Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΝΑΥΠΛΙΟ"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γνωρίζουμε τις προκλήσεις, εξοπλιζόμαστε για να τους νικήσουμε

Αγαπητοί φίλοι της διοίκησης του ΠΑΜΕ, αγαπητοί Ελληνες εργαζόμενοι, επίτιμοι καλεσμένοι.

Συνάδελφοι,

Σας μεταφέρω έναν αγωνιστικό και αλληλέγγυο χαιρετισμό απ' τους Κουβανούς εργαζόμενους.

Συμμετέχουμε σ' αυτήν τη συνάντηση, με την επιθυμία να βοηθήσουμε στους στόχους που θα επιτευχθούν για το συμφέρον των εργαζομένων.

Οι διεκδικήσεις του κινήματος «Θεσσαλονίκη - Δράση 2003» έχουν τη συμπαράστασή μας.

Τα δίκαια αιτήματα που προβάλλονται οφείλονται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προσπαθεί ν' απλώσει μια απάνθρωπη ηθική.

Γι' αυτό δεν τους πειράζει πόσο πόνο και μιζέρια θα προκαλέσουν γενικά στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στη Λ. Αμερική όπου οι εργασιακές συνθήκες έχουν τις προϋποθέσεις για μια βαθιά και τρομερή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Η κατάσταση οδηγεί σε γενοκτονία και μείωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στη Λ. Αμερική εκτός από την Κούβα, η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού σημαίνει ανεργία, μετανάστευση, αβεβαιότητα, φτώχεια και επιπλέον τη μείωση πιθανοτήτων ανάκαμψης. Ιδιωτικοποιούν όλα εκείνα που ωφελούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί με το ζόρι να επιβάλει τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου για την Αμερική (ALCA).

Επιβεβαιώνονται τα σχέδιά της για τη χρησιμοποίηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής σαν μέσο για να ωφεληθεί από τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα που έχει από τις άλλες χώρες, για την επικράτησή της στην περιοχή και την εισχώρησή της στην κυριαρχία τους.

Στα έγγραφα της ALCA, συνεχίζουν χωρίς απαντήσεις τα προβλήματα που η νεοφιλελεύθερη πολιτική έχει επιβάλλει στην περιοχή.

Η ALCA επιμένει σ' έναν νεοφιλελευθερισμό ακόμη πιο σκληρό με «το ελεύθερο εμπόριο» αντί του δίκαιου εμπορίου, όπως και στο «κίνημα ελεύθερου εμπορίου» αντί στο κεφάλαιο με κοινωνική ρύθμιση το οποίο επιβεβαιώνει περισσότερη ανεργία και φτώχεια.

Οι λαϊκές διαμαρτυρίες που γίνονται δείχνουν ότι η δύναμη του κινήματος αντι-ALCA είναι τόσο μεγάλη, όσο μεγάλη είναι η κοινωνική αδικία, η καταπίεση και ο αποκλεισμός του εμπορίου στη Λατινική Αμερική.

Η δύναμή του θα ήταν ικανή όχι μόνο να ανατρέψει την ALCA, αλλά και να δημιουργήσει τη λαϊκή αλληλεγγύη και αντιμπεριαλιστική επιλογή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται.

Η οφθαλμαπάτη του νεοφιλελευθερισμού φθάνει στο τέλος της. Η αγανάκτηση των λαών της Λατινικής Αμερικής εκφράζεται με την αντίσταση και την αξιοπρέπεια συνοδευόμενη με μια πολιτική συμπεριφορά στις εκλογές.

Η καταδίκη των σημαιοφόρων του νεοφιλελευθερισμού και οι επιθυμίες της αλλαγής φαίνονται στις κάλπες όπου μαζεύονται ψήφοι διαμαρτυρίας και επανάστασης όπως στη Βραζιλία, στο Εκουαδόρ, στη Βολιβίlα, και το ίδιο θα γινόταν αν γινόντουσαν εκλογές στην Ουρουγουάη.

Αυτή η επιθυμία εκφράζεται επίσης με την αντίσταση του λαού της Βενεζουέλας αντιμετωπίζοντας τις αντιδημοκρατικές προσπάθειες των πραξικοπηματικών δυνάμεων που προσπαθούν να ανατρέψουν τα λαϊκά σχέδια μιας κυβέρνησης δημοκρατικά εκλεγμένης.

Η αγανάκτηση δυνάμωσε στην Αργεντινή όπου η ανάπτυξη του παραδειγματικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου προκάλεσε αυτό που πριν λίγο καιρό ήταν αδιανόητο: τα παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα.

Συνάδελφοι,

Οι Κουβανοί εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι παγκόσμια και επηρεάζει επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες, χτυπώντας τις συνθήκες εργασίας και επιβίωσης των εργαζομένων στην περιοχή της.

Είναι αντιφατικό ότι παρ' όλη την ανάπτυξη στη βιομηχανία και σε διάφορους τομείς στην τεχνολογία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια αξιοπρεπή ζωή σ' όλους τους πολίτες. Ενώ διαπιστώνουμε ότι στην Ευρώπη υπάρχει φτώχεια και μιζέρια.

Στην Ευρώπη, το μεγάλο Κεφάλαιο με τις Κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την κρίση για να πετύχουν τις κατεδαφίσεις κοινωνικών κατακτήσεων που κατακτήθηκαν με αγώνες όχι λίγες φορές αιματηρούς.

Η Κεντρική Ομοσπονδία Εργαζομένων της Κούβας στηρίζει τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για μια Ευρώπη κοινωνική, δίκαια υπέρ των εργαζομένων και όχι των πολυεθνικών.

Σ' αυτήν την Ευρώπη θα υπάρχει εργασία για όλους, διεθνή συνδικαλιστικά δικαιώματα, Κοινωνική ασφάλιση για όλους, συντάξεις που θα τους παρέχουν μια αξιοπρεπή ζωή και εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης και ρατσισμού.

Είναι αυτές, οι διεκδικήσεις που έπρεπε να έχει το Διεθνές Συνδικαλιστικό Κίνημα σε μια κοινή κατεύθυνση.

Ωστόσο οι Κουβανοί εργαζόμενοι βλέπουν με ανησυχία ότι παρ' όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, εμποδίζεται η ενότητα δράσης τους.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να ενωθούνε και μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να παλέψουν για τα συμφέροντά τους.

Θα έπρεπε στη Διεθνή πάλη να λάβουμε υπόψη τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες όπως αυτή που κάνει το ΠΑΜΕ, που έχει εφαρμόσει την αγωνιστική πλατφόρμα στις πραγματικές συνθήκες, έχει καταφέρει να δυναμώσει τη δική του σκέψη αντιτάσσοντάς την παγκόσμια σαν το μοναδικό καθήκον.

Αυτή η πολιτική προσπαθεί να υποτάξει τις συνειδήσεις για να χάσουμε την ταυτότητά μας, ο καταναλωτισμός που καταναλώνει, η έλλειψη ελευθερίας, η σκέψη που βασίζεται στην κυριαρχία και όχι στην ελευθερία των λαών.

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Είναι τραγικό για την Ευρώπη και για όλη την ανθρωπότητα ότι οι αναθέσεις έργων για την κοινωνική ανάπτυξη μειώνονται όταν αφιερώνουν τεράστιους πόρους υπέρ μιας πολεμικής πολιτικής που δεν έχει καμία δικαιολογία.

Ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τους πολέμους και από την τρομοκρατία.

Το σκοτεινό πανόραμα εξαρτώμενο από τα κοινωνικά αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης περιπλέκεται περισσότερο με τον επιθετικό πόλεμο στο Ιράκ.

Είναι ξεκάθαρο στον κόσμο και κυρίως στις HΠA ότι τα πραγματικά αίτια του πολέμου είναι το πετρέλαιο και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών.

Για τους λόγους αυτούς έχει μεγαλώσει η αντίδραση του κόσμου. Η γνωστή ηθοποιός του κινηματογράφου Σούζαν Σάραντον, έλεγε ότι ο πόλεμος έχει σαν στόχο την ανάπτυξη των κερδών του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου αν και αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές...

Μέχρι την απόρριψη για τον άνθρωπο φθάνουν οι φιλοδοξίες αρκεί μόνο να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους.

Την άμεση αντίδραση σ' αυτήν τη στάση εκδηλώνουν οι εργαζόμενοι που απ' τη φύση τους αγαπάνε τη δημιουργία τόσο όσο μισούνε την καταστροφή.

Προσθέτουμε εδώ σ' αυτούς που συμμετέχουν σ' αυτό το σημαντικό γεγονός και τις δικές μας φωνές στον κόσμο που απαιτεί τον σταματημό του πολέμου.

Απαιτούμε μαζί με τους εργαζόμενους και τους λαούς του κόσμου να βάλουμε τέλος στον μιλιταρισμό και στις προσπάθειες πολέμου. Απαιτούμε όλοι μαζί να σεβαστούν την ειρήνη και την ασφάλεια για όλη την ανθρωπότητα.

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Στις αρχές αυτού του μήνα οι Κουβανοί γιορτάσαμε την 44η επέτειο της επανάστασης που μας άνοιξε ένα νέο μονοπάτι στη δική μας ιστορία.

Στο χρόνο που πέρασε, οι Κουβανοί εργαζόμενοι πάλεψαν παρ' όλα τα αποτελέσματα της οικονομικής υποχώρησης, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, την μείωση της αξίας των πρώτων υλών, τις αντιξοότητες για τον τουρισμό σαν ζωικής σημασίας για τις δικές μας εισαγωγές, και την καπριτσόζικη και καταστροφική παρουσία των τυφώνων.

Παρ' όλα αυτά η οικονoμία μας, επίμονα αποκλεισμένη απ' την κυβέρνηση των ΗΠΑ και χωρίς τη δυνατότητα αποδοχής πιστώσεων, σιγά αλλά σταθερά ξεπερνά τα εμπόδια με τη βοήθεια των λατινοαμερικάνων γειτόνων μας.

Είναι δυνατός ο εθελοντισμός των Κουβανών εργαζομένων όπου τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τα όνειρα και τις ελπίδες μας, τα ιδανικά μας για ένα καλύτερο αύριο, για άντρες και γυναίκεςiς αλτρουιστές, πατριώτες και αξιοπρεπείς που ξεπερνούν τις παγίδες του ατομισμού και άλλων ελαττωμάτων. Στη χώρα μου ο άνθρωπος έχει και θα συνεχίσει να έχει προτεραιότητα. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα μέλλον, που σήμερα είναι δυστυχώς ανεπίτευκτο για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.

Γνωρίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και προετοιμαζόμαστε. Εξοπλιζόμαστε με εξυπνάδα και αισιοδοξία για να τους νικήσουμε.

Το Κουβανέζικο Συνδικαλιστικό Κίνημα θα βοηθήσει να επιτευχθούν όλα αυτά που χρειάζονται εξυψώνοντας τον άνθρωπο, και αυτό που τον συμφέρει για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά αυτό που πρακτικά αποδεικνύεται ότι καταπιέζει και καταστρέφει.

ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓIA ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ


Του Ραμόν ΚΑΡΝΤΟΝΑ
αντιπροσώπου της Κεντρικής Ομοσπoνδίας της Κούβας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ρυθμό των διαδηλωτών(2005-11-04 00:00:00.0)
Αγώνας κατά της ALCA και των διμερών συνθηκών ελεύθερου εμπορίου(2005-05-22 00:00:00.0)
Γιγάντια διαδήλωση ενάντια στην ALCA(2004-07-30 00:00:00.0)
ALCA σε «ελαφριά δόση» για πεινασμένους λαούς(2004-05-02 00:00:00.0)
«Μπορούμε να βαδίσουμε σε σοσιαλιστικό δρόμο»(2002-10-06 00:00:00.0)
Η ομορφιά της αντίστασης(2002-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ