Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΞΑΛΚΟ»
Πετάει στο δρόμο όλους τους εργαζόμενους

Και για «δώρο Χριστουγέννων» η απόλυση! Αυτό το δώρο επιφύλαξε η εργοδοσία της βιομηχανίας αλουμινίου «ΕΞΑΛΚΟ» στους περίπου 50 εργαζόμενους σε αυτήν. Μπροστά στο συμφέρον της και επειδή έτσι βολεύουν τα επιχειρηματικά της σχέδια, πετάει στο δρόμο όλους τους εργαζόμενους από το τρίτο εργοστάσιό της στην Αθήνα (Ιερά οδό).

Με τη δικαιολογία ότι θα μεταφέρει το εργοστάσιο στις κεντρικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα, ενημέρωσε με επίσημο έγγραφο μόλις στις 9 Δεκέμβρη τους εργαζόμενους ότι δέκα μέρες μετά, στις 19 Δεκέμβρη, θα σταματήσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Αθήνα, γιατί τη θεωρεί... ασύμφορη. Ετσι εκβιάζοντας καταστάσεις, η επιχείρηση ζήτησε από τους εργαζόμενους να της απαντήσουν ποιος θέλει να πάει να δουλέψει εκεί, αλλιώς... θα απολυθεί.

Μάλιστα, τους ετοίμασε και σχετική αίτηση και τη μοίρασε στις 13 Δεκέμβρη για να την υπογράψουν, η οποία ουσιαστικά είναι η απόλυσή τους. Στο έτοιμο κείμενο της αίτησης, κάθε εργαζόμενος προσωπικά καλούνταν να δηλώσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στη Λάρισα και με τον τρόπο αυτό να νομιμοποιήσει τις ομαδικές απολύσεις, που εκτός των άλλων είναι και παράνομες.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας αντέδρασε άμεσα και οι συνδικαλιστές του βρέθηκαν χτες έξω από το εργοστάσιο στο πλευρό των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο με χτεσινή επιστολή στον υπουργό Εργασίας καταγγέλλει την επιχείρηση για την αντεργατική και παράνομη ενέργειά της και απαιτεί να γίνει τριμερής συνάντηση, προκειμένου να ανακληθούν οι παράνομες ομαδικές απολύσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει την κυβέρνηση και την πολιτική της που δίνει γην και ύδωρ στην εργοδοσία. Οπως σημειώνει, «με την ευλογία της κυβέρνησης οι απολύσεις, παραβιάσεις της νομοθεσίας οργιάζουν. Οφείλουμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική και τους φορείς της που γεννούν φτώχεια και εκμετάλλευση για τους πολλούς και κέρδη, αμύθητες περιουσίες για τους λίγους. Αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα. Η ΟΝΕ είναι για την πλουτοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση του συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ