Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

Επιστροφή στα πολυσέλιδα αφιερώματα για την τρομοκρατία από το σύνολο του Τύπου, έπειτα από τη σιγή μερικών μηνών. Οι θεαματικές συλλήψεις των φερόμενων ως μελών του «ΕΛΑ» το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά και διάφορες «εμπιστευτικές πληροφορίες» αναφορικά με το ζήτημα, αποτελούν το κεντρικό θέμα σχεδόν όλων των χτεσινών εφημερίδων.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» επισημαίνει ότι «χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια, για να επιβεβαιωθούν τα αρχεία της "Στάζι" και να γίνει η πρώτη σύλληψη προσώπου, του οποίου το όνομα υπήρχε σε αυτά. Πρόκειται για τον Κώστα, Αγαπίου, τον "Φιλίπ" των αρχείων, που σύμφωνα με την έκθεση Παπαθεμελή το '95 είχε σχέσεις όχι μόνο με τον Κάρλος, αλλά και με την ίδια τη "17Ν"». Η ίδια εφημερίδα θέτει μια σειρά ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση, όπως «γιατί δε συνελήφθη το '95 ο "Φιλίπ", ενώ ήταν γνωστή η δράση του», καθώς επίσης και «γιατί αποπέμφθηκε ο Παπαθεμελής, όταν ζήτησε συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως έχει στην κατοχή του στοιχεία για τέσσερις τρομοκράτες του ΕΛΑ...».

Η «Απογευματινή», επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, υποστηρίζει ότι «τις αμέσως επόμενες μέρες θα καλυφθούν όλα τα "κενά" που υπάρχουν στην πορεία του ΕΛΑ, αλλά και θα φωτιστούν οι σχέσεις του με την οργάνωση του "Κάρλος" ως συνέχεια των όσων έχει αποκαλύψει ο υπαρχηγός του, Βάινριχ». Επίσης, αναφέρει ότι «σε αυτό που φαίνεται να καταλήγουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής σχετικά με τη δράση του ΕΛΑ και τη μοναδική φονική επίθεση της οργάνωσης κατά του λεωφορείου της Αστυνομίας στον Περισσό το 1994, όπου σκοτώθηκε ο αστυνομικός Απόστολος Βέλλιος και που δεν έχει παραγραφεί, είναι το εξής: Τα μέλη της οργάνωσης, που πήραν μέρος σ' αυτήν την "επιχείρηση", μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με τους "συντρόφους" του 1979 στη δολοφονία Μπάμπαλη».

Το «Εθνος» αναφέρει ότι «συνολικά υπολογίζεται ότι είκοσι πρόσωπα, ύποπτα για τις διασυνδέσεις τους με τον ΕΛΑ, θα παρελάσουν τις επόμενες μέρες από τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να εξακριβωθεί ο βαθμός συμμετοχής τους στη δράση της οργάνωσης. Πρόκειται για πρόσωπα που επιλέχθηκαν από μια λίστα 87 υπόπτων, που φέρονται ότι πέρασαν από τις γραμμές του "ΕΛΑ", κατά τη διάρκεια της 20ετίας 1975 έως 1995». Επίσης, σημειώνεται πως «οι διωκτικές αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι κάποιοι έχουν μιλήσει μέσα από τις γραμμές του "ΕΛΑ" και ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ανεξάρτητα εάν διαθέτουν ή δε διαθέτουν στοιχεία σε βάρος τους».

Τα «Νέα», που κυκλοφόρησαν έχοντας πρωτοσέλιδο τίτλο «με... ραντεβού οι τρεις συλλήψεις για ΕΛΑ» σημειώνουν ότι «το κυριότερο ατού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αποτελεί ο φάκελος με τις αποκαλυπτικές καταθέσεις "μετανοημένων" συντρόφων τους. Το πρόσωπο που φέρεται να αποκωδικοποίησε τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα και να οδήγησε στην εξάρθρωση του ηγετικού πυρήνα του, είναι μία 50χρονη γυναίκα, η οποία γνώριζε από κοντά τα δρώμενα της οργάνωσης, από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Στην κατάθεσή της η 50χρονη γυναίκα, που φέρεται να είχε συγγενική σχέση με έναν εκ των μελών της οργάνωσης, περιέγραψε λεπτομερώς "πρόσωπα και πράγματα" για ένα μέλος της οργάνωσης, αλλά και τον στενό κύκλο των προσώπων, με τα οποία βρίσκονταν σε επαφή για περισσότερα από 15 χρόνια». Τα «Νέα» κρίνουν, επίσης, σκόπιμο να επισημάνουν σε σχετικό σχόλιο, ότι η εξάρθρωση του «ΕΛΑ» είναι «πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο επικίνδυνη» σε σχέση με αυτήν της «17Ν», «γιατί υπάρχει ενδεχομένως ένας ευρύτερος κύκλος συμπαθούντων που δεν μπορούν να κατηγορηθούν κατ' ανάγκην ως τρομοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ