Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Τους βάζει «θηλιά» 50 δισ. δραχμών

Ο οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακοποιών οφείλεται στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση και στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εμφανίζονται οι πολύμηνες καθυστερήσεις των πληρωμών του Δημοσίου τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών (ΔΗΠΑΚ - Φ) ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) που θα γίνει στις 20/1/2003.

Τα χρέη του Δημοσίου προς τα φαρμακεία ξεπέρασαν τα 147 εκατ. ευρώ (περίπου 50 δισ. δραχμές) σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τα χρέη αυτά, όπως αναφέρθηκε, θα μεταφερθούν στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που θα πρέπει να λειτουργήσει από την 1/1/2003, αλλά δεν έγινε καμιά προετοιμασία για την υποδομή του Ταμείου και υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ΠΦΣ αναφέρθηκε ότι θα προταθεί προς τις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους φαρμακευτικών συλλόγων να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου. Δηλαδή οι ασθενείς θα πληρώνουν τα φάρμακα και στη συνέχεια θα εισπράττουν το αντίτιμο που δικαιούνται από το Δημόσιο. Τέτοιες αποφάσεις, όπως αναφέρθηκε πήραν ήδη οι Σύλλογοι στους νομούς Λέσβου και Ημαθίας.

Μ' άλλα λόγια η πρόταση αυτή -για την οποία δεν υπάρχει και πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ- καταλήγει στη λαϊκή ρήση: «Βαράμε το σαμάρι να τ' ακούσει ο γάιδαρος». Πρόκειται δηλαδή για μια πρακτική, που εκτός του ότι είναι ανεφάρμοστη, καταντά και σε εκβιασμό προς τους ασθενείς υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, με τους οποίους θα έπρεπε να επιδιωχτεί η με κάθε τρόπο συμπαράταξη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Βέβαια, στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά με τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, αλλά δεν αναφέρθηκε καμιά άλλη πρωτοβουλία -εκτός από κάποιες επικοινωνίες και πιθανές δικαστικές αγωγές- που θα αντιπαλεύει αγωνιστικά μια κατάφωρα άδικη πολιτική.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες πιο ουσιαστικές μορφές αντίδρασης και διεκδίκησης υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και αναφέρει προτάσεις όπως την προκήρυξη μιας 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, τη συμβολική κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και, εφόσον υπάρχουν οφειλές του Δημοσίου, να μην πληρώσουν οι φαρμακοποιοί στο τέλος του μήνα το χρηματικό ποσό της συνάφειας στην Εφορία στο τέλος του μήνα. «Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ, πρέπει να επιδιωχτεί η συνεργασία και αλληλοενημέρωση με τους εν ενεργεία και τους συνταξιούχους του Δημοσίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ