Απαιτεί επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών «μεταρρυθμίσεων» σε όλα τα κράτη - μέλη και συστήνει στην Ελλάδα να πάρει νέα, «δρακόντεια μέτρα» σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων
Η νέα αυτή παρέμβαση της Κομισιόν ίσως είναι σκληρότερη από ποτέ. Είναι ενδεικτικό ότι η αντιασφαλιστική λαίλαπα που σηματοδότησε στη χώρα μας ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται «θετικό βήμα, πλην όμως αναποτελεσματικό» και επισημαίνεται ότι «θα πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες και πρόσθετες προσπάθειες»!!!
Ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Κομισιόν υπολογίζει ότι στην Ελλάδα οι δαπάνες για συντάξεις που σήμερα αναλογούν στο 12,4% του ΑΕΠ θα πρέπει να ανέλθουν στο 17,3% το 2030 και στο 22,6% το 2050. Η αύξηση αυτή είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Επισημαίνεται ακόμη ότι για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι δαπάνες, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδά του από τη φορολογία από το 4,8% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 8,7% το 2030 και στο 15,5% το 2050!
Η αυστηρότητα της Επιτροπής είναι διάχυτη ακόμη και στο δελτίο Τύπου, όπου αναφέρεται συνοπτικά στην έκθεσή της. Η Κομισιόν θεωρεί ότι «τα περισσότερα κράτη - μέλη πρέπει να καταβάλουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις σε μια κοινωνία που γερνά». Με το πρόσχημα της γήρανσης, η Επιτροπή πιέζει για ακόμη σκληρότερα μέτρα όχι μόνο όσον αφορά στις ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και για τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Τονίζεται συγκεκριμένα ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα ανταποκρίνονται στις «μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες», όπως «το αυξανόμενο ποσοστό της μερικής απασχόλησης, των μη μισθωτών και των προσωρινά εργαζόμενων».
Ο εκβιασμός παίρνει «σάρκα και οστά». Οι κυβερνήσεις καλούνται - αλλά το πρόβλημα το έχουν οι εργαζόμενοι - σε νέα αντεργατικά μέτρα, υπό την απειλή ότι η γήρανση «θα οδηγήσει αναμφισβήτητα σε αύξηση των πιέσεων των δαπανών, ιδίως στους τομείς των συντάξεων, της υγείας και της μακροχρόνιας περίθαλψης». Το «φάρμακο» που προτείνει η Κομισιόν είναι φαρμάκι για τους εργαζόμενους. «Η χρηματοδοτική κρίση και οι δραστικές περικοπές στα μελλοντικά επίπεδα συντάξεων μπορεί να αποτραπεί», τονίζουν οι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ άλλων «με την εφαρμογή προσεκτικών φορολογικών και δημοσιονομικών πολιτικών σήμερα, ώστε τα κράτη - μέλη να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές πιέσεις». Ουσιαστικά διατάσσουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, διαρκή και σκληρή λιτότητα, απόλυτη «ελαστικότητα» στις εργασιακές σχέσεις.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της Κοινοτικής Επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου: «Χωρίς υπερβολή, η έκθεση αυτή αποτελεί ορόσημο για το συντονισμό της πολιτικής της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ενέκρινε συνολική αξιολόγηση των συνταξιοδοτικών συστημάτων για όλη την ΕΕ, με βάση τους από κοινού συμφωνηθέντες στόχους. Η έκθεση αυτή θα βοηθήσει τα κράτη - μέλη να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστούν επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις μακροπρόθεσμα, καθώς και για να εξασφαλιστεί ότι τα σύγχρονα συνταξιοδοτικά συστήματα μπορούν να συνδυαστούν με την ευελιξία που περιμένουμε από τις αγορές εργασίας».