Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Επί ποδός μετά την αποκάλυψη για μείωση των συντάξεων

Σήμερα κι αύριο γενικές συνελεύσεις σε πορθμεία

Επί ποδός βρίσκονται οι ναυτεργάτες, που είναι ναυτολογημένοι στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία των πορθμειακών γραμμών για να αποκρούσουν τη «σφαγή» στις συντάξεις τους, που έχει σηματοδοτήσει η τροπολογία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, για τη δήθεν προσαρμογή των συντάξεων στο 70% του μισθού. Σήμερα και αύριο, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των ναυτεργατών σε όλες τις πορθειακές γραμμές, προκειμένου να αποφασιστεί η οργάνωση απεργιακών αγώνων. Ενώ, ήδη, έχουν αποσταλεί από την ΠΕΜΕΝ, τα ναυτεργατικά σωματεία του πορθμείου Ρίου - Αντιρρίου και άλλων, οι σχετικές εξώδικες δηλώσεις (όπως προβλέπει ο νόμος - έκτρωμα 330 που ακόμα ισχύει για τους ναυτεργάτες) προς τις εφοπλιστικές Ενώσεις και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με τις οποίες τα σωματεία γνωστοποιούν τα αιτήματά τους και προειδοποιούν, όπως αναφέρεται στο εξώδικο των σωματείων του Ρίου, ότι: «Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με κάθε νόμιμο μέσον που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αλλά και των απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά από παρέλευση της προθεσμίας που καθορίζεται από το νόμο».

Οπως προκύπτει από στοιχεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, οι μειώσεις στις συντάξεις των ναυτεργατών αυτής της κατηγορίας πλοίων αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι για τους πρώτους μηχανικούς και καπετάνιους, το 41,2%! Και αυτό, γιατί, με βάση τη σχετική τροπολογία, οι αυξήσεις στις συντάξεις καθορίζονται πλέον με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ομως, στις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών στα πορθμεία δεν έχει ενσωματωθεί, με ευθύνη των εφοπλιστικών Ενώσεων και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το επίδομα Κυριακών ύψους 22%. Μάλιστα, να σημειωθεί ότι μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και των εφοπλιστικών Ενώσεων είχε υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας ότι η σχετική διάταξη για την ενσωμάτωση του 22% στις ΣΣΕ θα είχε τακτοποιηθεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη... Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ακόμα οι ναυτεργάτες, που είναι ναυτολογημένοι στα ρυμουλκά, στα φορτηγά πλοία εσωτερικού και άλλες κατηγορίες.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των ναυτεργατών, το οποίο περιέχεται ολόκληρο στην εξώδικη δήλωση της ΠΕΜΕΝ, αφορά, μεταξύ άλλων, στην υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα περιλαμβάνει και τους ναυτεργάτες που εργάζονται στα πορθμεία, στα Φ/Γ πλοία εσωτερικού με ουσιαστικές αυξήσεις, ύψους 15%, στους μισθούς και τα επιδόματα. Την κατοχύρωση του επιδόματος Κυριακών στις ΣΣΕ, δημόσια - Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει και τα ρέστα ο εφοπλιστής Σπανός(2009-05-07 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για καράβια - γαλέρες(2008-02-07 00:00:00.0)
Απόφαση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες(2004-08-05 00:00:00.0)
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα(2004-06-10 00:00:00.0)
Να εφαρμοστεί η σύμβαση(1999-07-21 00:00:00.0)
Εκπτώσεις από την ΠΝΟ(1999-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ