Αντιμέτωποι με την πολύχρονη επιθετικότητα της εργοδοσίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εταιρείας κατασκευής γυψοσανίδων «RIGIPS» στο Αιτωλικό, θυγατρικής της πολυεθνικής «Saint Gobain».
Οι εργαζόμενοι, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί συνολική μείωση μισθού που ισοδυναμεί με τις απολαβές ενός χρόνου. Χτες, στην Αθήνα, εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα, που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι κατά της εταιρείας, ενάντια στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.
Το ιστορικό της εργοδοτικής επιθετικότητας, είναι αποκαλυπτικό:
- Το 2009, η εργοδοσία, επικαλούμενη οικονομικές δυσχέρειες, προχωρά σε διαθεσιμότητες εργαζομένων. Επίσημη αιτιολογία ήταν η ανάγκη για μείωση κόστους εργασίας. Αξιοποιώντας την τακτική «καρότο και μαστίγιο» από τη μια έλεγε πως αν δε δεχθούν θα κλείσει η εταιρεία και από την άλλη ότι αν δεχθούν δε θα γίνουν απολύσεις. Οι εργαζόμενοι δέχθηκαν, ωστόσο, απολύσεις έγιναν...
- Το Μάρτη του 2011 η εργοδοσία ήρθε με νέο δίλημμα: 'Η θα γίνουν 9 απολύσεις ή θα δεχθούν οι εργαζόμενοι εκ περιτροπής εργασία για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι δέχονται την εκ περιτροπής. Το Μάη γίνονται 4 απολύσεις...
- Το 2012 η εργοδοσία ζητά νέα εκ περιτροπής εργασία. Για πέντε μήνες δουλειά δύο εβδομάδες το μήνα και για τους επόμενους τέσσερις με τρεις εβδομάδες εργασίας. Τους τελευταίους τρεις «κανονική» εργασία. Γίνονται κι άλλες απολύσεις... Μετά από αυτές τις διαδικασίες, οι εργαζόμενοι ξεκινούν τις διαδικασίες για τη δημιουργία Σωματείου.
- Το 2013 η εργοδοσία «κατεβαίνει» με νέα πρόταση. 'Η 6 μήνες εργασία και 6 μήνες κλειστό εργοστάσιο ή 40% μείωση μισθού και δουλειά δύο εβδομάδες το μήνα ή μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας για 9 μήνες. Οι εργαζόμενοι αντιπροτείνουν 20% μείωση μισθού ως «προσωπική προσφορά». Η εργοδοσία προχωρά σε μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.
Οι συνέπειες των παραπάνω εξελίξεων είναι δραματικές για τους εργαζόμενους. Το Φλεβάρη η μείωση των αποδοχών φτάνει μέχρι το 60%. Στο εργοστάσιο του Αιτωλικού μένουν 26 εργαζόμενοι, οι μισοί περίπου απ' όσους απασχολούνταν το 2009. Με τους νέους μισθούς, υπάρχει εργαζόμενος που πληρώνεται με 403 ευρώ το μήνα (καθαρές αποδοχές) και άλλος με 409 ευρώ, ενώ μόνο τα (αντίστοιχα) έξοδα κίνησης (να πάνε και να έρθουν από τη δουλειά) είναι πάνω από 80 ευρώ!
Αποκαλυπτική ήταν και η χτεσινή ακροαματική διαδικασία κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Η εργοδοσία επικαλέστηκε στοιχεία των ισολογισμών και ισχυρίστηκε ότι για να μπορέσει να αντέξει τον ανταγωνισμό είναι υποχρεωμένη να μειώσει το κόστος εργασίας κατά περίπου 250.000 ευρώ. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι η κύρια ανταγωνίστρια εταιρεία έχει επίσης προχωρήσει σε μείωση του παραγωγικού κόστους.