Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Στις 4 του Μάρτη ο γιορτασμός

Η επέτειος του αγροτικού ξεσηλωμού θα γιορταστεί με εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΑΣΕ στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Αποψη απο προηγούμενη εκδήλωση για το Κιλελέρ
Αποψη απο προηγούμενη εκδήλωση για το Κιλελέρ
Το ερχόμενο Σάββατο, 4 Μάρτη 2000, θα γιορταστεί η επέτειος του Κιλελέρ, με εκδήλωση που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ αποτελεί το ορόσημο στην πάλη της αγροτιάς της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας για το ψωμί και το δίκιο, για να γίνουν οι αγρότες πραγματικοί νοικοκύρηδες στον τόπο τους, αίτημα για το οποίο αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους οι ηρωικοί πρόγονοί τους.

Ο φετινός γιορτασμός, που συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, έρχεται μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που έγιναν στους νομούς της περιοχής και το πρόσφατο μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, που αποτελούν τη συνέχεια των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων των πέντε τελευταίων χρόνων, οι οποίες συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ επισημαίνει: «Το Σάββατο 4/3/2000, στις 12 το μεσημέρι, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών (ΠΑΣΕ) θα τιμήσει την ηρωική εξέγερση του Κιλελέρ, στο χώρο της θυσίας. Το μαχόμενο αγροτικό κίνημα στις μέρες μας δίνει συνέχεια στα οράματα και στις ιδέες των εξεγερμένων κολίγων εκείνης της εποχής, μέσα από τους δικούς του αγώνες και τις δικές του δύσκολες και σκληρές μάχες.

Τότε και τώρα οι κυβερνώντες και η κρατική μηχανή ήταν και είναι με τους ισχυρούς του χρήματος. Τότε χτύπησαν με τα όπλα και αιματοκύλησαν τους εξεγερμένους κολίγους του θεσσαλικού κάμπου και άλλων περιοχών της χώρας. Τώρα χτυπάνε με πιο σύγχρονα όπλα, με πάνοπλους ΜΑΤατζήδες, με δίκες και καταδίκες χιλιάδων αγροτών, με μαζική οικονομική χρεοκοπία εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Οπως τότε οι κολίγοι πήραν με τον αγώνα και το αίμα τους χωράφια από τους τσιφλικάδες, έτσι και τώρα η μαχόμενη αγροτιά θα πάρει, με τη δύναμη του αγώνα της, αυτά που της κλέβουν οι σύγχρονοι "τσιφλικάδες" της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό το δρόμο σηματοδοτεί η εκδήλωση τιμής του Σαββάτου, 4 του Μάρτη, στο χώρο της θυσίας του Κιλελέρ, που διοργανώνει η ΠΑΣΕ. Σ' αυτό το δρόμο θα βαδίσει το μαχόμενο αγροτικό κίνημα πεπεισμένο πως μονάχα έτσι μπορεί να δει καλύτερες μέρες. Το Σάββατο, 4 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η ΠΑΣΕ αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης του Κιλελέρ, συμβολίζοντας έτσι τη θέληση του αγροτικού κινήματος σήμερα να βαδίσει στον ίδιο δρόμο της τιμής και του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ