Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»
Αλλοθι στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική

Αντίθετο το ΚΚΕ στο σχετικό νομοσχέδιο, τόνισε στην αρμόδια επιτροπή η Λ. Κανέλλη

Ως άλλοθι στην εκάστοτε ακολουθούμενη κυβερνητική εξωτερική πολιτική θα λειτουργεί το λεγόμενο «Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» που προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο που υλοποιεί πρόβλεψη του αναθεωρημένου Συντάγματος.

Το ΚΚΕ δεν έχει κανέναν λόγο - ειδικά στη σημερινή κρίσιμη περίοδο - να αλλάξει τη θέση που είχε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν διαφώνησε με την ίδρυση του εν λόγω Συμβουλίου, τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του κόμματος Λ. Κανέλλη στη συζήτηση που έγινε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Πρόκειται, είπε, για ένα συμβουλευτικό όργανο που θα αποτελεί επίφαση για την κατάργηση της πολιτικής ουσίας και της αντιπαράθεσης, το οποίο θα αποτελείται από 15 μέλη της κυβέρνησης (άμεσα ή έμμεσα οριζόμενα) και έξι από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Η λειτουργία του, συνέχισε, θα αποτελεί άλλοθι για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική και θα επιδιωχτεί η χειραγώγηση των κομμάτων για να περάσει η εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορετικές στην εξωτερική πολιτική.

Θέλοντας να δείξει ότι στην ουσία η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική ενημέρωση πάνω στην εξωτερική πολιτική, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ για το θέμα του Ιράκ έχει ζητήσει εδώ και καιρό σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας αλλά η κυβέρνηση αρνείται τη σχετική συζήτηση.

Εάν, συνέχισε, η κυβέρνηση ήταν ειλικρινής για το θέμα της ενημέρωσης, τότε θα αναβάθμιζε τη μόνιμη Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, όπου θα μπορούσαν να καλούνταν και διάφοροι εμπειρογνώμονες και δε θα επιφύλασσε σε αυτήν το ρόλο απλώς του επικυρωτή διεθνών συμβάσεων και μάλιστα με καθυστέρηση αρκετών χρόνων.

Υπέρ του Συμβουλίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΝ παρά το ότι επαίρεται ότι έχει την πατρότητα της πρότασης - άλλοθι στην κυβέρνηση, επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ