Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Αρχισε ο νέος κύκλος των προαναγγελθεισών συλλήψεων

Οτι δεν έχουν καμία σχέση με όσα τους αποδίδονται δηλώνουν οι Αγγελέτος Κανάς, Κωνσταντίνος Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη

Ο Αγγελέτος Κανάς

Eurokinissi

Ο Αγγελέτος Κανάς
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και αφού προηγουμένως είχε καλλιεργηθεί το ανάλογο κλίμα μέσω των δημοσιευμάτων και των τηλεοπτικών εκπομπών, που βασίζονται στις διαρροές «στοιχείων» και «πληροφοριών», άρχισε ο νέος κύκλος συλλήψεων για την τρομοκρατία. Πρόκειται για δυο άνδρες και μια γυναίκα, που, αφού προηγουμένως είχαν δεόντως «φωτογραφηθεί» από εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, κατηγορούνται ως μέλη του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα».

Πριν τα μεσάνυχτα πιάστηκε από άνδρες της Ασφάλειας ο Αγγελέτος Κανάς, 52 χρόνων, ηλεκτρολόγος, κοινοτάρχης της Κιμώλου. Την ώρα που αποβιβαζόταν από συρμό του ΗΣΑΠ, συνελήφθη στο σταθμό του Αγ. Νικολάου. Στην περιοχή αυτή διατηρεί διαμέρισμα. Ο Αγγελέτος Κανάς αποβιβάστηκε στον Πειραιά από το πλοίο «Πήγασος», με τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, που είχαν ήδη σπεύσει στην Κίμωλο και τα οποία κάλεσε ο ίδιος να τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του. Σκοπός του ήταν, όπως είχε δηλώσει, να συναντήσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη. Την ώρα της σύλληψης τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κράτησαν σε απόσταση τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία. Πριν συλληφθεί συναντήθηκε με το δικηγόρο του, Ι. Τζοβάρα, που διατηρεί γραφείο στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας.

Μετά από έξι ώρες, στην οδό Δεινοκράτους, στην περιοχή Κολωνακίου στην Αθήνα, κλιμάκιο της Ασφάλειας συνέλαβε τον Κωνσταντίνο Αγαπίου, 56 χρόνων, πολιτικό μηχανικό. Την ίδια ώρα άλλο κλιμάκιο πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι στην οδό Ναυπάκτου 65 στο Περιστέρι και συνέλαβε την 49χρονη Ειρήνη Αθανασάκη, ιδιωτική υπάλληλο. Επίσης, προσήχθησαν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής άλλα τέσσερα άτομα, που αφέθηκαν ελεύθερα.

Σύμφωνα με τις «πληροφορίες» και τα «στοιχεία» που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ κυβερνητικές και διωκτικές αρχές, στα πλαίσια της «επικοινωνιακής τακτικής» που ακολουθούν στην υπόθεση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας»:

Ο Κωνσταντίνος Αγαπίου

Eurokinissi

Ο Κωνσταντίνος Αγαπίου
- Ο Αγγελέτος Κανάς είχε την κωδική ονομασία «Τζορτζ» και αποτελούσε το άτομο που προμήθευε με εκρηκτικές ύλες τον αυτοαποκαλούμενο «ΕΛΑ». Του καταλογίζουν ότι είχε ειδικευτεί στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών κάθε είδους. Οτι είναι επίσης από τα άτομα που είχαν συνεργαστεί με τον Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ ή Κάρλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί ως τρομοκράτης και κρατείται σε φυλακή της Γαλλίας.

- Ο Κωνσταντίνος Αγαπίου είχε τα ψευδώνυμα «Φιλίπ» ή «Τζιάνι», και οι διωκτικές αρχές τού αποδίδουν το ρόλο του βασικού συνδέσμου του «ΕΛΑ» με τον Κάρλος. Στην οργάνωση «Σεπαράτ», του Κάρλος, αποδίδονται οι βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος του Σαουδάραβα πρέσβη στο Ψυχικό το 1983 και η έκρηξη βόμβας σε μπαρ της Γλυφάδας το 1988.

- Η Ειρήνη Αθανασάκη, με το ψευδώνυμο «Μυρτώ», φέρεται να εντάχθηκε στον «ΕΛΑ» πριν από το 1976 και να ήταν αυτή που «επιμελούνταν» τις προκηρύξεις του.

Απολογούνται την Τετάρτη

Οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στον εισαγγελέα Εφετών Κ. Καρούτσο, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη με την κατηγορία της «συγκρότησης και ένταξης» σε τρομοκρατική οργάνωση. Το αδίκημα αυτό με τις νέες επιβαρυντικές διατάξεις του «τρομονόμου» (2828/2001), που ισχύει από τον Ιούνη του 2001, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Στο κατηγορητήριο περιγράφεται ότι οι τρεις συλληφθέντες και κατηγορούμενοι ως μέλη του ΕΛΑ συμμετείχαν στην τρομοκρατική οργάνωση μέχρι τη σύλληψή τους. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται με βάση το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο «με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει απόδειξη για αναστολή της δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης». Αν όμως στη συνέχεια αποδειχθεί ότι η οργάνωση διαλύθηκε, τότε η κατηγορία μετατρέπεται σε πλημμέλημα, βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας.

Η Ειρήνη Αθανασάκη

Eurokinissi

Η Ειρήνη Αθανασάκη
Οι τρεις κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με όσα τους αποδίδονται και ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη.

Πάντως, οι συνήγοροί τους προβάλλουν το επιχείρημα ότι η δράση του ΕΛΑ έχει ανασταλεί από το 1995 και συνεπώς ο αντιτρομοκρατικός νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και η πράξη που τους αποδίδεται έχει ήδη παραγραφεί, καθώς ο χρόνος παραγραφής για τα πλημμελήματα είναι πέντε χρόνια.

Κατάθεση στην Αντιτρομοκρατική της πρώην συζύγου

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, για τον Αγγελέτο Κανά μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο είναι δύο καταθέσεις στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της πρώην συζύγου του Σ. Κυριακίδου από το Πρωτοχώρι Κοζάνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες στα δημοσιογραφικά γραφεία, η Σ. Κυριακίδου κατέθεσε δύο φορές στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, την πρώτη φορά στις 23 του Μάη 2002 και τη δεύτερη στις 14 του Γενάρη 2003. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Σ. Κυριακίδου κατέθεσε ότι ο μέχρι το 1990 σύζυγός της συμμετείχε στον ΕΛΑ και γι' αυτό είναι σίγουρη 100%, γιατί γνώριζε από πριν το περιεχόμενο των προκηρύξεων του ΕΛΑ. Μάλιστα, κάποια φορά είδε να έχει στην τσάντα του πλαστές ταυτότητες, διαβατήρια, πινακίδες, πολλά κλειδιά, υλικά μεταμφίεσης, όπως περούκες, γυαλιά, ψεύτικο μουστάκι κλπ. Επίσης, ανέφερε ότι ο άντρας της νοίκιασε ένα υπόγειο δυάρι στην οδό Πάτμου 51, που χρησίμευσε ως κρησφύγετο της οργάνωσης, είχε πολιτικές επαφές περίπου από το 1976-1977 με τον Χρ. Τσουτσουβή. Επίσης, έκανε λόγο για άλλες δύο γιάφκες που χρησιμοποιούσε ο ΕΛΑ επί των οδών Αμορίου 6-8 και Τενέδου 18.

Στη νέα της κατάθεση στις 14 του Γενάρη 2003 επιβεβαίωσε την πρώτη κατάθεση και συμπλήρωσε ότι γνώρισε και τον Χρ. Κασίμη σε υπόγειο διαμέρισμα στη Λ. Ιωνίας, όπου ο ΕΛΑ τύπωνε το περιοδικό «Αντιπληροφόρηση», η διανομή του οποίου γινόταν χέρι χέρι.

Η Μ. Σιώζου, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος επί της οδού Πάτμου 51, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να κατέθεσε ότι στο πρόσωπο του Αγγ. Κανά αναγνώρισε το πρόσωπο στο οποίο νοίκιασε το διαμέρισμα. Αλλά και ο κ. Τσιάρας, ιδιοκτήτης του διαμερίσματος επί της οδού Αμορίου 6-8, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέθεσε ότι αναγνώρισε τον Αγγ. Κανά, ως ενοικιαστή του διαμερίσματός του.

Τέλος, η Ελ. Βεντούρη, νυν σύζυγος του Αγγ. Κανά, κατέθεσε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ότι την απειλούσε διαρκώς το καλοκαίρι του 2001 η Σ. Κυριακίδου πως θα πήγαινε να καταθέσει όσα γνωρίζει για τον Αγγ. Κανά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ