Ανέδειξαν την ανάγκη συντονισμένου αγώνα εργατών και κτηνοτρόφων ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου
Από τη χτεσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη |
Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ καταγγέλλουν την εργοδοσία του ομίλου «ΚΟΛΙΟΣ» ότι παίζει παιχνίδι στην πλάτη τους, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και των σχεδίων για τη μονοπώληση του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα. Με τα πανό, και φωνάζοντας συνθήματα, ανέδειξαν την αντεργατική επίθεση που βιώνουν και την ανάγκη συντονισμένου κοινού αγώνα εργατών και κτηνοτρόφων ενάντια στα σχέδια όσων ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων ορέγονται να τσακίζουν τα δικαιώματά τους για να μονοπωλήσουν τον κλάδο. «ΜΕΒΓΑΛ - ΑΓΝΟ απλήρωτοι εργάτες έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες», «κλείνουν την ΑΓΝΟ για κέρδη στον ΚΟΛΙΟ τέρμα πια στον εμπαιγμό», «εργάτες κτηνοτρόφοι μέτωπο κοινό για να σταματήσουμε το έγκλημα στο ΑΓΝΟ», διαδήλωναν.
Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συναντήθηκαν με τον υπουργό Θ. Καράογλου, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότι στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ προωθείται η κατάργηση του φρέσκου γάλατος. Κατεύθυνση που θα επιφέρει καθοριστικό χτύπημα σε κτηνοτρόφους γαλακτοπαραγωγούς και εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ, Γ. Κουσαξίδης, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας που θέλει να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους, πετώντας τους στο δρόμο της ανεργίας και απλήρωτους. Ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου γάλακτος τροφίμων Δ. Μωυσιάδης σημείωσε πως παντού, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, τσακίζει η απλήρωτη δουλειά και κάλεσε σε συντονισμένη κλιμάκωση του αγώνα.
Ο Σ. Ζαριανόπουλος στέλεχος του ΠΑΜΕ τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι, οι κτηνοτρόφοι, οι μικροί διακινητές, οι αυτοαπασχολούμενοι που πουλάνε το γάλα και εκατομμύρια οι καταναλωτές που θα χτυπηθούν από τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας. «Φαίνεται ότι κάποιος με τις πλάτες της κυβέρνησης, αποφάσισε να καταλάβει όλη την αγορά του γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα, να κλείσει ό,τι δεν του χρειάζεται, να τσακίσει δικαιώματα και εργαζόμενων και γαλακτοπαραγωγών.
Η κατεύθυνση της ΕΕ για γάλα μακράς διάρκειας σημαίνει ότι το γάλα θα εισάγεται, θα σβήσει η κτηνοτροφία, θα κλείσουν τα εργοστάσια, θα απολυθούν μαζικά οι εργαζόμενοι». Και κάλεσε σε κοινό μέτωπο καταναλωτών, εργαζομένων, κτηνοτρόφων, για να σπάσει η μονοπώληση του κλάδου.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία ενώ τις επόμενες μέρες, αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.