Στο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, το ΝΑΤΟ διευρύνεται και ενισχύεται στρατιωτικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα (21- 22 Νοέμβρη). Η ένταξη επτά νέων κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για τη δημιουργία μιας νέας πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης για τις ανάγκες της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» και την αύξηση των πολεμικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας, δίνουν το μέτρο των προθέσεων των αρχιτεκτόνων της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους έφυγε την Παρασκευή από την Πράγα για την Αγία Πετρούπολη ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αφού κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ πέτυχε να αποσπάσει από τους «εταίρους» του τρεις αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Τώρα πλέον το ΝΑΤΟ θα συνορεύει με τη Ρωσία, θα δημιουργεί γύρω της, από την πλευρά της Ευρώπης, μια ζώνη την οποία η Μόσχα θεωρούσε «ζωτικό χώρο».
Ακόμη στην ειδική απόφαση της Πράγας για το Ιράκ τονίζεται ότι οι δεκαεννιά σύμμαχοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν στρατιωτική δράση, αν η Βαγδάτη παρεμβάλλει εμπόδια στην υλοποίηση του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιθεώρηση του ιρακινού οπλοστασίου. Με την απόφαση αυτή φαίνεται να κάμπτονται και οι αντιρρήσεις του καγκελάριου της Γερμανίας, Γκ. Σρέντερ, ο οποίος δήλωνε ότι δεν πρόκειται η χώρα του να πάρει μέρος σε πολεμική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ. Ετσι ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να είναι ήσυχος όσον αφορά στη στάση των συμμάχων του. Τέλος στην Πράγα αποφασίστηκε η έναρξη μιας κούρσας εξοπλισμών μεταξύ των κρατών - μελών που θα στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα «ζεστάνουν» τα θησαυροφυλάκια των πολυεθνικών πολεμικών βιομηχανιών, αλλά και την οικονομία των ΗΠΑ, που βρίσκεται στο στάδιο της ύφεσης.
Σε σχέση με την απόκτηση «νέων δυνατοτήτων» από το ΝΑΤΟ, σημειώνεται ότι η νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης θα αποτελείται από 21.000 άνδρες και θα αναλαμβάνει αποστολές εντός και εκτός των ορίων της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας». Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως το γεγονός ότι αυτή η δύναμη θα μπορεί να επεμβαίνει «προληπτικά» εναντίον ενός κράτους, μιας περιοχής, ενός κινήματος, ενός λαού με την υποψία απλώς πως μπορεί να έχει κάποια σχέση με την «τρομοκρατία». Αν αναλογιστείτε ότι η αρχική «μαύρη λίστα» κρατών που ενέχονται ή υπάρχει υπόνοια ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατία περιλάμβανε πάνω από 60 κράτη, σκεφθείτε μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει αυτή η απόφαση.
Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο της Πράγας η γνωστή αμερικάνικη εφημερίδα «Wall street Journal» έγραφε: «Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, οι ΗΠΑ ζητούν από τους Ευρωπαίους να εξετάσουν σοβαρά τον τρόπο επιμερισμού των δαπανών τους - περί τα 140 δισ. δολάρια ετησίως αθροιστικά - και να προχωρήσουν σε ορισμένες αλλαγές».
Ενώ, σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, τονίζει μεταξύ άλλων: «Αυτή η ψαλίδα δυναμικού ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους Ευρωπαίους συμμάχους δεν μπορεί να κλείσει, βεβαίως, με μαγικό τρόπο. Ομως, μπορούμε να την περιορίσουμε, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος όχι σε όλα ταυτοχρόνως, αλλά σε συγκεκριμένες προτεραιότητες που εστιάζονται στην πάταξη της τρομοκρατίας».