Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεθνικό αγωνιστικό ΟΧΙ

Του απεσταλμένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ.--

Η Πράγα, η πρωτεύουσα της πρώην Σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας και τώρα της Τσεχίας, 11 χρόνια μετά το χωρισμό της ενιαίας χώρας και μόλις 2 μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έγινε ένας ακόμα σταθμός του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος. Με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας πραγματοποιήθηκε η τρίτη Διεθνής Συνάντηση «Αντι-Σύνοδος» ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Επίσης, το κόμμα, μαζί με άλλους φορείς της χώρας που συγκροτούν την «Εναλλακτική λύση για τον 21ο αιώνα» και αντιτίθενται στο ΝΑΤΟ, διοργάνωσαν διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν και πολλές ξένες αντιπροσωπείες, μεταξύ αυτών και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, σε μια πόλη στρατοκρατούμενη από 15.000 ντόπιους αστυνομικούς και χιλιάδες πράκτορες. Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Β. Χάβελ χαρακτήρισε την πραγματοποίηση της Συνόδου της Συμμαχίας στην Πράγα, ως το όνειρο της ζωής του, στην εναρκτήρια ομιλία του, καθώς εξέφρασε και την ετοιμότητά του για συμμετοχή στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ.

Η Σύνοδος Κορυφής στοίχισε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 4 δισεκατομμύρια κορόνες, όταν οι ανάγκες αποκατάστασης από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Πράγα είναι πολύ μεγαλύτερες. Για να εξασφαλιστεί δε, «ησυχία» στους ηγέτες της Συμμαχίας δόθηκαν υποχρεωτικές άδειες στους δημόσιους οργανισμούς, σχολεία και κάποιες επιχειρήσεις για το διάστημα από 19 έως 22 του Νοέμβρη.

Το διεθνές σεμινάριο ενάντια στο ΝΑΤΟ


Την περασμένη Τρίτη, με τη συμμετοχή δεκάδων κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο αντι-σύνοδος που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας -Μοραβίας. Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από την ΚΝΕ ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναλύθηκαν οι συνέπειες από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση με νέα μέλη, τον ευρωστρατό, τις μονάδες ταχείας επέμβασης που θα εκτελούν τις ιμπεριαλιστικές εντολές, σε βάρος των λαών.

Καταλήχτηκε δε, κοινή διακήρυξη που σημειώνει τη σημερινή κατάσταση και το πώς εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης. Εγινε αναφορά τόσο στο γεγονός ότι μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας όχι μόνο δε διαλύθηκε το ΝΑΤΟ αλλά απέκτησε ακόμα πιο επιθετικό χαρακτήρα. Αποδεικνύεται αυτό με συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως ο πρόσφατος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και ο προετοιμαζόμενος νέος στο Ιράκ. Οπως καταλήγει η διακήρυξη: «Οι υπογράφοντες σε αυτή τη διακήρυξη, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, είμαστε ενωμένοι στην κοινή επιθυμία για ειρήνη και καλούμε όλα τα έθνη της Ευρώπης και των μελών του ΟΗΕ να ενωθούμε και δραστηριοποιηθούμε ενάντια στην πολιτική του πολέμου και των εξοπλισμών, για συγκεκριμένα πρακτικά βήματα για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Η μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας


Την Τετάρτη το μεσημέρι στην πλατεία της παλιάς πόλης της Πράγας πραγματοποιήθηκε η δυναμική μαχητική συγκέντρωση. Στη διαδήλωση αυτή συμμετείχαν οι νεολαίοι της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας που εδώ και καιρό διοργανώνουν καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ. Κρατώντας τα χαρακτηριστικά και εύγλωττα πανό τους με την επιγραφή «Ναζιστική Ατλαντική Τρομοκρατική Οργάνωση», διαδήλωσαν μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες όλων των ηλικιών και πλήθος αντιπροσωπειών από οργανώσεις από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Κύπρο και πολλές άλλες χώρες.

Ο Χρύσανθος Ζανέτος, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» σημείωσε: «Η νεολαία της Κύπρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης έχοντας ως γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα των εργαζομένων του Νησιού, δίνοντας τη μάχη για να υπάρχει ένας πόλος αντίστασης στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να υπάρξει μια βιώσιμη και ειρηνική λύση στο Κυπριακό ζήτημα». Στην Πράγα μαζί με την αντιπροσωπεία που μετέβη από την Ελλάδα βρέθηκαν και διαδήλωσαν Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι από οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Γερμανία και τη Ρουμανία.

Τα συνθήματα «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» ακούστηκαν πολλές φορές, ενώ οι Ελληνες διαδηλωτές μαζί με τους Τσέχους, τους Ιταλούς και όλους τους άλλους τραγούδησαν και τη «Διεθνή» και την «Παντιέρα Ρόσα». Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» στα αγγλικά που διακινήθηκε πλατιά στη διαδήλωση στους δρόμους της τσέχικης πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές με επικεφαλής τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας κατευθύνθηκαν στην έδρα της κυβέρνησης της Τσεχίας, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Μπους και ΝΑΤΟ έξω από την Πράγα», «Λεφτά για σπίτια και σχολεία και όχι για όπλα», «Γιάνκις γκόου χομ», «Μπους δολοφόνε».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας Μιροσλάβ Κρετένιτσεκ, εκπρόσωπος του ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος της ΠΟΔΝ. Στη διαδήλωση συμμετείχε ο Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Με την κινητοποίηση αυτή αποδεικνύεται ότι η φλόγα της αντίστασης στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ είναι ζωντανή και στην Τσεχία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ