Σάββατο 8 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο Τρίτος Κόσμος...

«..."Η ασφάλειά μας απαιτεί να μετατρέψουμε ριζικά το στρατό, του οποίου θα ηγηθείτε. Ο στρατός μας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει άμεσα σε κάθε σκοτεινή γωνιά του πλανήτη". Την ίδια μέρα (σ.σ. που είπε και τα προηγούμενα), ο Μπους προκήρυξε το δόγμα του προληπτικού πλήγματος, κάτι που ουδείς είχε αποτολμήσει στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου...

... Αυτό είμαστε: σκοτεινές γωνιές του κόσμου. Αυτή την άποψη έχουν πολλοί για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Κανείς, όμως, δεν είχε εκφραστεί τόσο περιφρονητικά στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν σημαντικότερα αγαθά για εμάς από την πλήρη ανεξαρτησία, τη δίκαιη αντιμετώπιση και την εθνική ασφάλεια. Καμία από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου δεν κατέχει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καμία δε συμμετέχει στις αποφάσεις των διεθνών οικονομικών οργάνων, καμία δεν μπορεί να συντηρήσει τους ταλαντούχους πολίτες της, καμία δεν μπορεί να προστατευτεί από τη διαφυγή κεφαλαίων και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που προκαλείται από την εγωιστική και σπάταλη δυτική καταναλωτική κοινωνία».

Το παραπάνω απόσπασμα - όπως και αυτό στο διπλανό σχόλιο - είναι από την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στην πρόσφατη σύνοδο των Αδεσμεύτων Κρατών στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ