Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες

Ποταμός Αλφειός στην Ηλεία. Πλημμύρες στο χωριό Καλυβάκια

Eurokinissi

Ποταμός Αλφειός στην Ηλεία. Πλημμύρες στο χωριό Καλυβάκια
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να βρίσκονται οι Νομοί Αχαΐας και Ηλείας μετά τις δυνατές βροχοπτώσεις της περασμένης Παρασκευής, παρά το γεγονός ότι η στάθμη του νερού σε Αλφειό και Πείρο - είχαν ξεχειλίσει - έχει πέσει κάτω από το όριο επιφυλακής. Οι καταστροφές από την υπερχείλιση των δύο ποταμών είναι σοβαρές, καθώς χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, υπόγεια σπιτιών και αγροτικές αποθήκες πλημμύρισαν.

Στην Ηλεία, τα νερά του Αλφειού «έπνιξαν» εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες, κατέστρεψαν θερμοκήπια, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στην ημιορεινή περιοχή των Δήμων Ζαχάρως, Φυγαλίας και Σκιλλούντος, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές πολλοί επαρχιακοί δρόμοι.

Στην Αχαΐα, πολλά υπόγεια σπιτιών και καλλιέργειες στο Δήμο Δύμης πλημμύρισαν, όταν ξεχείλισε ο Πείρος, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Λευκάσιο και την Αιγιάλεια καταστράφηκαν από την υπερχείλιση ποταμών και χειμάρρων. Σοβαρές ζημιές υπέστη το ορεινό επαρχιακό δίκτυο, εξαιτίας των κατολισθήσεων και καθιζήσεων που έγιναν. Επίσης και οι υπόλοιποι νομοί της Πελοποννήσου αντιμετώπισαν προβλήματα - μικρότερης έκτασης - από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «για μια ακόμη φορά η Αχαΐα βιώνει τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Σε όλο το νομό τα ποτάμια πλημμύρισαν, δρόμοι καταστράφηκαν, περιουσίες χάθηκαν. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη - φιέστα παρουσίασε την Αχαΐα σαν επίγειο παράδεισο. Λίγες μόνο ημέρες χρειάστηκαν για να αποδειχτούν όλα αυτά κούφια λόγια κυβερνητικής προπαγάνδας».

Στη συνέχεια η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Αχαΐας που «πλήττεται από αυτή την πολιτική να αντιδράσει. Να συσπειρωθεί και να διεκδικήσει άμεση αποζημίωση του συνόλου των ζημιών. Οι υποσχέσεις που σήμερα δίνουν οι δήμαρχοι και ο νομάρχης, αύριο θα ξεχαστούν, όπως έγινε με τις αποζημιώσεις στο Δήμο Φαρρών από τον Πείρο (τέλος Σεπτέμβρη), όπου όχι μόνο δε δόθηκε δραχμή, αλλά πλήρωσαν και από πάνω το χαράτσι της καταμέτρησης των ζημιών». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Να απαιτήσουν τώρα αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το νομό, με προτεραιότητα τα ποτάμια που πλημμύρισαν και το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org