Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΔΟ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΑΓΩΜΑΡΑ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΒΟΛΗ; «Ο πολεμικός πυρετός που από καιρό τώρα "ψήνει" τον Λευκό Οίκο προκάλεσε "ρίγη" και μέσα στο ΝΑΤΟ: χθες οι διαβουλεύσεις των πρεσβευτών των χωρών-μελών της Συμμαχίας απέβησαν άκαρπες και αναβλήθηκε η λήψη απόφασης περί το αν θα υποστηριχτεί η αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Αν και όλα δείχνουν ότι ο "Πόλεμος του Κόλπου Νο 2" θα είναι υπόθεση του Τεξανού "πλανητάρχη" Τζορτζ Μπους και του ομοφρονούντος Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι οι Νατοϊκοί δεν είναι οπωσδήποτε αντίθετοι με το αίτημα των ΗΠΑ, όμως δε θέλουν να φανεί ότι τάσσονται υπέρ της χρήσης στρατιωτικής βίας προτού εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΑΞΟΝΑ: «Μέτωπο κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ συμφώνησαν Γαλλία και Γερμανία, που θα συντονίσουν τις θέσεις τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Γαλλία ως μόνιμο μέλος με βέτο και η Γερμανία ως απλό μέλος. Ο Σρέντερ ήταν κατηγορηματικός και δήλωσε ότι αποκλείεται να εγκρίνει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για νομιμοποίηση του πολέμου» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΟΧΙ ΒΙΑΣΥΝΕΣ: «Αν η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να προχωρήσει σε στρατιωτικό πλήγμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να το ξανασκεφθεί. Δεδομένων των κινδύνων που κρύβει μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά και των διεθνών αντιδράσεων στις προθέσεις της Ουάσιγκτον να δράσει εκτός πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρόεδρος Μπους δε θα πρέπει να βιάζεται να καταφύγει στον πόλεμο» (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ «ΤΙΜΗΜΑ»: «Μπορεί ο πόλεμος κατά του Ιράκ να κηρυχτεί από τις ΗΠΑ, όμως η Ευρώπη θα είναι αυτή που θα "πληρώσει" το τίμημα. Η περιοχή της Ευρωζώνης φαίνεται περισσότερο εκτεθειμένη σε μια πετρελαϊκή κρίση, απότομη αλλαγή των νομισματικών ισοτιμιών και εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρουν οικονομολόγοι και επιχειρηματικά στελέχη» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ