Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Συμφωνία κυβέρνησης - «Τίγρεων» για «ομοσπονδία»

Τα διεθνή ΜΜΕ χαιρετίζουν τη συμφωνία του Οσλο ως «το τέλος του εμφυλίου», κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί...

ΟΣΛΟ και ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Μετά από τέσσερις μέρες συνεχών συνομιλιών στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Οσλο, η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ και η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα κατέληξαν χθες σε συμφωνία, η οποία προβλέπει την παροχή «ευρείας αυτονομίας» στις περιοχές των Ταμίλ. Ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των «Τίγρεων», Αντόν Μπαλασίνγκαμ, έκανε λόγο μιλώντας στη Νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten» για μια «ιστορική απόφαση των δύο πλευρών», εκτίμηση που συμμερίστηκε ο κυβερνητικός διαπραγματευτής Γκ. Λ. Πέιρις.

Τα διεθνή πρακτορεία υποδέχτηκαν με αρκετή επιφύλαξη την είδηση, καθώς παρά τη συμφωνία - πλαίσιο για τη δημιουργία ενός «ομοσπονδιακού» μοντέλου διακυβέρνησης, υπάρχουν ακόμη αρκετές γκρίζες περιοχές. Ακόμη και η εκτίμηση, πως η κατάληξη σε συμφωνία «θέτει τέλος» στον αιματηρό εμφύλιο που διαρκεί από το 1983 και έχει κοστίσει -κατά τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις - 70.000 νεκρούς, μένει να επιβεβαιωθεί. Ο Μπαλασίνγκαμ δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, αρχής γενομένης από την επείγουσα κατάρτιση «ενός νέου συντάγματος».

Το «TamilNet», που πρόσκειται στη μειονότητα, επισήμανε τους κινδύνους που απορρέουν από την αντίθεση της Προέδρου Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα και ενός ισχυρού εθνικιστικού μπλοκ στη συμφωνία. Ωστόσο, όπως έδειξε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα Ρανίλ Ουϊκρεμεσίνγκε στο Τόκιο, υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για «λύση» του προβλήματος, που θα συνοδεύεται από μια ευρύτατη οικονομική διείσδυση στη χώρα. Σε πρώτη φάση θα διοργανωθεί «διάσκεψη δωρητών» στην Ιαπωνία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων μελών της ΕΕ. Η κυβέρνηση Μπους, παρεμπιπτόντως, διά του πρεσβευτή της Ασλεϊ Ουλς, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να πιέσει τους «Τίγρεις» να «αποκηρύξουν τη βία»: Σημειωτέον ότι η οργάνωση είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και οι Αμερικανοί δε συνομιλούσαν με αυτήν. Ο Μπαλασίνγκαμ ικανοποίησε το αίτημα: «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας... δε θα καταφύγουμε στον πόλεμο ή στην τρομοκρατία», είπε. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδίωξη Ταμίλ(2007-06-09 00:00:00.0)
Νέο «χρήσιμο» λουτρό αίματος(2007-04-03 00:00:00.0)
Πληροφορίες για «δεκάδες» νεκρούς(2007-01-17 00:00:00.0)
«Κατάρρευση» συνομιλιών(2006-10-31 00:00:00.0)
Ξάφνου η Δύση τούς «θυμήθηκε...»(2000-12-10 00:00:00.0)
Επίθεση αυτοκτονίας(2000-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ