Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΛΤΑ - ΦΑΓΕ
Συνεταιρισμός για να ξεκοκαλίσουν την ΑΓΝΟ

Οι δύο όμιλοι που μονοπωλούν τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταβροχθίσουν την μέχρι πρόσφατα τρίτη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, τη συνεταιριστική ΑΓΝΟ

Οι μεθοδεύσεις για πλήρη μονοπώληση του κλάδου της γαλακτοπαραγωγής και της εμπορίας των γαλακτοκομικών προϊόντων οδήγησε στη σύμπραξη και το συνεταιρισμό της ΔΕΛΤΑ και της ΦΑΓΕ, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Αποδεικνύοντας το πόσο αδίστακτα λειτουργούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, όταν έχουν στόχο την αύξηση των κερδών τους, οι δύο από τους πλέον χαρακτηριστικούς «ανταγωνιστές» της ελληνικής οικονομίας, οι εταιρίες που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αλώσει την αγορά γάλακτος από το στάδιο της παραγωγής μέχρι και την τελική λιανική πώληση των γαλακτοκομικών προϊόντων, παραμέρισαν -προς στιγμή και προκειμένου να υλοποιηθούν απώτερα σχέδιά τους - τον αδυσώπητο πόλεμό τους και προχωρούν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην «από κοινού υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ενεργητικού της υπό εκκαθάριση γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ».

Επειδή βεβαίως μια τέτοια συνεργασία από δύο εταιρίες, που αφ' ενός μέσω του ανταγωνισμού τους μονοπωλούν τον κλάδο και αφ' ετέρου μόλις πέρσι έτρεχαν στα δικαστήρια με αμοιβαίες καταγγελίες για «παραπλάνηση των καταναλωτών» και «αθέμιτο ανταγωνισμό», δεν μπορεί παρά να προκαλεί ερωτηματικά, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από τη ΔΕΛΤΑ υποτίθεται πως δίνεται προκαταβολικά η σχετική απάντηση. Η απόφαση λοιπόν της συνεργασίας των δύο εταιριών πάρθηκε «συνεκτιμώντας το εθνικό, αλλά το κλαδικό συμφέρον στήριξης και συνεχούς βελτίωσης της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Ελληνικής Γαλακτοπαραγωγής». Οσο καλό κι αν μπορεί να θεωρηθεί το επιχείρημα - περιτύλιγμα της επιλογής των δύο εταιριών, το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσω της απόκτησης της ΑΓΝΟ οι δύο κυρίαρχοι όμιλοι του κλάδου επιδιώκουν να αυξήσουν - έστω ισομερώς - τα μερίδιά τους στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμα περισσότερο όμως, όπως προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση, έχουν ιδιαίτερες βλέψεις στον τομέα της εκμετάλλευσης της γαλακτοπαραγωγής. Με δυο λόγια, δηλαδή, στην ενοποίηση της ισχύς τους με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των γαλακτοπαραγωγών, μια διαδικασία που ήδη έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα οι τιμές των παραγωγών να έχουν μειωθεί, σε απόλυτες τιμές, δραστικά, ενώ η τιμή του παστεριωμένου γάλακτος στην αγορά ν' ακριβαίνει χωρίς σταματημό.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η κατάληξη της συγκεκριμένης ανακοίνωσης όπου διατυπώνεται η άποψη πως «έχουμε την πεποίθηση ότι με την απόφασή μας αυτή συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην ευρύτερη προσπάθεια αναδιάταξης και ισχυροποίησης της Εθνικής Οικονομίας στη μετα-ΟΝΕ εποχή»... Οπως γίνεται αντιληπτό στον καθένα, δύο από τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας στη χώρα ομολογούν με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο ότι η συνεισφορά - και το κέρδος - του κεφαλαίου στην περιβόητη μετα-ΟΝΕ εποχή είναι να ενώνουν κατά περίπτωση τις δυνάμεις τους, ώστε να:

  • Καταβροχθίζουν τους ανταγωνιστές τους, όπως την ΑΓΝΟ.
  • Λεηλατούν τους παραγωγούς πρώτης ύλης, στην προκειμένη περίπτωση τους γαλακτοπαραγωγούς.
  • Ξεμπερδεύουν με τους υπάρχοντες συνεταιρισμούς, αφού μετά τη συγκεκριμένη μονάδα απομένουν για τις ορέξεις τους ο ΟΛΥΜΠΟΣ, για τον οποίο ήδη πάρθηκε απόφαση ξεπουλήματος, η ΔΩΔΩΝΗ και η ΡΟΔΟΠΗ.
  • Μονοπωλούν διάφορους βιομηχανικούς κλάδους και την αγορά, με ό,τι αρνητικό αυτό σημαίνει τόσο για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες μονάδες, όσο και για το σύνολο των καταναλωτών.

Οι «προσφορές» για το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ αναμένεται ν' ανοιχτούν αύριο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πρόταση για την εξαγορά της έχει υποβληθεί από την Αγροτική Τράπεζα (αναφέρεται μάλιστα ότι «προσφέρονται» 25 δισ. δρχ.) και από την ολλανδική ΦΡΙΣΛΑΝΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητική διαδήλωση των απεργών χτες(2013-03-13 00:00:00.0)
Μπίζνες για... πολύ λίγους(2002-01-15 00:00:00.0)
...και αγροτική ανάπτυξη!(2000-07-01 00:00:00.0)
Στις πλάτες των καταναλωτών ο πόλεμος για τα κέρδη τους(1997-11-08 00:00:00.0)
Ο κλάδος των... τεσσάρων(1996-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ