9 Απρίλη να ακονίσετε την ψήφο σας με τις σύγχρονες ανάγκες σας και να κόψετε τη φόρα της αντεργατικής πολιτικής, κρίνοντας κάθε κόμμα με βάση τη στάση που κρατά απέναντι στην υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων σας», κατέληξε.

«143 χρόνια μετά το Μάρτη του 1857 και ο αγωνιστικός μας απολογισμός είναι πλούσιος», τόνισε η κεντρική ομιλήτρια Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και συνέχισε: «Ο απολογισμός μας καταγράφει κατακτήσεις σε επίπεδο νομοθεσίας, αλλά ξέρουμε ότι οι πιο σίγουρες και στέρεες κατακτήσεις είναι αυτές που βγήκαν και κρατήθηκαν με αγώνες στους κλάδους και στα εργοστάσια».

Αναφερόμενη στην κατάσταση των εργαζόμενων γυναικών σήμερα, η Χρ. Τσεντούρου υπογράμμισε: «Φτώχεια, ανεργία, απολύσεις, υποαπασχόληση, ευελιξία, χτύπημα του σταθερού ημερήσιου ωραρίου, τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, εξευτελιστικά βιογραφικά - αιτήσεις για μια θέση εργασίας, είναι η κατάσταση των εργαζόμενων γυναικών, ενώ η μετα-ΟΝΕ εποχή επιφυλάσσει ακόμα χειρότερη μεταχείριση και στις γυναίκες».

Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή, σημείωσε η Χρ. Τσεντούρου, είναι η κυβέρνηση, που θεσμοθέτησε τη μερική απασχόληση, ψήφισε το δήθεν κοινωνικό Μάαστριχτ, επέβαλε την ελαστική απασχόληση, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης. «Εχουν κάνει σημαία τις περίφημες "ίσες ευκαιρίες", ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουν την επιστροφή των γυναικών στο σπίτι, δίνουν κίνητρα για τα οικιακά, με ένα χαρτζιλίκι στη θέση του μισθού. Οι γυναίκες φεύγουν από τον κατάλογο των ανέργων, φορτώνονται ευθύνες της πολιτείας, υποχρεώσεις της εργοδοσίας», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας η Χρ. Τσεντούρου, κάλεσε τις εργαζόμενες γυναίκες να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα τους, τις Επιτροπές Αγώνα, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους δυναμική, μαζική, ταξική απάντηση. «Το ΠΑΜΕ, που έχει ένα χρόνο ύπαρξης και δράσης, έχει πλούσια παρουσία και με τη μαχητικότητα και αποφασιστικότητά του υπερασπίζεται τα δικαιώματα, εκφράζει τις ανησυχίες και τα οράματα της εργατικής τάξης», κατέληξε.

Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης από την Μαρία Τσαγκατάκη, γραμματέα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Οι γυναίκες μέσα από το ψήφισμα δηλώνουν: «Αρνούμαστε να αποδεχτούμε και να υποταχθούμε στις λογικές που μας στρέφουν ολόισια στο Μεσαίωνα. Αρνούμαστε να μοιράσουμε με τους άντρες τη φτώχεια και την ανεργία. Συσπειρωνόμαστε, αντιστεκόμαστε στα σχέδια της ΟΝΕ».

Επίσης με μαζικό, συνεχές, ανυποχώρητο αγώνα μέσα από τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι γυναίκες διεκδικούν: «Πλήρη και σταθερή απασχόληση με όλα τα δικαιώματα, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο γενικευμένο, με αύξηση αποδοχών και ενίσχυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ενίσχυση των ανέργων όσο διαρκεί η ανεργία, με αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και υποχρεωτική, χωρίς παρεμβάσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα εξασφαλίζει σε όλους και όλες αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, ιδιαίτερα των γυναικών στα 55 και 50».

Καταλήγοντας το ψήφισμα, καλεί όλες τις γυναίκες και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 23 Μάρτη, που οργανώνουν μαζικοί φορείς ενάντια στον πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ