Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καθημερινή αγωνιστική παρέμβαση

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κινητοποιήσεις της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την τήρηση του νόμιμου χειμερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που ενώ παραβιάζεται κατάφωρα, η έλλειψη πρόθεσης και η αδυναμία των αρμοδίων αρχών να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εφαρμογή του, έχει δημιουργήσει χαοτική κατάσταση στο χώρο του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη.

H κινητοποίηση συνεχίστηκε χτες βράδυ στα καταστήματα του κέντρου με διαφορετική μορφή. Κλιμάκια μελών του σωματείου «μπήκαν» με την προκήρυξη του σωματείου σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων, μίλησαν στους εργαζόμενους για τη σημασία των κινητοποιήσεων και την τήρηση του νόμιμου ωραρίου και τους κάλεσαν σε αγωνιστική συσπείρωση και στήριξη του αγώνα του σωματείου. Οπως μας δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕΘ, Σοφία Καλαντίδου, οργανώνονται τώρα και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς και στο τέλος όλης αυτής της κινητοποίησης και με βάση και τις απόψεις που θα εκφραστούν από τους εργαζόμενους, θα καθοριστούν και οι επόμενες μορφές αγώνα.

Η κατάσταση στο χώρο των εμποροϋπαλλήλων είναι πράγματι πολύ σοβαρή και κρίσιμη. Ενώ οι πολυεθνικές και το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, που κυριαρχούν στην αγορά, πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ, τα δικαιώματα των εργαζομένων συρρικνώνονται και θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΕΘ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων καταπατεί το 40ωρο, 5ήμερο, 8ωρο και παραβιάζει το ν. 3239/2000 για την αμοιβή υπερωριών. Η πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων δουλεύει χωρίς υπερωρίες, με μισθούς πείνας και με ελαστικές μορφές εργασίας που οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Πέρα απ' αυτά οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν καθημερινά την απειλή της απόλυσης. Οι συνθήκες εργασίας, όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, είναι απαράδεκτες.

Με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το σωματείο έχει ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την τήρηση του νόμιμου ωραρίου, με προοπτική ένα ανθρώπινο ωράριο για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η μεγάλη συμμετοχή των μελών στις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις για το ωράριο, δηλώνουν στελέχη του σωματείου, αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της απόφασής μας «και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καθιέρωση ανθρώπινου ωραρίου για όλους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ