Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμική διεκδίκηση από τους ψαράδες

Απέκλεισαν το λιμάνι του Πειραιά. Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος Ν. Γκατζή και Β. Μπούτα

Σε συμβολικό στην αρχή και πραγματικό στη συνέχεια αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά, προχώρησαν αργά χτες το βράδυ οι ψαράδες της περιοχής. Είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας τους με εκπροσώπους της κυβέρνησης, από τους οποίους εισέπραξαν κούφιες υποσχέσεις πως τα προβλήματά τους θα λυθούν ...μετά τις εκλογές.

Τα πολλαπλά, χρόνια και σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες, εξαιτίας της αντιαγροτικής αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της ΟΝΕ, με στόχο να βρεθούν οι ψαράδες έξω από τη θάλασσα, έφερε στη Βουλή χτες το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Γεωργίας οι βουλευτές ΝίκοςΓκατζής και ΒαγγέληςΜπούτας.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση του Κόμματος: «Ενώ οι ψαράδες υπάγονται στο υπουργείο Γεωργίας, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, καταγράφηκαν στο μητρώο αγροτών και αμείβονται με την πανάρχαια μέθοδο των μεριδίων, η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει επιχειρηματίες. Γεγονός με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, αφού τους οδηγεί ουσιαστικά στην οικονομική εξόντωση». Και αυτό, όπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, συμβαίνει γιατί «ως επιχειρηματίες εξαιρούνται της επιστροφής ΦΠΑ, όπως γίνεται με τους αγρότες, ενώ παράλληλα ο νόμος - που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα πανωτόκια - τους εξαιρεί και από αυτές έστω τις δυσμενείς ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών».

Παράλληλα, έχει γίνει δυσβάσταχτη για τους ψαράδες και η αύξηση των λειτουργικών δαπανών, όπως η αγορά σοβαρής ποσότητας πετρελαίου με τιμές αγοράς, ώστε να συμπληρώσουν τη λειψή για τη λειτουργία των καϊκιών ποσότητα πετρελαίου τράνζιτ, ενώ έχει αυξηθεί και η τιμή των αναλώσιμων υλικών (λάδια, δίχτυα, τελάρα, μπουκάλες αερίου κλπ.). Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη σταθερού ωραρίου λειτουργίας της ιχθυαγοράς, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των ψαράδων και σε όφελος των εμπόρων εισαγόμενων ψαριών. «Ολα αυτά, μαζί με τα προβλήματα που δημιουργούνται στους ψαράδες λόγω της εξαίρεσής τους από τη ρύθμιση των χρεών για τα πανωτόκια, τους έχουν φέρει σε απόγνωση», τονίζεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ. Η ερώτηση αφορά ειδικότερα το Νομό Μαγνησίας, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε παραγωγικό μαρασμό και έχει υψηλότατα ποσοστά ανεργίας και έτσι η εξολόθρευση από την παραγωγική διαδικασία του παραδοσιακού κλάδου των ψαράδων θα πλήξει, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και πολλούς άλλους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε συναφή με τον κλάδο επαγγέλματα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας: Γιατί ως τώρα δεν έλυσε τα παραπάνω οξυμένα προβλήματα των ψαράδων και γιατί τους χαρακτηρίζει επιχειρηματίες, τη στιγμή που εργάζονται και αμείβονται με τη μέθοδο του μεριδίου και η εργασία τους εξαρτάται μόνο από την παραγωγή και τα καιρικά φαινόμενα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ