Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Απουσιάζοντος του Ιακώβου

Το Κυπριακό ξεκίνησε μόλις... 7000 χρόνια π.Χ., στους νεολιθικούς λεγόμενους χρόνους! Τότε ήταν που κάποιοι άνθρωποι, ποιος ξέρει από ποιους λόγους διωγμένοι, ξέκοψαν από τα παράλια της Συρίας, της Παλαιστίνης, της Μ. Ασίας και ήρθαν να κατοικήσουν στην Κύπρο. Από τότε - και ιδιαίτερα στην εποχή του Χαλκού - το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο, απόκτησε παγκόσμια φήμη. Το 15° αιώνα π.Χ. ήρθαν και οι πρώτοι Ελληνες. Μαζί τους έφεραν την άποψή τους για τις πόλεις, για το εμπόριο, για την τέχνη, για τον πολιτισμό, για τη γλώσσα. Από τότε μιλιούνται τα ελληνικά στο νησί. Από τότε η Κύπρος λογίζεται σαν ελληνικός χώρος.

Το 800 π.Χ. Φοίνικες αποίκησαν στην Κύπρο. Το 709 π.Χ. ο Ασσύριος βασιλιάς Σαργών ο Β΄ κατέλαβε το νησί. Το 560 π.Χ. μπήκαν οι Αιγύπτιοι και το 538 π.Χ., πάντα, οι Πέρσες! Διακόσια χρόνια αργότερα, το 332 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος ελευθερώνει το νησί για να ξανασκλαβωθεί αμέσως μετά το θάνατό του από τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου. Σειρά, στη συνέχεια, έχουν οι Ρωμαίοι που ήρθαν το 58 π.Χ, και έμειναν μέχρι το 395 μ.Χ. Αυτή τη χρονιά η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία... διχοτομήθηκε και η Κύπρος έγινε επαρχία του Βυζαντίου.

Από το 7ο αιώνα μέχρι τον 10ο οι Αραβες κάνουν φοβερές επιδρομές και το νησί σχεδόν ισοπεδώθηκε! Σχεδόν ισοπεδωμένο το βρήκε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και το κατέκτησε. Ηταν το πρώτο εγγλέζικο πόδι πάνω στην Κύπρο! Ο Λεοντόκαρδος, όμως, λίγα χρόνια αργότερα «ρευστοποίησε» την Κύπρο, πουλώντας την το 1192 στούς Φράγκους Λουζινιανούς. Αυτοί στη συνέχεια, το 1489, την «παραχώρησαν» - ευγενώς! - στους Ενετούς! Και φτάνουμε στα 1570, χρονιά ιστορική, αφού τη χρονιά αυτή γίνεται ο πρώτος... Αττίλας. Οι Τούρκοι κυριεύουν το νησί. Για περισσότερα από 300 χρόνια οι πρόγονοι του Αττίλα No 2 ήταν τα αφεντικά!

Το 1878 οι Τούρκοι - ευγενώς, κι αυτοί - «παραχώρησαν» με τη σειρά τους το νησί στους Εγγλέζους! 82 χρόνια αργότερα, το 1960 η Κύπρος, μετά από 27 αιώνες(!), αποκτάει την ανεξαρτησία της! Τρία χρόνια αργότερα αρχίζουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες, αφού η ανεξαρτησία ήταν όπως, περίπου, το «σχέδιο ΑΝΑΝ». Η κυπριακή κυβέρνηση ήθελε να τροποποιήσει το Σύνταγμα, όμως οι Τούρκοι έβαλαν βέτο και αντέδρασαν. Και ήρθε η πρώτη ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για να βάλει τάξη. Το Ιούλιο του 1974 έχουμε το γνωστό πραξικόπημα και την εισβολή της Τουρκίας όπου καταλαμβάνει το 38,8% του νησιού, το οποίο κρατάει ακόμα.

...Αυτά ήταν, κυρίες και κύριοι, τα ζητήματα που κουβέντιασε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Χριστόδουλο.Οι δυο άντρες κάνανε μια βαθιά ιστορική ανασκόπηση και είδαν το θέμα από όλες τις πτυχές.

Η κριτική που ακούστηκε γι' αυτή τη συνάντηση δε με βρίσκει σύμφωνο. Βεβαίως και έχει λόγο η εκκλησία. Μην ξεχνάτε πως στο νησί δίδαξε ο Απόστολος Παύλος και ο Απόστολος Βαρνάβας. Ολα τα θέματα, όλες οι εισβολές όλους αυτούς τους αιώνες, για θρησκευτικούς λόγους δε γίνανε; Ποιος είπε πως το ζήτημα είναι πολιτικό; Θρησκευτικό, του κερατά, είναι!

Φυσικά, ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να πάει στον κ. Χριστόδουλο, γιατί δεν υπάρχει, πια, στα πράγματα ο κ. Ιάκωβος! Ο οποίος (ποιος δε θυμάται;) είχε κατ' αποκλειστικότητα το Κυπριακό. Ελλείψει, λοιπόν, του Ιακώβου, δυστυχώς το Κυπριακό θα το λύσει ο Χριστόδουλος!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ