Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Δεν εφαρμόζουν τους νόμους που διαφημίζουν

Την έλλειψη ενιαίου κανονισμού για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία στη χορήγηση φαρμάκων, με αποκορύφωμα την ερμηνεία της σχετικής εγκυκλίου για τα εμβόλια, κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φαρμακοποιών.

Με το νόμο 2676/99 (άρθρο 33) καθιερώθηκε ότι στα πλαίσια της ιατρικής περίθαλψης που παρέχουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καθιερώνεται μεταξύ άλλων και η υποχρεωτική προληπτική ιατρική, που περιλαμβάνει τους εμβολιασμούς παιδιών και ενηλίκων. Οι δαπάνες άσκησης της προληπτικής ιατρικής βαρύνουν αποκλειστικά τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αναφέρει ο νόμος και προβλέπει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν το είδος, την έκταση και την περιοδικότητα των παροχών.

Στη συνέχεια, όμως, η Διεύθυνση Υγιεινής του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας με έγγραφό της (17.12.1999) προς τις νομαρχίες έκοψε τους γενικούς εμβολιασμούς, με το αιτιολογικό της δωρεάν κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία...

Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, πριν ενάμιση μήνα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία όλα τα υποχρεωτικά εμβόλια δίνονται δωρεάν και με μηδενική συμμετοχή από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ο ΟΓΑ από τις 3 Φλεβάρη υλοποιεί την εγκύκλιο. Το ΙΚΑ όμως, και άλλα Ταμεία, δεν την εφαρμόζουν και ισχυρίζονται πως θα βγάλουν δική τους εγκύκλιο.

Κάθετα αντίθετοι είναι οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών και στη χορήγηση φαρμάκων από το διαδίκτυο και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να εκδώσει σχετική απαγορευτική οδηγία. Μάλιστα έχουν ήδη εντοπίσει πέντε συναδέλφους τους που διακινούσαν με αυτό τον τρόπο φάρμακα και θα τους παραπέμψουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ