Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ολοήμερο σχολείο χωρίς υποδομές

Ανακοίνωση-καταγγελία της Ενωσης Γονέων και της Συντονιστικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ανταπόκριση Λ. ΠΙΤΤΑΚΑ).--

Την αγωνία και αγανάκτησή τους για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Γονέων Νομού Ηρακλείου και η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην ανακοίνωση, που στάλθηκε σε όλους τους φορείς του Ηρακλείου, υπογραμμίζεται πως πρόκειται για σχολεία «χωρίς υποδομές και στοιχειώδεις προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν κατ' αρχήν την ψυχική υγεία και τη φυσιολογική κοινωνικοποίηση των παιδιών. Πρόκειται για ένα θεσμό που στήθηκε εντελώς πρόχειρα, όπου πρώτα αποφασίζεται η διάρκεια λειτουργίας τους και μετά καλύπτεται το περιεχόμενό τους με ό,τι προκύψει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για σχολεία "στάθμευσης" των μαθητών», αναφέρεται.

Οι γονείς, μεταξύ άλλων, τονίζουν πως παρά τα όσα διακηρύττει το υπουργείο Παιδείας, ότι σκοπός των σχολείων αυτών είναι η διευκόλυνση των εργαζομένων γονιών από τα προβλήματα που δημιουργούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η «απασχολησιμότητα» και των δύο γονέων προκειμένου να τα «φέρουν βόλτα», οι διαβεβαιώσεις για εισαγωγή νέων αντικειμένων απασχόλησης προς το παρόν μένουν υποσχέσεις.

Στην πραγματικότητα, 30 και 40 παιδιά είναι αναγκασμένα να στοιβάζονται σε μια αίθουσα, με έναν εκπαιδευτικό, χωρίς πρόγραμμα και εξοπλισμό. Χωρίς ίχνος παιδαγωγικής αντίληψης το υπουργείο επιβάλλει στους διευθυντές των σχολείων να συγκροτούν τμήματα με 30 μαθητές (αφού η άποψη του υπουργείου είναι ότι τα ολιγομελή τμήματα είναι αντιπαιδαγωγικά...). Και αν οι μαθητές είναι περισσότεροι από 30, τότε αντί να τοποθετηθεί επιπλέον εκπαιδευτικός, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν νέο σχολείο.

Οι γονείς τονίζουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να περάσουν τέτοια μέτρα και απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους φορείς να πάρουν άμεσα θέση για το πρόβλημα. Να συστρατευτούν από κοινού, απαιτώντας ένα σχολείο των σύγχρονων αναγκών, που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και να διευρύνει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ