Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Διαβουλεύεται και προετοιμάζεται στρατιωτικά η Ουάσιγκτον

«Υποστηρικτικός» ο ρόλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Βόλφοβιτς

Καθημερινές είναι οι πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ

Associated Press

Καθημερινές είναι οι πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τέσσερα διαφορετικά «σενάρια» εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, φέρεται να παρουσίασε στους αξιωματούχους της Συμμαχίας ο Αμερικανός υφυπουργός Πολ Βόλφοβιτς, προσπαθώντας, για άλλη μια φορά, να πείσει ότι η Ουάσιγκτον «συζητά με τους συμμάχους της». Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, αμφισβητώντας ανοιχτά τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα των επιθεωρήσεων, και εντείνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες. Από την πλευρά του, ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε μήνυμά του, καλούσε τον ιρακινό λαό να δείξει υπομονή και να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί ότι η Βαγδάτη δε διαθέτει απαγορευμένα όπλα. Η προσοχή όλων, πλέον, είναι στραμμένη στην Κυριακή, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί στη Βαγδάτη, μέσα από την απόφαση 1441, για να παρουσιάσει μια συνολική λίστα των οπλικών της συστημάτων.

«Υποστηρικτικό ρόλο» πρότεινε στο ΝΑΤΟ ο Βόλφοβιτς

Οπως υποστήριξαν ανώτεροι αξιωματούχοι, προτάθηκε στο ΝΑΤΟ να αναλάβει την προστασία της Τουρκίας, ενόψει μιας πιθανής ιρακινής αντεπίθεσης, να βοηθήσει στη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού, να παράσχει αεροπορική κάλυψη και ανεφοδιασμό, να παραχωρήσει κατασκοπευτικά «Awacs» και να αναλάβει τις ναυτικές περιπολίες στην περιοχή. Επίσης, ο Βόλφοβιτς κάλεσε το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει με στρατεύματα σε μια ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη στο Ιράκ μετά την ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός υφυπουργός δεν πίεσε τη Συμμαχία για άμεσες απαντήσεις, δηλώνοντας ότι «αντιλαμβάνεται τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη της, όπως, π.χ., είναι οι γαλλικές και γερμανικές αντιδράσεις».


Associated Press

Ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, η Ουάσιγκτον εντείνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επικαλούνται αξιωματούχους του Πενταγώνου, σχεδιάζεται η επιστράτευση τουλάχιστον 10.000 εφέδρων και μελών της Εθνοφρουράς, για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν σε περίπτωση πλήγματος στο Ιράκ. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, αν η επιστράτευση δεν ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών, θα γίνει μετά την 1η Γενάρη. Παράλληλα, αναχώρησε, χθες, για τον Περσικό και το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», που τυπικά θα αντικαταστήσει το «Τζορτζ Ουάσιγκτον», ενώ, εντός των ημερών, στον Κόλπο θα καταπλεύσει και το «Κίτι Χοκ».

Διπλωματικές προετοιμασίες

Η αμερικανική ηγεσία, μέσω μυστικών υπηρεσιών, διαθέτει σειρά αδιάσειστων στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και γι' αυτό επιμένει τόσο, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλάισερ έσπευσε, για πολλοστή φορά, να αμφισβητήσει την ικανότητα των επιθεωρητών να ανακαλύψουν το «μυστικό ιρακινό οπλοστάσιο». Επανέλαβε, επίσης, ότι θα είναι απόπειρα εξαπάτησης της διεθνούς κοινότητας, αν η Βαγδάτη δεν προσκομίσει, μέχρι τις 8 Δεκέμβρη, πλήρη λίστα και των απαγορευμένων οπλικών της συστημάτων.

Η ιρακινή ηγεσία έχει ανακοινώσει ότι στην πολυσέλιδη λίστα που θα δώσει στη δημοσιότητα για τα οπλικά της συστήματα θα εμπεριέχονται τεχνολογίες και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς και για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι απαγορευμένα όπλα. Το Ιράκ αποδέχτηκε την επιστροφή των επιθεωρητών, «προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι η Βαγδάτη δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής» και έτσι να γλιτώσει ο ιρακινός λαός από τα βάσανα ενός νέου πολέμου, υποστήριξε ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, με αφορμή τη γιορτή Εϊντ ελ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

Ηταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Σαντάμ Χουσεΐν από τη μέρα επανέναρξης των επιθεωρήσεων και έγινε λίγες ώρες, μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, που κατηγόρησε τους επιθεωρητές για «κατασκοπία» και ζήτησε τη σύσταση μιας τρίτης «ουδέτερης» επιτροπής, που «θα ελέγχει τους επιθεωρητές». Χαμηλότερους τόνους υιοθέτησε ο πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, όπου τόνισε ότι θα είναι «θαύμα» αν δε γίνει πόλεμος, αφού «οι ΗΠΑ έχουν λάβει την απόφαση και αν δεν αξιοποιήσουν τις επιθεωρήσεις ως πρόσχημα, θα ανακαλύψουν κάποια άλλα αφορμή».

Οι ίδιοι οι επιθεωρητές, πάντως, που χθες και σήμερα δε θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σεβόμενοι το Εϊντ ελ Φιτρ, απαντούσαν τόσο στις ιρακινές κατηγορίες, όσο και στις αμερικανικές αμφισβητήσεις, λέγοντας ότι κάνουν τη δουλιά τους «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Οπως έγινε γνωστό, αργά χθες, εγκρίθηκε, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, και η νέα 6μηνη ανανέωση του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ