Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αλλα 255 δισ. στις πλάτες του ελληνικού λαού

Στο ήδη υπέρογκο κόστος, προστίθεται και αυτό για τις λεγόμενες Ολυμπιακές προσαρμογές

Τη «μαύρη τρύπα» των 255 δισ. δραχμών, που αφορά στο κόστος των λεγόμενων Ολυμπιακών προσαρμογών, δηλαδή εκείνων των έργων που πρέπει να γίνουν ώστε τα διάφορα γήπεδα, κτίρια και εγκαταστάσεις να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, όπως άλλωστε θα γίνει και συνολικά με το τεράστιο κόστος της «νέας Μεγάλης Ιδέας».

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τη χτεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα. Με βάση τα όσα διαρρέουν από κυβέρνηση και Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», υπάρχει διχογνωμία για το ποιος θα καλύψει τη δαπάνη για τις Ολυμπιακές προσαρμογές, λες και πρόκειται για ξεχωριστά ταμεία. Ομως, όταν είναι πλέον κοινό μυστικό ότι οι προϋπολογισμοί και των υπουργείων και της «Αθήνα 2004» έχουν υπερβεί κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι φανερό ότι, με «μαγειρέματα», λογιστικές αλχημείες και μεθοδεύσεις, επιχειρούν να δείχνουν ότι πασχίζουν να συγκρατήσουν το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων! Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, «κρίθηκε αναγκαίο να λειτουργήσει, με επίκεντρο την Ομάδα Παρακολούθησης Εργου, ένα σύστημα συνολικής παρακολούθησης των επιμέρους προϋπολογισμών της Ολυμπιακής προετοιμασίας». Συμπληρώνοντας ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός έλεγχος του κόστους και η μεγαλύτερη δυνατή συνέργεια των επιμέρους δαπανών» και ότι επικεφαλής της ομάδας που θα ελέγχει τον προϋπολογισμό της «Αθήνα 2004» θα είναι ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ν. Αλευράς.

Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε και με τις διοχετευμένες «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής, οι τόνοι ανέβηκαν όταν η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, ξεκαθάρισε ότι η «Αθήνα 2004» μπορεί να καλύψει μόνον ένα μικρό μέρος των δαπανών για τις Ολυμπιακές προσαρμογές, ήτοι 40 από τα 255 δισ. δραχμές που είναι το συνολικό κόστος. Σύμφωνα με τις ίδιες «πληροφορίες», αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε και το θέμα του ελέγχου του προϋπολογισμού της «Αθήνα 2004». Αυτό δηλαδή που ανακοινώθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης και το οποίο «προκάλεσε τη δυσαρέσκεια» στελεχών της «Αθήνα 2004».

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, κατά τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ της Γ. Αγγελοπούλου και του Κ. Σημίτη.

Ο υπουργός Πολιτισμού εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε σχετικά με το εάν η Οργανωτική Επιτροπή αποδέχθηκε τον έλεγχο του προϋπολογισμού της από την κυβέρνηση: «Δεν ετέθη θέμα αν δέχεται κάτι η Οργανωτική Επιτροπή ή όχι. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει διοριστεί από τον πρωθυπουργό».

Αντί να βγουν και να πουν καθαρά ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να καλύψει και τη «μαύρη τρύπα» των 255 δισ. δραχμών, επιστρατεύουν τις «διαφωνίες» και τις «κόντρες», όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και θα επαναλάβουν και στο μέλλον, για να συγκαλύπτουν την πραγματικότητα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι δαπάνες της «Αθήνα 2004» - που έτσι κι αλλιώς αποτελούν θολό τοπίο - ελέγχονται από επιτροπές που έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση, η οποία ως μοναδικός μέτοχος της εταιρίας «Αθήνα 2004» διορίζει την ηγεσία της και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη γι' αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ