Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στην Κύπρο τόσο οι διαπραγματεύσεις επί του «σχεδίου Ανάν» όσο και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, με ορίζοντα και για τα δύο θέματα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη. Στο επίκεντρο της κριτικής ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, ο οποίος έσπευσε με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» να εκφράσει την υποστήριξή του στον Ρ.Ντενκτάς, ενώ την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον υποψήφιο πρόεδρο που στηρίζει το ΑΚΕΛ Τ. Παπαδόπουλο. Ταυτόχρονα, έχει ξεσπάσει «εμφύλια» διαμάχη στους κόλπους του ΔΗΣΥ, του κόμματος του Γλ. Κληρίδη, εξαιτίας των δύο υποψηφιοτήτων από τον ίδιο χώρο, αυτής του σημερινού Προέδρου Γλ. Κληρίδη και του Αλ. Μαρκίδη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας ανέφερε χτες, με αφορμή τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν Κληρίδης και Ντενκτάς στη Χουριέτ, ότι «τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες ενός πάρε - δώσε μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς». Και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Κληρίδης στην προσπάθειά του να πείσει για την υποψηφιότητά του προσκαλεί τον Ντενκτάς να παραμείνει, μη λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα των 60 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων για αποχώρηση, γιατί αποτελεί το εμπόδιο για τη λύση». Αναφερόμενος στις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, στην ίδια συνέντευξη, για το θέμα των προσφύγων, ο Δ.Χριστόφιας τόνισε ότι ο Γλ. Κληρίδης θα έπρεπε να υπερασπιστεί το δικαίωμα των προσφύγων, να επιστρέψουν και όχι να αναφέρεται σε επιστροφή για διακοπές ή για θρησκευτικές εορτές.

Τον Γλ. Κληρίδη, για τους χειρισμούς του στην Κοπεγχάγη και ειδικά για το θέμα της κυριαρχίας, κατηγόρησε και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλ. Μαρκίδης, για τον οποίο ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι μίλησε καθυστερημένα, αφού πρώτα διαπίστωσε ότι ο Γλ. Κληρίδης δε θα τον υποδείκνυε ως υποψήφιο για την προεδρία. Ο Α.Μαρκίδης χαρακτήρισε τέχνασμα τις δηλώσεις Ντενκτάς στη Χουριέτ ότι στηρίζει τον Γλαύκο Κληρίδη και κάλεσε το λαό να τις αγνοήσει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χτες ότι δε βλέπει να υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, στο τραπέζι των συνομιλιών. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, ο οποίος είχε πει ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επιθυμεί αλλαγή της φιλοσοφίας και της ραχοκοκαλιάς του «σχεδίου Ανάν», ο Τ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αυτά που θέλει είναι να βελτιωθεί το «σχέδιο» για να είναι λειτουργικό και βιώσιμο.

Στο μεταξύ, βγήκε στη δημοσιότητα σχέδιο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί «προικοδότησης» μιας επικείμενης συμφωνίας στο Κυπριακό, με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου αποζημιώσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη Λευκωσία η ΕΕ προτίθεται να συγκαλέσει διάσκεψη με τη συμμετοχή ξένων κυβερνήσεων (μελών της και μη) με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα, που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως η Ενωση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανέγερση οικισμών για τη στέγαση των Τουρκοκυπρίων που θα επηρεαστούν από τις εδαφικές ρυθμίσεις.

Το θέμα αυτό έφερε στη δημοσιότητα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον με συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις». Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μ. Παπαπέτρου, ο οποίος είπε πως αυτό δείχνει ότι οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και πως «η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, παρά τη στάση του Ντενκτάς, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα έχουμε σύντομα, στους επόμενους μήνες ενδεχόμενα, λύση του Κυπριακού και γι' αυτό προετοιμάζονται έμπρακτα με τις πρακτικές πτυχές του όλου θέματος».

Προβάδισμα
στον Τ. Παπαδόπουλο

Προβάδισμα στον Τ. Παπαδόπουλο και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών δίνει δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» Κύπρου. Η πρόθεση ψήφου κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου καταγράφεται το εξής αποτέλεσμα: Το 42% Τ. Παπαδόπουλο, το 29,5% Γλ. Κληρίδη, το 15,3% Αλ. Μαρκίδη και το 3,7% Ν. Κουτσού. Το 9,5% απάντησε «Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ». Στο δεύτερο γύρο, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε δυο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο της δημοσκόπησης, ο Τ.Παπαδόπουλος εξασφαλίζει 44,6% έναντι 42,1% του Αλ. Μαρκίδη. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο ο Τ.Παπαδόπουλος εξασφαλίζει 45,2% έναντι 41,5% του Γλ. Κληρίδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαραθώνιος εκβιασμών και πιέσεων(2002-12-10 00:00:00.0)
Στο τραπέζι χωρίς όρους και προϋποθέσεις(2001-12-05 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών(2000-11-01 00:00:00.0)
Παρέλαση απεσταλμένων(2000-03-15 00:00:00.0)
Πιέσεις για εγκατάλειψη των S - 300(1998-03-10 00:00:00.0)
Συνάντηση Κληρίδη - Φεϊσέλ(1996-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ