Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Σε οριακή λειτουργία λόγω περικοπών

Ανθρωποι που υποφέρουν συνθλίβονται απ' την πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που επικουρείται απ' την πρακτική στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα των αναπήρων

Σε οριακό σημείο λειτουργίας έχει οδηγήσει μια σειρά Κέντρα Ειδικής Αγωγής, που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ή αστικές εταιρίες, η περιοριστική πολιτική του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.

Τα Κέντρα αυτά, που δημιουργήθηκαν και με την προτροπή του υπουργείου Υγείας, επιχορηγούνται από τη Νομαρχία, το υπουργείο Υγείας, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και άλλες έκτακτες επιχορηγήσεις, διότι το υπουργείο Υγείας αρνείται να τα μετατρέψει σε δημόσια κέντρα και να τα εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέχρι πέρυσι η επιχορήγηση που δινόταν από το υπουργείο Υγείας, σε συνδυασμό με την επιχορήγηση από τη Νομαρχία, επέτρεπε την οριακή λειτουργία τους. Φέτος όμως το υπουργείο Υγείας μείωσε τις επιχορηγήσεις προς τα κέντρα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν λειτουργικό πρόβλημα.

Ετσι, χτες η διοίκηση και οι σπουδαστές του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας των μειωμένων επιχορηγήσεων - πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη Νομαρχία Αθηνών και ολιγόωρη κατάληψη στο γραφείο της νομάρχου Ελ. Μπεσμπέα. Η νομάρχης απ' την πλευρά της ανέφερε ότι κατανέμει τα κονδύλια προς τα ιδρύματα πρόνοιας με βάση την επιχορήγηση που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και απ' το συνδικαλιστικό κίνημα των αναπήρων και των γονέων και κηδεμόνων που στήριξαν την επιλογή για την ίδρυση τέτοιων κέντρων ως ΝΠΙΔ, στο όνομα του ότι θα είναι πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Σήμερα, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνταχτούν με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα στον αγώνα του για ενιαία, δημόσια δωρεάν πρόνοια και ειδική αγωγή, συγκαλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και ρίχνουν τις ευθύνες για τη λειτουργία των κέντρων στη νομάρχη που... όλως τυχαίως υποστηρίχτηκε απ' τη ΝΔ. Ευθύνες όμως έχουν και τα στελέχη της ΝΔ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, που δέχονται να παίζει τέτοιο διεκπεραιωτικό ρόλο η Νομαρχία, συνδράμοντας τη λογική της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ετσι η σημερινή νομάρχης θα έπρεπε από καιρό να είχε αποκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και να είχε διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια και τη δημοσιοποίηση των παραπάνω κέντρων και την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακή απάντηση στην απληρωσιά(2017-05-31 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η δραματική υποχρηματοδότησή τους(2013-01-24 00:00:00.0)
Σε κλείσιμο οδηγούνται 210 μονάδες(2011-09-01 00:00:00.0)
«Φροντίδα» με ιδιώτες και φιλανθρωπία(2006-10-01 00:00:00.0)
Με μισό προϋπολογισμό...(2006-05-18 00:00:00.0)
Βασικές διατάξεις(1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ